U bent hier
Deelsysteem voor e-bakfietsen gaat op de schop

Het stadsbestuur heeft maandag besloten om het deelsysteem voor elektrische bakfietsen van Monkey Donkey niet verder te zetten. Het systeem werd te weinig gebruikt en stond niet in verhouding tot de kosten. Om diezelfde redenen zal ook het aantal deelfietsen van Mobit verminderen. De stad blijft het belang van deelmobiliteit onderschrijven en zal het aanbod blijven faciliteren op een efficiënte en duurzame wijze.
Reeds in januari begon de schepen van Mobiliteit met een grondige analyse van de deelmobiliteit in Kortrijk. Tijdens deze evaluatie werd vastgesteld dat de e-bakfietsen van Monkey Donkey een zeer laag gebruik kenden. Ook de deelfietsen van Mobit werden onder de loep genomen. Daaruit bleek dat er te veel Mobit-fietsen zijn die niet worden gebruikt en dat de kosten te hoog liggen.
Op basis van deze evaluatie heeft het College van Burgemeester en Schepenen maandag op voorstel van de schepen van Mobiliteit een aantal maatregelen goedgekeurd. Er werd besloten het contract met leverancier Monkey Donkey op te zeggen, zonder schadevergoeding. Naast het stopzetten van het deelsysteem voor e-bakfietsen zal ook het aanbod van de deelfietsen van Mobit verminderd worden. In samenspraak met Mobit heeft het stadsbestuur besloten om zowel het aanbod als de prijs van deelfietsen te verlagen. Beide maatregelen leveren een jaarlijkse besparing op van minstens 42.000 euro.
"Deelmobiliteit is een belangrijk onderdeel binnen een duurzame mobiliteitsstrategie, maar we moeten ook met een kritische blik opnieuw evalueren en keuzes maken. De middelen moeten efficiënt ingezet worden en we moeten meer ruimte geven aan private initiatieven", aldus Trui Steenhoudt, schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken.
Tot slot is het correct parkeren van de deelsteps van Hoppy de grootste uitdaging. Dagelijks ergeren inwoners en bezoekers zich aan het slordig achterlaten van de deelsteps. Het herdefiniëren en herorganiseren van de geografische zones waarin de deelsteps geparkeerd worden, is een eerste stap die momenteel in uitwerking is. Daarnaast kijkt het stadsbestuur samen met Hoppy ook naar aanvullende maatregelen, zoals het invoeren van vaste steprekken of het markeren van parkeerplaatsen op de grond.