Renovatie dorpswoning in Koffiestraat 14

Op 17 december 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed, Heule

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 69.336,96 euro toe voor de restauratie van een dorpswoning in de Koffiestraat in Heule. Het gaat om het arbeidshuis in Koffiestraat 14. Het huis zal gerestaureerd worden en herbestemd tot ontvangstgebouw voor vbs Spes Nostra Heule. 

De dorpswoning in de Koffiestraat 14 staat al enkele jaren leeg. De gevels, daken en het interieur worden nu gerestaureerd. Het gebouw wordt herbestemd tot ontvangstgebouw voor vbs Spes Nostra. De zolder zal gebruikt kunnen worden door de leerlingen, bijvoorbeeld als leesruimte en snoezelruimte. In de tuin wordt een moestuin aangelegd. Er is aandacht voor een veilige toegangsweg naar de woning en achteraan het perceel wordt ook een fietsenberging voorzien.

De woning maakt deel uit van een groep beschermde dorpswoningen. Deze werden in 2004 beschermd omwille van hun architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde. Ze getuigen van de typische 19e en vroeg 20ste-eeuwse dorpsbebouwing in Vlaanderen. Toen was er een toenemende bebouwing in de dorpskommen door de stijgende bevolking als gevolg van de industrialisering. Bij de woning in de Koffiestraat valt specifiek het gaaf bewaarde schrijnwerk met typische T- en schuiframen en luiken op. Ook de typische voortuintjes zijn intussen zeldzaam geworden.

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Stijn Streuvels schreef over deze woningen in zijn biografische boek ‘Heule’. Hij hechtte toen veel belang aan onder meer de aanwezigheid van de voortuintjes. Het is in 2021 trouwens 150 jaar geleden dat Streuvels geboren werd. We gaan dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan in Kortrijk, maar daarover later meer!”

Minister Matthias Diependaele: “Dit arbeidshuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw is typisch voor de toenmalige dorpsbebouwing in Vlaanderen. Het is positief dat deze woning die al jaren leeg staat na de restauratie gebruikt zal worden door de basisschool. Dat is ook de beste garantie op het onderhoud ervan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is