Rode Kruisplein ter ere van 150 jaar Rode Kruis

Op 21 januari 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Erfgoed

In 2020 bestaat de afdeling van Rode Kruis in Kortrijk 150 jaar en dat laat schepen Axel Ronse niet onopgemerkt voorbijgaan. In dit feestjaar beslist de stad om de nieuwe verkaveling tussen de Vlaanderenkaai en Minister Lybaertlaan de naam ‘Rode Kruisplein’ te geven. 

150 jaar geleden woedde de Frans-Duitse oorlog aan onze grenzen. De oproep om oorlogsslachtoffers te helpen bleef niet zonder gevolg en vormde de aanleiding voor de oprichting van het Rode Kruis-Kortrijk. Daarmee was dit één van de eerste lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen. Anno 2020 telt de afdeling meer dan 110 geregistreerde vrijwilligers.

Dit feestjaar wil ook stad Kortrijk niet zomaar laten voorbijgaan. Er werd een straatnaam gezocht voor de nieuwe verkaveling die er komt tussen de Vlaanderenkaai en de Minister Lybaertlaan. De straatnaamcommissie boog zich over deze toewijzing en adviseerde toepasselijk om dit plein de naam Rode Kruisplein te geven. Eerder werd dit al principieel goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2019. Het CBS keurde dit definitief goed op 13 januari. In de gemeenteraad van februari volgt ook daar de definitieve goedkeuring.

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Het is bewonderenswaardig wat het Rode Kruis doet en in Kortrijk zijn we terecht fier op onze lokale afdeling, die heel wat vrijwilligers kent en nog steeds aan het groeien is. Wij vinden het dan ook toepasselijk om een plein te vernoemen naar het Rode Kruis.”

(persbericht Stad Kortrijk)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is