U bent hier
Taaldraad stimuleert Nederlands bij anderstaligen
Bepaalde 'bronnen' verspreiden desinformatie over Taaldraad en framen dit project alsof de Stad Kortrijk 'lessen Berbers organiseert'. Het project waaraan men refereert heeft net het omgekeerde doel en effect, en stimuleert Nederlands bij anderstalige nieuwkomers, in een origineel en effectief concept waarbij ouders samen met hun kinderen spelenderwijs in het Nederlands worden ondergedompeld. Taaldraad is een project van de Kortrijkse bibliotheek dat Nederlands stimuleert bij anderstalige ouders en hun kinderen. De Kortrijkse bibliotheekmedewerkers spannen zich hiervoor in door afwisselend Nederlands met hun moedertaal voor te lezen.
Met het project Taaldraad wil de Kortrijkse bibliotheek net een volgende stap zetten in het oefenen en het stimuleren van de Nederlandse taal en leesbevordering. Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal dan het Nederlands opgevoed.
Concreet gaat het in dit project over sprookjes en verhalen, vertellen en vertalen. Luisteren naar verhaaltjes, kinderen zijn er dol op. Het maakt niet veel uit in welke taal want de zwier en de klank van taal is fascinerend. Taaldraad is een voorleesuurtje en komt telkens in 2 talen: het Nederlands en een andere taal. Steeds doorspekt met leuke (taal)spelletjes, moedigen onze voorlezers de kinderen aan om kennis te maken met verschillende talen en in het bijzonder met het Nederlands. Taaldraad is een voorleesuurtje en komt telkens in 2 talen: het Nederlands en een wereldtaal.
Bovendien betrekken we op die manier anderstalige volwassen vrijwilligers aan die zich inzetten om de kinderen te stimuleren om zo veel mogelijk te lezen (er zijn immers 100den Nederlandstalige boeken in de bib aanwezig met schitterende verhalen en bijgevolg ook Nederlands te leren). Er is een duosessie Nederlands en Berbers, maar was ook een voorleessessie ‘gebarentaal-Nederlands’, evenals Farsi-Nederlands. Daarnaast uiteraard ook de andere voorleessessies enkel in het Nederlands.
Voorlezen zet kinderen aan om zelf te lezen en verhalen op te zoeken, een basis om Nederlands goed onder de knie te krijgen en een mooie schoolloopbaan uit te bouwen.