800 leerlingen nemen deel aan Beroependorp in Texture

Op 28 april 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs, Welzijn, Werk
 Beroependorp op donderdag 27 april

Vorige week vond de eerste editie van het Beroependorp plaats in Texture. Maar liefst 800 leerlingen uit de derde graad kwamen een kijkje nemen. 

Alle basisscholen uit Kortrijk nemen deel aan het ‘traject beroependorp en bedrijvenrally’. De jongeren van de derde graad, hun leerkrachten en hun ouders doorlopen in dit traject gedurende 2 schooljaren verschillende acties om hun talenten te verkennen, beroepen te leren kennen en zicht te krijgen op de mogelijkheden in het secundair onderwijs. Het doel is om voor elk kind de gepaste studiekeuze te vinden. Het traject kadert in een samenwerking tussen lokaal bestuur, scholen en bedrijven en draagt de naam WOW (een samenwerkingsverband tussen Werk, Onderwijs en Welzijn).

Eén van de acties in het traject is het Beroependorp. Dit vond plaats op 25, 26 en 27 april in Texture in Kortrijk. Zo'n 800 leerlingen uit het 5de leerjaar kwamen met hun klas hun talenten verkennen en kennismaken met beroepen. De leerlingen namen ook deel aan een kiesquiz over talenten, studies en beroepen. In de klas krijgen de jongeren omkaderende lessen vooraf en nadien. Ook de ouders van de jongeren worden betrokken. Zij worden op dezelfde locatie uitgenodigd door de CLB’s die netoverstijgend informatie geven over hoe je talenten kan bespeuren bij je eigen kinderen en over de mogelijkheden in het secundair onderwijs.     

Kelly Detavernier, schepen van onderwijs: "Met deze uniek actie zorgen we er op jonge leeftijd voor dat kinderen later de juiste keuzes maken op basis van interesse, talent, motivatie… Een gerichte keuze geeft veel meer kansen op een diploma en op een goede toekomst op de arbeidsmarkt. Dit helpt ons preventief op te treden tegen een ongekwalificeerde uitstroom. De kinderen, hun ouders en begeleiders glunderden en straalden van enthousiasme. Het beroependorp en de komende beroepenrally zijn initiatieven onder de WOW-paraplu. Ik dank mijn collega's Rudolf en Philippe voor de samenwerking en ik dank uiteraard ook het Beroepenhuis vzw, de provincie en de onderwijspartners Vives en Howest en de CLB's."

Rudolf Scherpereel, schepen van economie en werk: "Ik kan dergelijke initiatieven enkel toejuichen. Het beroependorp is een eerste stap, in het 6de leerjaar gaan diezelfde kinderen in oktober op bedrijvenrally waarbij ze al concreter vanuit hun talenten en motivatie gaan kijken wat werken precies betekent in een bedrijf. Ik kijk er alvast naar uit."

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is