Kortrijk richt pijlen op kandidatuur Culturele Hoofdstad van Europa

Op 7 oktober 2019, over deze onderwerpen: Cultuur

Als enige en eerste stad in Vlaanderen bracht Kortrijk een bezoek aan de topman van de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor het programma ‘culturele hoofdstad’. De delegatie bestond uit schepen Ronse, kabinetsadviseur Anke Seynaeve, cultuurbeleidscoördinator Stijn Van Dierdonck, manager cultuur en vrije tijd Ruth Deseyn, directeur van kunstencentrum BUDA Kristof Jonckheere en uittredend directeur van Wilde Westen Joost Fonteyne. Al sinds maart laat Kortrijk zich inspireren door steden die zelf ooit culturele hoofdstad waren, nog aangeduid moeten worden of het net niet geworden zijn.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “De reden waarom we kandideren is simpel. De laatste jaren kijkt men anders naar onze stad. We zijn heel aantrekkelijk geworden. Op die golf moeten we doorgaan. Dat kan alleen als we keihard investeren in cultuur. Onze kandidatuur is de perfecte vlag om er een super boost aan te geven.”

Sinds 22 maart laat Kortrijk zich inspireren omtrent de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2030. Sprekers uit verschillende steden die eerder de titel al in ontvangst mochten nemen werden uitgenodigd. Zo kwamen Brugge (2002), Graz (2003), Rijsel (2004), Bergen (2015) en Leeuwarden (2018) al aan bod. Ook Eindhoven, dat in 2018 naast de titel greep, kwam haar ervaring met de kandidatuur delen.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Uit onze gesprekken leren we 3 belangrijke zaken. Europa is niet op zoek naar een jaar vol grandeur maar vraagt een programma dat Europeanen inspireert over actuele uitdagingen. Het moet ook iets zijn dat de stad verandert, het mag geen ‘one time shot’ zijn. Tot slot moet een kandidatuur uitgaan van het eigen DNA van de stad.”

Op 25 oktober komt een delegatie langs uit Kaunas, de tweede grootste stad van Litouwen die in 2022 de Culturele Hoofdstad van Europa wordt en nog in volle voorbereidingsfase is. Op elke sessie komt een breed publiek af. Mensen uit de onderwijswereld, zorgsector, economie en uiteraard ook de cultuursector.

Kristof Jonckheere, directeur kunstencentrum BUDA: “Zo’n kandidatuurstelling is in elk geval aanleiding om met de culturele sector én alle Kortrijkzanen die dat willen na te denken over de stad die we willen worden. Welke uitdagingen komen op ons af en hoe willen we die tegen 2030 samen tackelen? Hoe dromen we Kortrijk? Dit is hét moment om die uitdaging met z’n allen aan te gaan.”

Joost Fonteyne, Wilde Westen: “Alle gesprekken waren inspirerend én vooral stimulerend. Meer dan ooit zijn we overtuigd om ons kandidaat te stellen. De weg ernaartoe is het begin van een groot avontuur. Eentje waarin we onze dromen vangen én concreet maken. Kortrijkzanen zijn opnieuw fier op hun stad. Dat samen uitstralen is het begin van alles!”

Welke stad zich uiteindelijk tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 zal mogen kronen, wordt in 2024 bekend gemaakt.

Een overzicht van de gesprekken en de link om in te schrijven voor de volgende sessie op 25 oktober vind je op https://www.kortrijk.be/sprekers-culturele-hoofdstad-2030

(persbericht Stad Kortrijk)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is