U bent hier
Kortrijks relanceplan zet ook in op cultuur en verenigingen
Op 11 mei stelde Kortrijk 'De Weg uit de Crisis' voor: een onderbouwd en becijferd plan om uit de coronacrisis te komen. Als schepen van cultuur staat Axel Ronse in nauw overleg met de cultuursector en de vele verenigingen die onze stad rijk is. In het plan is dan ook ruimschoots rekening gehouden met de cultuurspelers en vele verenigingen.
We bereiden ons voor op een gedeeltelijke of volledige opstart waarbij de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. We staan in nauw overleg met de cultuursector, brengen hun noden in kaart en kijken hoe wij hen maximaal kunnen begeleiden doorheen deze crisis.
De Schouwburg stelt alles in het werk om haar deuren te kunnen openen in het nieuwe cultuurseizoen met een aangepast coronaproof programma. Met kleinere projecten die kunnen worden opgevoerd met respect voor de voorzorgsmaatregelen en met projecten in de publieke ruimte of op andere locaties waar een sociale afstand in acht kan genomen worden. Zo breiden we onze podiumkunsten uit naar nieuwe locaties in Kortrijk en zetten we verder in op de doelstelling om een breder publiek te bereiken. In het muziekcentrum wordt dit najaar gefocust op educatie en ondersteuning van creatie. We verwachten het reguliere cultuurseizoen te kunnen opstarten vanaf januari ’21. Intussen wordt het masterplan Schouwburg en de volgende renovatiefase van het muziekcentrum zonder vertraging verdergezet.
Axel Ronse, schepen van cultuur: "Het masterplan om onze 100-jarige Schouwburg te renoveren en te voorzien van een prachtig cultuurcafé kan zonder vertraging verder gezet worden. Bovendien gaan we vanuit BK6 intussen nog gemotiveerder dan ooit verder om de kandidatuur tot Culturele Hoofdstad in 2030 binnen te halen. Want cultuur verbindt mensen en is het sociale weefsel van onze stad."
Binnen ons deeltijds kunstonderwijs wordt het huidige schooljaar verder afgehandeld op een zo efficiënt mogelijke manier. Na het organiseren van digitale lessen wordt ook gekeken hoe de evaluatie vanop afstand kan gebeuren. Intussen worden de inschrijvingen digitaal opgestart voor het nieuwe schooljaar en plannen Academie Kortrijk en Conservatorium Kortrijk een vlotte heropstart, rekening houdende met het in acht nemen van social distancing.
De musea brengen alles in gereedheid om te heropenen zodra dit terug toegelaten is. De nodige maatregelen worden genomen. Zo wordt een parcours uitgestippeld en worden wachtrijen voorzien zodat niet meer bezoekers binnen kunnen dan toegelaten. Waar mogelijk verlengen we lopende exposities zoals Common Grounds, die ten gevolge van de coronacrisis slechts een korte tijd bezocht konden worden.
Ook Bibliotheek Kortrijk treft voorbereidingen om opnieuw te kunnen opengaan op een verantwoorde manier. Tijdens de crisis toonde de bibliotheek zich flexibel door als één van de eerste Vlaamse bibliotheken een afhaalsysteem in te richten. Deze afhaalbib blijkt succesvol met ruim 1.100 afgehaalde pakketten in een maand tijd. Bij heropening wordt rekening gehouden om de afhaalbib te verlengen en te combineren met het toelaten van een beperkt aantal bezoekers.
Axel Ronse, schepen van cultuur: "Onze bibliotheek toonde zich de voorbije weken enorm flexibel en dat loont: de afhaalbib heeft haar nut meer dan bewezen. We mikken nu op een veilige heropstart van zowel de bibliotheek als onze musea zodra de nationale veiligheidsraad het licht hiervoor op groen zet."
De evenementensector verwacht dat kleine evenementen terug toegelaten zijn vanaf september. Via ons evenementenloket ondersteunen we organisatoren maximaal in het voorzien van materiaal om social distancing maatregelen te kunnen nemen. We gaan in overleg met de organisatoren en kijken alvast naar de kalender van 2021 om hun evenement in te plannen. Intussen worden stadsevenementen in de mate van het mogelijke op een digitale manier georganiseerd. Zo wordt een uniek programma voorzien om een driedaagse digitale editie van Sinksen tot in de huiskamer te brengen.
Alle subsidies die zijn opgenomen in de samenwerkingsovereenkomsten zullen voor het jaar 2020 volledig worden uitbetaald. Sinds dit jaar werden de toelages aan verenigingen verhoogd en deze worden ook volledig uitbetaald. Ook aan de (semi-)professionele verenigingen zal de toelage worden uitbetaald.
We onderzoeken welke impulsinitiatieven we kunnen nemen om verenigingen verder te ondersteunen zodat hun voortbestaan niet in het gedrang komt door de crisis. Verenigingen en organisaties die stedelijke infrastructuur huren, krijgen een kwijtschelding van het huurbedrag voor de periode van verplichte sluiting. Alle tickets voor geannuleerde activiteiten georganiseerd door stad Kortrijk worden terugbetaald. Dit gaat om tickets voor de Schouwburg, workshops, lessenreeksen, kampen… Externe organisatoren die activiteiten gepland hadden in de stedelijke infrastructuur, zoals fuiven, vergaderingen en verblijven, en deze activiteiten hebben moeten annuleren, worden vrijgesteld van kosten.
Axel Ronse, schepen van cultuur: "We staan in nauw overleg met onze cultuursector en verenigingen. We willen vermijden dat zij geschonden uit deze crisis zouden komen en gaan hen dan ook ondersteunen. Samen komen we hier sterker uit!"
Het volledige relanceplan 'De Weg uit de Crisis' is vanaf dinsdag 12 mei online na te lezen op www.kortrijk.be