U bent hier
Minister Diependaele investeert in Onze-Lieve-Vrouwekerk
Minister Diependaele geeft groen licht aan verschillende restauratieprojecten in West-Vlaanderen, waaronder de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Dat is goed nieuws voor de toeristische trekpleister die vanaf juli 2022 ook nog extra wordt opgewaardeerd, met de komst van een multimediale beleving rond de Guldensporenslag.
Matthias Diependaele, Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed: "Ik geef groen licht aan verschillende restauratieprojecten in West-Vlaanderen. Zo worden de Sint-Martinuskerk in Alveringem, de IJzertoren in Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Kortrijk en een burgerhuis in Oostende gerestaureerd”, aldus minister Matthias Diependaele. “Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. Door te investeren in projecten met een sociale en culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 1.678.973,34 euro toe.”
De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Kortrijk werd in 2011 gestart. Met de restauratiepremie die nu wordt toegekend wordt het interieur van de zuidertoren gerestaureerd en het glas-in-lood van de westgevel hersteld. Voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk is een premie van 133.041,28 euro toegekend.
De Kortrijkse kruisbasiliek dateert uit de dertiende eeuw. De kerk is daarmee één van de oudste gebouwen van de stad Kortrijk. De basiliek werd in 1203 op het domein van het grafelijk kasteel opgericht, naar aanleiding van de belofte van de graaf om een kapittelkerk te bouwen. Graaf Lodewijk van Maele liet er in 1370 ook de Gravenkapel bouwen als mausoleum voor zichzelf en ter ere van de Heilige Catharina. In die kapel vind je nu de portretten van de Graven van Vlaanderen. Een van de belangrijkste kunstschatten is het schilderij De Kruisoprichting van Antoon Van Dijck. De kerk is sinds 1937 beschermd als monument.
Axel Ronse, Schepen van Cultuur: "Het is een hele goede zaak dat de minister investeert in ons onroerend erfgoed. De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een icoon in Kortrijk, een echte toeristische trekpleister. Met de komst van een multimediale beleving rond 1302 in de Gravenkapel zal de kerk nog meer opgewaardeerd worden vanaf 11 juli 2022. Ik kijk er naar uit."