QR-codes bij Kortrijkse kunst in openbare ruimte

Op 10 juni 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Heule

Schepen van cultuur Axel Ronse laat bij Kortrijkse kunstwerken in de openbare ruimte plaatjes bevestigen met QR-codes. Zo kunnen passanten onmiddellijk meer info over het beeldhouwwerk bekomen. Het eerste plaatje werd bevestigd bij Stabiele Geborgenheid, een kunstwerk dat enkele maanden geleden in Heule vernield werd door vandalen en nu werd teruggeplaatst na grondige restauratie. 

De sculptuur ’Stabiele Geborgenheid’ is van de hand van Luc Decroubele. Toen hij in 1971 samen met Jan Van de Kerckhove exposeerde in de Koetshuizen en in het park van Heule, kwam hij overeen met de culturele werkgroep van Heule om de werken in het park te laten staan. Nadat Heule fusioneerde met Kortrijk werd het beeld ‘Stabiele Geborgenheid’ aangekocht door Stad Kortrijk.

Toen het park van Heule in 2017 werd heraangelegd, werd beslist om het beeld niet naar het depot af te voeren. Op advies van de ‘Adviesraad kunst in de publieke ruimte’ werd het herbestemd naar een andere plaats in het park. De sculptuur stond daar tot het in november 2019 beschadigd werd door vandalen. Luc Verbeke ging met de restauratie aan de slag en ruim een half jaar later kan het beeld terug op zijn sokkel worden geplaatst. De Kortrijkse goochelclub Inner Magic Circle was ook nauw betrokken bij de restauratie.

Van de gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om bij het beeld een nieuw plaatje te hangen. Naast de algemene informatie (titel, jaartal en kunstenaar) wordt hierop nu ook een QR-code voorzien.  Zo kunnen passanten en geïnteresseerden de code scannen om snel op een webpagina terecht te komen met meer informatie over het werk. Dit biedt het voordeel dat de link eenvoudig aangepast en aangevuld kan worden met actuele informatie over het kunstwerk.  De bordjes worden ook verder uitgerold naar andere beelden in de stad, te beginnen met Metamorfose, Tineke van Heule, de Vlasvrijertjes, Tormento en Een hart voor Overleie. 

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Het deed pijn om te zien wat de vandalen hadden aangericht, maar gelukkig is het beeld nu volledig gerestaureerd en teruggeplaatst. De QR-codes komen er op algemene vraag van inwoners en geïnteresseerden om meer info te hebben over de vele sculpturen die onze stad rijk is. Hopelijk blijven de vandalen ver weg van het beeld en gaat iedereen met respect om met onze kunstwerken.“

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is