Nieuwe buitenkleedkamers voor de Lange Munte

Op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Sport
Ontwerp buitenkleedkamers SCLM

Sportschepen An Vandersteende bracht reeds nieuwe sportvloeren en nieuwe tribunes naar dé topsportsite van Kortrijk, SC Lange Munte. Ze legde er ook reeds twee nieuwe kunstgrasvelden aan, voor voetbal en andere buitensporten. Vandaag is het ontwerp klaar voor de nieuwe buitenkleedkamers.

De laatste jaren is er dan ook een grote vraag naar meer kleedkamers. Die nood werd tot nu toe opgelost met tijdelijke containerkamers maar die zijn al even aan vervanging toe.

In totaal maken ongeveer 21 sportclubs, verschillende lopers en enkele scholen gebruik van de huidige kleedkamers, goed voor 73.000 gebruikers op jaarbasis. Voetbal is er veruit de populairste sport, maar ook frisbee, hockey en rugby worden er regelmatig gespeeld.

De stad schreef een opdracht uit die werd gegund aan architectenbureau GAFPA-Architecten, en die hebben hun ontwerp klaar. Het ontwerpbureau voorziet een plan met 14 nieuwe kleedkamers, opgedeeld in verschillende fasen. Het ontwerp is zo gemaakt dat de kleedkamers in onderdelen kunnen worden opgeleverd naargelang de noden van de site. In de eerste fase worden 6 kleedkamers met bijhorend sanitair, een ruimte voor scheidsrechters en aparte toiletten voorzien.

Het ontwerp houdt rekening met het open karakter van de site. Door het gebouw laag te houden wordt het mooie zicht op het landschap gevrijwaard. De kleedkamers zijn ook multifunctioneel. Zo komt er een luifel langs de zijde van de sportvelden waar toeschouwers kunnen schuilen terwijl ze naar een wedstrijd of training kijken.

Met de aanstelling van dit ontwerpteam start het traject voor de opmaak van een definitief ontwerpvoorstel.  Het ruwe idee dat nu voorligt wordt in nauw overleg met de verschillende stadsdiensten bijgeschaafd tot een passende voorstel waarna een bouwvergunning aangevraagd wordt. In oktober van dit jaar volgt de aanstelling van een aannemer, eind december starten de werken. De kleedkamers zullen klaar zijn voor gebruik vanaf september 2019. De stad maakt hiervoor 925.000 euro vrij.

Sportschepen An Vandersteene: “Dit project wordt ongetwijfeld een sublieme maar ook noodzakelijke aanvulling van onze topsportsite, een meerwaarde voor buitensporters. Bovendien past de architectuur mooi bij het reeds bestaande gebouw. Ik ben heel blij dat we dit kunnen realiseren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is