Kanaal 127 wordt dé activeringsplek van Kortrijk

Op 9 april 2025, over deze onderwerpen: Werk, OCMW & Sociale Zaken

Nadat eerder al de Leerwerkplaats verhuisd was naar Kanaal 127, vindt nu ook het voltallige team van Werk en Activering er sinds kort onderdak. Daarmee is de cirkel rond om een activeringssite in Kortrijk uit te bouwen. Trajectbegeleiders, taalcoaches, vormingsmedewerkers, screeners en beleidsondersteuners werken er voortaan samen onder één dak en kunnen een nauwe link aanhouden met de instructeurs van de leerwerkvloeren. Dit met als gezamenlijk doel: leeflooncliënten begeleiden richting duurzame tewerkstelling.

In 2024 telde Kortrijk 2.236 leeflooncliënten. 829 onder hen volgden een intensief traject binnen team Werk en Activering. Daarmee worden ze actief begeleid naar een job, terwijl er voor hen al een gepaste invulling wordt gezocht. Dit kan gaan van vrijwilligerswerk over onbezoldigde activering tot een effectief bezoldigd traject als 'Artikel 60-werknemer', waarbij de leeflooncliënt werkervaring opdoet door aan de slag te gaan binnen diverse stadsdiensten.

Enkele maanden geleden werd een verhuisbeweging ingezet. De Leerwerkplaats verhuisde van de Damastweversstraat naar Kanaal 127 in de Spinnerijstraat. Sinds maart zijn de leerwerkvloeren nu ook met de administratieve dienst van Werk en Activering gecentraliseerd op deze site. Kanaal 127 ligt bovendien midden in een industrieterrein, wat de connectie met reguliere bedrijven vergemakkelijkt. Dit alles biedt voordelen voor zowel de cliënt als het team.

Wanneer een leeflooncliënt door de maatschappelijk werker naar het team van Werk en Activering wordt doorverwezen, volgt een intake en een grondige screening. De cliënt komt op basis van niveau en competenties in een traject op maat terecht. Doel is steeds om te werken en — vaak in combinatie met het leren van Nederlands — op de werkvloer de nodige competenties op te doen, om uiteindelijk aan de slag te gaan in het normale economische circuit of in een maatwerkbedrijf.

"Voor wat, hoort wat. Wie van het OCMW een leefloon krijgt, moet weten dat daar verwachtingen tegenover staan. Zo verwachten we dat onze leeflooncliënten zo snel mogelijk de nodige stappen zetten naar werk. Ons team Werk en Activering neemt hierbij een sleutelrol in. Nu zij op dezelfde site als de meeste van onze interne leerwerkvloeren gevestigd zijn, is het een win-win om leeflooncliënten versneld te kunnen doorverwijzen naar het juiste traject op maat en aan de slag te doen gaan. Voor wie het Nederlands nog niet voldoende machtig is, gebeurt dit steeds in combinatie met een taalopleiding", aldus Giovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken.

De Leerwerkplaats ontstond destijds uit een samenwerking tussen de stad en vzw De Poort om activering te koppelen aan het opknappen en onderhouden van woningen. Intussen werkt de stad ook nauw samen met SW+ en wordt de Leerwerkplaats breder ingezet voor diverse stadsopdrachten. Zo kan de stad enerzijds onderhoudstaken economisch rendabel gaan uitvoeren, maar kan vooral de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind worden voor wie een leefloon ontvangt. Werkzoekenden komen zo in afwachting van een definitieve job terecht in een productieve omgeving, waar ze nieuwe vaardigheden leren in een realistische omgeving.

Welke leerwerkvloeren hebben we?
Vanuit Kanaal 127 worden op vandaag verschillende leerwerkvloeren georganiseerd. Stal 13 is bijvoorbeeld een meubelopknapperij waar technische vaardigheden en generieke competenties aangeleerd worden. Jaarlijks worden hier ongeveer 40 mensen opgeleid. Onlangs nog knapten zij originele De Coene stoelen op, die nu in het gloednieuwe Abby Café te bewonderen zijn. Circulaire economie staat zo centraal binnen Stal 13. In hetzelfde atelier werkt ook de technische ploeg 'hout'. Zo'n vier leerwerknemers werken hier tegelijk en delen samen met Stal 13 machines en kennis uit.

Daarnaast vertrekken drie groenploegen vanuit Kanaal 127, goed voor 26 leerwerknemers. Twee ploegen daarvan combineren deeltijds werk met een opleiding; zij onderhouden onder meer de kloostertuin en de Venningtuin. Een derde ploeg werkt voltijds en staat in voor het onderhoud van het openbaar domein, zoals aan de Warande en de tuinen van onze woonzorgcentra.

In andere ploegen, zoals die voor poets, elektriciteit, sanitair en een logistieke verhuisploeg worden samen nog eens 28 leerwerknemers opgeleid.
In ons opleidingsrestaurant VORK worden jaarlijks niet minder dan 70 leerwerknemers opgeleid.

Tot slot worden ook gemiddeld 5 leerwerknemers begeleid door een eigen werkvloerbegeleider op een werkvloer van een private werkgever. Zo wordt de doorstroom naar het normale economische circuit geoptimaliseerd.

Ook in de privé kunnen leefloonwerknemers aan de slag
Kortrijk investeert in eigen leerwerkvloeren om cliënten een eerste werkervaring te geven en hen daarin intensief te begeleiden. Daarnaast werken we samen met heel wat interne diensten en teams en externe organisaties en privébedrijven, waarin cliënten een tijdelijke werkplek vinden. De samenwerking met privébedrijven heeft een grote meerwaarde voor de cliënt, maar ook voor de werkgever zit hier een maatschappelijke en financiële win in. Er wordt zeer sterk geïnvesteerd in goede contacten en samenwerkingsmogelijkheden met die privéwerkgevers.

In 2024 werkten we heel concreet samen met 19 verschillende werkgevers in functie van tewerkstelling. In 2025 willen we dat aantal minstens evenaren en staan ook al een heel aantal jobacties gepland, waarbij zowel de uitzendsector als bedrijven betrokken zijn. 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is