Buda wint innovatieprijs op filmfestival Cannes

Op 20 mei 2019, over deze onderwerpen: Cultuur

Afgelopen weekend wist Kunstencentrum Buda de European Cinemas Innovation Prize in de wacht te slepen met de Budascoop. Dit gebeurde op het jaarlijkse filmfestival van Cannes. Alweer een mooie stap in de richting van Kortrijk als Europese Hoofdstad in 2030! De prijs werd uitgereikt omdat Buda mensen in armoede betrekt bij het filmhuis.

Kunstencentrum Buda kreeg zopas met bioscoop Budascoop de European Cinemas Innovation Prize 2019 op het filmfestival van Cannes. Het netwerk van 1.100 bioscopen over 43 landen Europa Cinemas looft Budascoop zo voor de acties om kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen bij de ‘arthouse cinema’ te betrekken. Budascoop steekt nu nóg een tandje bij met een sociaal Film Fonds. 

Abderrahmane Sissako overhandigde de prijs op het filmfestival in Cannes. “Omdat Buda beleidslijnen uitstippelt om meer mensen in armoede te betrekken bij filmhuis Budascoop in Kortrijk”, zegt de Mauretaanse filmregisseur en juryvoorzitter. Zo waren er in 2018 heel wat projecten in de Budascoop in de Kapucijnenstraat. Zoals de verdere uitbouw van de filmclub de cineMOATn, waarin onder meer jongeren uit zorginstellingen eigen filmevents organiseren.

“Andere voorbeelden zijn filmkampjes met steun van het Streekfonds West-Vlaanderen voor kinderen die het financieel moeilijk hebben, de filmtrajecten ROOTS met jonge nieuwkomers (OKAN-leerlingen) in Kortrijk en de doorgedreven publiekswerking naar mensen in armoede, via de UiTPAS aan een sociaal tarief van 20 procent van de normale prijs”, zegt publiekswerker Eef De Lombaerde. “Dat leidde in 2018 tot 1.168 filmbezoekers aan een sociaal tarief, 60 procent meer dan in 2017”, zegt filmprogrammator Lieve Vankeirsbulck. “Meer dan een derde daarvan waren kinderen. Alleen: hoe groter het bereik, hoe groter de kost. We brengen daarom de 10.000 euro die aan de European Cinemas Innovation Prize 2019 vasthangt onder in een nieuw (sociaal) Film Fonds. We proberen nog eens hetzelfde bedrag bijeen te zoeken bij organisaties, bedrijven en filmliefhebbers. Om mensen die het minder hebben, nog iets meer te bieden.”

“We blijven het medium film inzetten om ongelijkheid en demografische of sociale onevenwichten te bevechten. Door activiteiten en strategieën te ontwikkelen voor hen die het moeilijker hebben”, zegt Kristof Jonckheere, directeur van kunstencentrum Buda. “Niet enkel door de oprichting van Buda’s Film Fonds. Maar ook door het coachen van jonge Buda-ambassadeurs. Door de ontwikkeling van een mobiele cinéMammoet (een filmwerktafel om in kansarme buurten te duiken, red.). En door in samenwerking met andere cultuurhuizen een Club Cultuur op te zetten voor telkens een nieuwe Kortrijkse doelgroep.

(Bron: hln.be)

Axel Ronse, schepen van cultuur: "Ik ben supertrots dat Kunstencentrum Buda met dit sociaal project deze prijs heeft gekregen. We hebben met Kortrijk de uitgesproken ambitie om Europese Hoofdstad in 2030 te worden. We zijn een ijzersterk dossier aan het voorbereiden en hier zal Kunstencentrum Buda zeker een rol inspelen. Dat dit nu ook al internationaal wordt opgemerkt, is een signaal dat we goed bezig zijn!"

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is