U bent hier
Maak kennis met Anke Seynaeve, plaats 12 voor het federaal parlement
Anke Seynaeve staat op plaats 12 voor het federaal parlement en is één van de vijf Kortrijkzanen die op 9 juni terug te vinden is op de nationale lijsten. Ze is al lang actief voor N-VA Kortrijk en staat nu voor haar eerste nationale verkiezingen. In dit interview stelt ze zichzelf voor en gaat ze dieper in op haar politieke overtuiging.
Dag Anke, vertel ons even wie je bent en hoe jouw studies en politieke carrière tot nu toe zijn verlopen?
Ik ben Anke, geboren in 1993 en opgegroeid in het bruisende centrum van Kortrijk. Mijn academische reis begon aan de KU Leuven Campus Kulak, waar ik een bachelor Taal- & Letterkunde Engels en Frans heb afgerond, met een half jaar Erasmus-studies in Nottingham, Engeland. Daarna heb ik mijn studies voortgezet met een master Bedrijfscommunicatie aan de KU Leuven, gevolgd door een master Culturele Studies, eveneens in Leuven. Tijdens mijn studie begon ik als kabinetsadviseur Cultuur voor het N-VA kabinet in Kortrijk, waarmee mijn politieke engagement begon.
In 2018 nam ik deel aan de lokale verkiezingen in Kortrijk, waar ik op de 11e plaats stond voor N-VA. Na de verkiezingen ging ik verder als kabinetsadviseur voor schepenen Axel Ronse en Kelly Detavernier, zowel voor cultuur als evenementen. Ook bij de komende lokale verkiezingen zal ik opnieuw kandidaat zijn. Eind vorig jaar kreeg mijn politieke carrière dan nog een stroomversnelling toen ik ook te horen kreeg dat ik op de 12e plaats sta op de federale verkiezingslijst en de kans kreeg om parlementair medewerker te worden voor Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens. Sinds begin 2024 pendel ik dus tussen het Vlaams Parlement in Brussel en Izegem, waar Bert burgemeester is.
Wat heeft jou gemotiveerd om bij de N-VA te gaan en je politiek te engageren?
Mijn sterk rechtvaardigheidsgevoel en afkeer van achterkamerpolitiek hebben me ertoe aangezet om lid te worden van de N-VA. De partij staat bekend om haar heldere communicatie en het vermijden van opportunisme en populisme. Ik geloof sterk in het principe van "meten is weten" en goed huisvaderschap in de politiek. Het stemt me droef om te zien hoeveel mensen het vertrouwen in de politiek verloren hebben, maar ik begrijp hun frustratie. Daarom wil ik van binnenuit verandering teweegbrengen.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste uitdagingen waar Vlaanderen momenteel voor staat?
Op elk niveau van de politiek moeten we opnieuw focussen op de kerntaken en de regelitis tegengaan. Een gezonde begroting is cruciaal, en we moeten ervoor zorgen dat werken loont en onze welvaart wordt beschermd. Daarnaast is een veilige samenleving van essentieel belang, waarin respect en vrijheid voorop staan, voor zowel jong als oud.
Wat is jouw visie voor Vlaanderen in 2024 en hoe wil je daaraan bijdragen?
Na de komende verkiezingen wil ik een Vlaanderen zien waar efficiënt bestuur en rechtvaardigheid centraal staan. Ik wil bijdragen aan een beleid dat werkt aan een gezonde begroting, een veilige samenleving en het koesteren van onze Vlaamse identiteit. Dit moeten we zowel op lokaal als op federaal niveau gaan tewerkstelligen.