Start it @kbc partner van nieuwe incubator op Campus Kortrijk Weide

Op 1 april 2016, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

Start it @kbc is sinds 15 februari 2016 operationeel vanuit de voormalige kantoren van Designregio Kortrijk aan de Broelkaai. Er resideren nu al een tiental beloftevolle start-ups. De lancering van Start it @kbc is een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de Kortrijkse incubator, die finaal in de voormalige NMBS-loods op Campus Kortrijk Weide zal gehuisvest worden.

Campus Kortrijk Weide

De ontwikkeling van Kortrijk Weide – een gebied gelegen aan de rand van het centrum van Kortrijk op de site van het voormalige goederenstation van de NMBS – is een van de belangrijkste projecten in het Plan Nieuw Kortrijk, bevestigd door de bevolking via Kortrijk Spreekt. De verschillende elementen bieden een bijdrage aan de verwezenlijking van meerdere ambities: een stad die verjongt en vergroent, een stad die kinderen en opa’s en oma’s samenbrengt, een stad met veel goesting en ambiance en een stad die onderneemt en deelt.
Het project Campus Kortrijk Weide ontving recent een Vlaamse projectsubsidie van 2.750.000 euro. De stad kiest ervoor om op vrijgekomen sites langs de Leie en in Overleie een nieuw stadsdeel te ontwikkelen, met een mix van gebruikers en functies. De stad focust niet op een residentiële functie, maar op een kernversterkende en multifunctionele ontwikkeling, die de aantrekkelijkheid van Kortrijk als woonstad verbetert met een verscheidenheid aan  functies zoals onderwijs, een zwembad, een ecologisch park, een evenementenplein en een economische invulling. De opzet is dat hierdoor zowel het imago, het fysieke stadsbeeld en de aantrekkelijkheid van Kortrijk zullen verhogen voor jonge gezinnen en voor starters, en voor investeerders in de creatieve industrie samen met de traditionele maakeconomie.

NMBS-loods

Hefboomproject in deze beleidsambitie is de economische invulling van de goederenloods op Campus Kortrijk Weide. Deze economische invulling maakt integraal en prominent deel uit van het grotere geheel. De realisatie van een jonge creatieve sfeer op Campus Kortrijk Weide en de invulling van de loods met een experimenteer- en testfaciliteit rond digitale technologieën en een incubator/accelerator voor start-ups en spin-offs zijn sleutelelementen voor de regionale economische transitie. Op Campus Kortrijk Weide zal hiervoor samengewerkt worden met diverse partners – waaronder Start it @kbc – met maximale inzet van elkaars expertise.

Potentie

Technologie start-ups zijn economisch belangrijk voor steden. In België is de driehoek Brussel – Gent – Antwerpen het epicentrum van het start-up landschap. De Kortrijkse regio hinkt achterop. Zowel in de top 10 van de start-up steden, als in de top 10 van de scale-ups staat Kortrijk op de laatste plaats. Nochtans is er veel potentieel: de stad heeft sterke onderwijsinstellingen (2 hogescholen en 2 universiteiten) en een sterke traditie van familie gebonden KMO’s maar ook een indrukwekkend arsenaal aan captains of industry, dikwijls multinationale ondernemingen. Het ultieme doel is dan ook om de aanwezige kennis effectief te valoriseren en tastbare innovatie te genereren in het lokale en regionale ondernemerslandschap met ambitieuze marktfocus.

Mijlpaal

Met het aantrekken van Start it @kbc naar Kortrijk en de totstandkoming van een samenwerkingsverband waardoor Start it @kbc zich in het Kortrijkse verhaal inschrijft, is vandaag een belangrijke mijlpaal bereikt. Start it @kbc gaat voorlopig van start in de voormalige kantoren van Designregio Kortrijk aan de Broelkaai maar zal – zodra dit mogelijk is – naderhand verhuizen naar de NMBS-loods op Campus Kortrijk Weide.

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is