Vlaanderen geeft Kortrijk 15 miljoen euro extra voor cultuurinvesteringen

Op 21 oktober 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Vlaamse regering

Onder impuls van Axel Ronse, onze schepen van cultuur in Kortrijk en tevens Vlaams volksvertegenwoordiger, komt er vanuit het Vlaams Veerkracht fonds maar liefst 15 miljoen euro de kant van Kortrijk uit. Minister-president Jan Jambon trekt zo duidelijk de kaart van Kortrijk om hier topinfrastructuur neer te zetten. De extra middelen laten toe om het masterplan van de Schouwburg volledig in deze legislatuur te realiseren en om de plannen voor de Groeningeabdij op te waarderen zodat daar een echte state-of-the-art tentoonstellingssite zal kunnen komen.

Stad Kortrijk zal deze legislatuur nog meer investeren in cultuur dan reeds gepland. Vlaanderen kent 15 miljoen euro toe aan Kortrijk vanuit het Vlaamse Veerkracht fonds, waardoor het voorziene investeringsbudget van 23,6 miljoen euro in cultuur-infrastructuur nu wordt opgetrokken tot 38,6 miljoen euro. Met deze middelen trekt Vlaanderen duidelijk de kaart van Kortrijk om verder in cultuur te investeren.

Met een investeringsbudget van 23,6 miljoen euro in cultuur behoorde Kortrijk al tot de voortrekkers op vlak van cultuurinvesteringen. Alle Vlaamse steden hadden samen 900 miljoen euro aan investeringsbudget voor cultuur ingeschreven in hun meerjarenplan. Dat kwam neer op 136 euro per Vlaming. In Kortrijk werd 23,6 miljoen euro voorzien ofwel 305 euro per Kortrijkzaan. Nu Vlaanderen 15 miljoen euro subsidie toekent aan Kortrijk, wordt het investeringsbudget deze legislatuur opgetrokken tot 38,6 miljoen euro, ofwel 500 euro per Kortrijkzaan. Dat is 3,6 keer zoveel als het Vlaamse gemiddelde!

State of the art tentoonstellingssite in het historisch hart van Kortrijk

De Groeningeabdij wordt een vernieuwende, laagdrempelige en hoogwaardige tentoonstellingssite in Kortrijk, met beeldende kunst als motor en identiteit als centraal thema. Op deze historische en uitzonderlijke erfgoedlocatie zal een hybride mix worden neergezet van een kunsthal, een museum en een stadsliving als bruisende ontmoetingsplaats. Om deze nieuwe tentoonstellingssite te realiseren was reeds 6,8 miljoen euro in het meerjarenplan voorzien. Tijdens het opstellen van het masterplan en het aanduiden van een ontwerper, werd duidelijk dat er nog veel meer mogelijkheden zijn op de site. Dankzij de Vlaamse steun kan het budget worden opgetrokken met 7 miljoen euro en zal op de Groeningeabdij een echte state of the art tentoonstellingssite worden neergezet. 

Wie de ontwerper is en hoe de plannen er uit zien, wordt binnenkort aan het publiek bekend gemaakt!

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Onze nieuwe tentoonstellingssite wordt geen klassiek museum, maar wordt een vernieuwende site die spraakmakende tentoonstellingen en inspirerende, participatieve prajecten zal brengen. Met identiteit als centraal thema zullen bezoekers kennis maken met het DNA van de streek. We voorzien ook jaarlijks een budget van 800.000 euro om exposities met internationale uitstraling naar Kortrijk te halen.

Masterplan Schouwburg wordt volledig afgerond deze legislatuur

In het bestuursakkoord en het meerjarenplan was voorzien om deze legislatuur de eerste fase van het masterplan voor Schouwburg Kortrijk te gaan voltooien. Met een investeringsbudget van 8,1 miljoen euro nam dit project reeds de grootste hap uit het voorziene budget voor cultuur. Dit budget was voorzien om één fase van het masterplan aan te pakken, met name côté jardin (d.i. de linkerkant van de Schouwburg als je kijkt naar het podium). Met de extra Vlaamse steun kan meteen ook fase 2 worden afgerond tegen 2024. 

Het uitgangsbord van het masterplan wordt het open cultuurcafé: de foyer wordt opgewaardeerd tot een volwaardig cultuurcafé dat over twee verdiepingen zal worden opengetrokken en ook zal worden opengesteld op dagen dat er geen cultuurvoorstellingen zijn. Het Arenatheater zal worden gerenoveerd en zal de capaciteit zien stijgen van 120 naar ruim 200 plaatsen. Er wordt een slimme publiekscirculatie voorzien en er wordt een pilootproject gestart i.k.v. de ontwikkeling van het label ‘toegankelijkheid culturele infrastructuur’. Niet enkel de publiekservaring zal worden geoptimaliseerd. Ook de werkruimte voor het personeel wordt vernieuwd zodat onze cultuurprofessionals in optimale werkomstandigheden kunnen werken. Voor artiesten komen nieuwe, grotere loges alsook een artiestenfoyer die polyvalent is en als kleedruimte voor een grotere groep kan worden ingezet. Ook de technische zones worden toegankelijker gemaakt zodat de afstand tussen de los-en-laad-zone en het podium wordt geminimaliseerd. 

Dankzij het relanceplan Vlaamse Veerkracht kan de Schouwburg zich zo ontwikkelen tot Schouwburg 2.0: een ontmoetingsplek tussen artiest en publiek en tussen professional en liefhebber in een moderne, toegankelijke én duuzame infrastructuur waar cultureel ondernemerschap wordt gestimuleerd. De extra middelen staan toe om de grondige renovatie en verbouwing sneller, efficiënter en kwalitatiever te realiseren. Het dossier van de Schouwburg speelt in op enkele speerpunten uit het relanceplan: culturele topinfrastructuur, klimaat, duurzaamheid en creatieve en culturele innovatie. 

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Het is super dat we het volledige masterplan zullen kunnen afronden tegen 2024. Onze Schouwburg bestaat dit jaar 100 jaar, dit is een prachtig verjaardagscadeau. Waar we eerst moesten kiesten welk deel van het masterplan we zouden uitvoeren, kunnen we nu in één klap het volledige masterplan uitvoeren en de Schouwburg klaar maken voor de toekomst!”

Culturele Hoofdstad 2030

Met deze extra middelen om te investeren in Kortrijkse cultuurinfrastructuur heeft Kortrijk nog meer troeven in handen in het traject om Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 te worden. 

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Dit is werkelijk uniek dat Vlaanderen zoveel geld investeert in onze stad. We zijn zeer goed bedeeld in het Vlaamse Veerkracht fonds. Tegen 2024 hebben we een prachtige tentoonstellingssite met jaarlijkse exposities met internationale uitstraling en hebben we een volledig gerenoveerde Schouwburg. Daar zal men in 2024, bij het beoordelen van onze kandidatuur om Culturele Hoofdstad te worden, niet naast kunnen kijken!”

Cultuurbudget Kortrijk

  • Masterplan Schouwburg -  15,1 miljoen
  • Nieuwe tentoonstellingssite op Groeningeabdij – 13,8 miljoen
  • Ontwerpfase masterplan Budatip – 2,8 miljoen
  • Masterplan Muziekcentrum – 2,2 miljoen
  • Multimediale opstelling in Onze-Lieve-Vrouwe-kerk – 1,6 miljoen
  • Kunst in de publieke ruimte – 0,4 miljoen
  • Overige structurele investeringen – 2,7 miljoen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is