Maak kennis met Giovanny Saelens, eerste opvolger voor het Vlaams Parlement

Op 29 februari 2024, over deze onderwerpen: Verkiezingen juni 2024

Giovanny Saelens is eerste opvolger voor het Vlaams Parlement en is één van de vijf Kortrijkzanen die op 9 juni terug te vinden is op de nationale lijsten. Als eerste opvolger maakt hij een zeer realistische kans in het Vlaams Parlement terecht te komen. In dit interview stelt hij zichzelf voor en gaat hij dieper in op zijn politieke overtuiging. 

Kun je ons vertellen waar je vandaan komt en hoe jouw levenspad tot nu toe is verlopen?

Natuurlijk, graag. Ik ben Giovanny Saelens, 32 jaar oud en ben opgegroeid in Heule, een deelgemeente van Kortrijk. Momenteel woon ik daar met mijn partner Elien en onze dochter Marthe, die in juni geboren is. Mijn roots liggen in een arbeidersgezin, waar ik alle kansen heb gekregen om te staan waar ik nu ben. Ik heb een master in Toegepaste Economische Wetenschappen behaald en heb vijf jaar in de privésector gewerkt voordat ik de overstap maakte naar een lokaal bestuur. In mijn vrije tijd ben ik voetbalscheidsrechter en zet ik me actief in voor verschillende verenigingen.

Dat klinkt als een rijk gevulde achtergrond. Wat motiveerde je om in de politiek te stappen, en specifiek bij de N-VA?

In 2014 besloot ik me aan te sluiten bij de N-VA omdat het voor mij duidelijk was dat dit de enige partij is die concrete oplossingen aandraagt voor de uitdagingen waar we voor staan. Ik geloof sterk dat we met Vlaanderen onze eigen koers moeten varen, en de N-VA is de partij die dat helder en overtuigend naar voren brengt. Mijn betrokkenheid binnen de partij groeide geleidelijk: ik werd actief binnen Jong N-VA en diende ook enkele jaren als lokaal jongerenvoorzitter. Na de gemeenteraadsverkiezingen kreeg ik de kans om op het kabinet van de lokale N-VA schepenen Axel Ronse en Kelly Detavernier te werken. Nu wil ik mijn lokale ervaring graag meenemen naar het Vlaamse niveau.

Tien jaar na je aansluiting bij de partij staan we voor een belangrijk verkiezingsjaar. Wat drijft je om deel uit te maken van de ploeg die de handschoen opneemt?

Absoluut, 2024 is cruciaal voor ons land. Wat mij betreft is het totaal geen optie om dit land nogmaals te besturen zonder Vlaamse meerderheid, en daarom is het essentieel dat we in 2024 het heft in eigen handen nemen. Dit land bestaat uit twee democratieën en ideologieën die niet met elkaar verenigbaar zijn. Ik stel vaak dat het de belangrijkste verkiezingen zijn van onze generatie en daarom ben ik ook dankbaar dat ik vanop de eerste rij deel mag uitmaken van de ploeg die onze Vlaamse welvaart als doel nastreeft.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste thema's die aangepakt moeten worden?

Uit mijn ervaring en contacten met mensen in de straat en vooral jongeren, blijkt dat zij verwachten dat politici zich richten op kerntaken en verder vooral niet teveel bemoeien. Een overheid moet niet betuttelend zijn, maar verantwoordelijk beleid voeren dat als rechtvaardig wordt ervaren. Vlamingen zijn harde werkers, maar verdienen loon naar werken. Mensen willen een efficiënte overheid die de financiën op orde heeft, zodat hun koopkracht kan toenemen. Jonge ouders verwachten goede en betaalbare kinderopvang, en willen hun kinderen kwaliteitsvol onderwijs bieden. Jongeren willen na hun studie aan het werk gaan en perspectief hebben op betaalbare huisvesting. Het is de taak van de overheid om kansen te bieden, maar niet zonder daarbij ook verantwoordelijkheden te stellen.

Wat is jouw visie voor Vlaanderen in 2024 en hoe wil je daaraan bijdragen?

Giovanny: In 2024 is het tijd om verder te bouwen aan een autonoom en welvarend Vlaanderen waar we trots op kunnen zijn en waar we onze kinderen een hoopvolle toekomst kunnen bieden. Ik wil me inzetten om dit te realiseren door mijn jeugdig enthousiasme en lokale ervaring te combineren. Het is een gigantische uitdaging die ik met veel goesting aanvat! 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is