179.000 euro voor de restauratie van Huis De Croone in Kortrijk

Op 15 mei 2020, over deze onderwerpen: Erfgoed

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 179.921,87 euro toe voor de restauratie van Huis De Croone in Kortrijk. “Eén van de oudste burgerhuizen van Kortrijk wordt gerestaureerd en zal in de toekomst in gebruik blijven als woning met een commerciële functie. Op die manier zorgt ons onroerend erfgoed voor duurzaam wonen”, zegt minister Diependaele.

Huis De Croone is aan een volledige renovatie en restauratie toe. Alvorens het pand gebruiksklaar te maken voor de toekomst wordt de historische constructie van het pand gerestaureerd. Dit betekent dat de houten balkenlagen, de gemetselde zijgevels, de achtergevel en de kapconstructie opgeknapt worden. Na de restauratie wordt het pand gebruikt als meergezinswoning met op de benedenverdieping een commerciële ruimte. 

Huis De Croone is een woonhuis uit de 15de eeuw met een neoclassicistische voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Dat maakt het tot één van de oudste huizen van Kortrijk. Het diephuis heeft langs de Rijselsestraat een bepleisterde lijstgevel met afgewolfd schilddak. Langs de achterzijde bleef de trapgevel bewaard. Achter de voorgevel is het pand een in grote mate bewaard diephuis uit de 15de eeuw. Vandaag blijven nog een aantal delen uit de late middeleeuwen zichtbaar zoals de kelder, de balklagen van de gelijkvloerse en eerste verdieping, de dakconstructie en de bakstenen trapgevel aan de erfzijde.

Het huis werd in 2017 beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de archeologische, historische, stedenbouwkundige en wetenschappelijke waarde. 

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/15058

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is