U bent hier
N-VA Kortrijk roept geweld halt toe
Onthutst nam N-VA Kortrijk akte van het geweld dat de Kortrijkse binnenstad dit weekend teisterde. De eerste feiten startten op vrijdagavond. Twee groepen jongeren van allochtone afkomst stonden tegenover elkaar naar aanleiding van een onduidelijk conflict waarbij een jong meisje mishandeld zou zijn. Het geweld vond plaats in diverse straten en op pleinen pal in het centrum van Kortrijk en voor het oog van talrijke burgers en bezoekers.
“Zo’n toestanden dulden we niet in onze stad” reageert Rudolf Scherpereel, waarnemend burgemeester op het ogenblik van de feiten. “Zodra de eerste berichten ons bereikten, heeft de politie onmiddellijk uitdrukkelijke instructies gekregen om zéér kordaat op te treden. We mogen absoluut niet toestaan dat dergelijk geweld zich in onze stad voordoet. Bendevorming noch eender welke vorm van geweld horen thuis in Kortrijk. De politie heeft vervolgens een beroep gedaan op versterking uit Brussel. Nadien heb ik nog een contact- en locatieverbod bij hoogdringendheid laten opleggen,” vervolgt Rudolf Scherpereel. “Wij moeten alles in het werk stellen om dergelijke feiten in de kiem te smoren. Dit kan onder meer door een vertrouwensrelatie op te bouwen tussen verschillende gemeenschappen en de politie zodat men daar terecht komt zonder het recht in eigen handen te nemen.”
N-VA Kortrijk wil meer camera’s in de stad – Axel Ronse
“Als partij dragen wij veiligheid uiteraard hoog in het vaandel. Het huidige klimaat van terrorisme noopt ons trouwens tot nog meer alertheid en vastberadenheid,” aldus afdelingsvoorzitter Axel Ronse. “Als fractie zullen we vanuit het college en de politieraad deze zaak met argusogen verder opvolgen. Onze partij is alvast voorstander van het veiligheids- en cameraplan dat we samen met onze coalitiepartners uitrollen. Wat N-VA Kortrijk betreft mag er gerust op iedere hoek van belangrijke plekken in de openbare ruimte een camera komen. Het nut ervan bewijst zichzelf, zowel preventief om het ergste te voorkomen maar ook om achteraf precieze omstandigheden te kunnen analyseren en personen te kunnen identificeren. Ook in dit te betreuren geval hebben we snel kunnen optreden mede dankzij camerabeelden. Daarom zijn we tevreden dat onze coalitiepartners aan hetzelfde zeel trekken en de camerabewaking op het openbare domein uitbreiden. Kelly Detavernier, onze schepen van stadsfinanciën, heeft in de nakende begrotingswijziging 150.000 euro extra ingeschreven om dit te realiseren.”
(persbericht in bijlage)