U bent hier
Programma 2024
Met N-VA Kortrijk kiezen we resoluut voor een stadsbestuur dat zich terugplooit op haar kerntaken: een veilige stad met een vlotte mobiliteit die er ten allen tijde netjes bijligt. Een stad waar we van nieuwkomers een degelijke inburgering mogen verwachten en waar we zorgzaam en rechtvaardig met onze inwoners omgaan. Deze vijf pijlers gelden zowel voor het stadscentrum als voor onze deelgemeenten: als stad moeten we voor iedereen voorzien in deze essentiële dienstverlening.
Verwacht van ons geen voorstellen voor nieuwe grote investeringsprojecten. Het beschikbare investeringsbudget moet prioritair gaan naar wat echt belangrijk is.
Veiligheid
Veiligheid is topprioriteit voor N-VA Kortrijk. We erkennen de problemen die er zijn op vlak van veiligheid: toenemende overlast door jongeren, vaak met migratieachtergrond, en een toenemende drugsproblematiek. Met N-VA aan het stuur willen we het veiligheidsbeleid van richting doen veranderen: law and order voor wie er de kantjes van af loopt.
Een hard lik-op-stukbeleid met permanente en snelle aanwezigheid van politie in probleemomgevingen. We zetten in op extra speciale eenheden die gericht tussenkomen. We wijzen ouders blijvend op hun ouderlijke verantwoordelijkheid en roepen hen ter verantwoording wanneer nodig.
We verhogen de jaarlijkse werkingsmiddelen aan de politie met ruim 4 miljoen euro zodat de politie extra mankracht kan aanwerven om daadkrachtig beleid te voeren. Dit gaat concreet over een uitbreiding van het korps van 320 naar 360 eenheden. Daarbij ligt de essentie op meer zichtbare politie op straat: van snelle interventieteams tot fietsbrigades en tactische speciale eenheden die gericht kunnen tussenkomen voor o.m. drugscontroles. Achterliggend moet ook de recherche worden versterkt zodat er ook effectief aan de slag wordt gegaan met de vaststellingen die in het veld gebeuren. We zetten ook in op het maximaal benutten van de ‘bestuurlijke aanhouding’, wat rechtstreeks onder de bevoegdheid van de burgemeester valt.
Dit moet onder meer de veiligheid van probleemomgevingen zoals de uitgaansbuurt drastisch verhogen. We willen van de uitgaansbuurt rond het station terug een aangename buurt maken. We pleiten daarbij voor preventief overleg tussen uitbaters en veiligheidsdiensten en willen ook structurele drugscontroles. We ondersteunen onze horeca maximaal in de strijd tegen drugs en agressie en bieden preventief en vrijblijvend vormingen aan voor horecapersoneel. Bij drukke evenementen zoals Sinksen of Fin d’Examens ondersteunen we de caféuitbaters om toe te zien dat -16-jarigen geen alcohol kunnen consumeren.
We zijn kritisch naar waar er extra camera’s komen in het straatbeeld: we kiezen daarbij steeds voor slimme cameratechnologie op logische plaatsen. Het is belangrijk dat er meer feiten met camera’s kunnen opgelost worden en dat burger aldus de meerwaarde van camera’s merkt.
Nultolerantie ten aanzien van drugscriminaliteit
De drugscriminaliteit is een toenemend probleem in onze stad. Zowel op openbaar domein als in handelszaken of zelfs in scholen en de bib wordt er drugs verhandeld. We willen de speciale eenheden van de politie prioritair inzetten om deze trafiek aan te pakken.
We gaan voor nultolerantie voor zowel het verhandelen als het gebruiken van drugs : wie gevat wordt, moet met een hoge boete en een plaatsverbod bestraft worden. We voeren de samenwerking met andere politiezones op om dit probleem geïntegreerd aan te pakken.
We treden ook preventief op. We verhogen het bewustzijn over de korte en langetermijneffecten van drugsgebruik. We werken hiervoor nauw samen met de Kortrijkse scholen.
We pakken ondermijnende criminaliteit hard aan
Ondermijnende criminaliteit is de georganiseerde misdaad waarbij handels- of horecazaken een dekmantel zijn voor achterliggende drugshandel of andere witwaspraktijken. We willen een doortastende en preventieve aanpak. Deze zogezegde handelaars zijn een smet op het ondernemersklimaat van ondernemers met goede bedoelingen.
Handelszaken, horecagelegenheden en andere sectoren die criminaliteitsgevoelig zijn, zullen we onderwerpen aan een integriteitsonderzoek. Via het recent gelanceerde crimiplatform Graydon heeft Vlaanderen de nodige data gecentraliseerd om lokale besturen de slagkracht te geven op basis van cijfers gerichte invallen te doen.
Zo drijven we de jacht op drugpanden gevoelig op en blijven we pleiten voor het sluiten van woningen die in hoofdzaak dienen als deal- en gebruikplek.
Een goede samenwerking tussen onze dienst economie en de politie is hierin cruciaal. We verankeren deze aanpak in de algemene politieverordening.
We ondersteunen de handelaars met goede bedoelingen in hun strijd tegen kleine criminaliteit zoals winkeldiefstal, zakkenrollerij etc.
Een sterkere rol voor de wijkagent. We willen het aantal wijkagenten omhoog en willen dat iedere burger weet wie zijn wijkagent is en hoe hij die vlot kan bereiken.
Buurten waar een sterke verbondenheid heerst zijn veilige buurten. Naast een opgewaardeerde rol van de wijkagent zetten we ook sterker in op de strijd tegen inbraak. Daarbij blijven buurtpreventienetwerken cruciaal. We informeren alle burgers over hoe ze zelf de strijd tegen inbraak kunnen voeren en faciliteren het plaatsen van privé-camera’s. We onderhouden ook goede contacten met de politie van Noord-Frankrijk.
De wijkagent moet ontlast worden van administratie en zoveel mogelijk de baan op zijn om het extra paar ogen te zijn dat snel onveilige situaties in een wijk of buurt kan detecteren.
We zorgen dat elke inwoner zijn wijkagent kent. Dit doen we door actieve communicatie op de kanalen van de stad en de politie. De wijkagent moet deel kunnen uitmaken van buurtpreventienetwerken. We willen dat de wijkagent nauwe contacten onderhoudt met de gebiedswerking. Zo volgen we de mate van integratie bij nieuwkomers goed op alsook het goede beheer van de woning.
Zodra de budgettaire situatie die toelaat, willen we het aantal wijkagenten omhoog. Met 1 wijkagent per 3.000 inwoners streven we naar een hogere norm dan federaal wordt vastgelegd (1 op 4.000).
Iedereen moet zich veilig voelen wanneer hij door de stad wandelt of fietst
Er heerst een hangcultuur in de stad waarbij zowel jongeren als volwassenen op bepaalde plaatsen samentroepen. Dit zorgt voor een onveiligheidsgevoel. We moeten oog hebben voor voldoende plaatsen in de openbare ruimte waar iedereen kan en mag samenkomen, maar dienen tegelijk waakzaam te zijn dat dit niet ten koste gaat van het veiligheidsgevoel.
We verwachten van organisaties als Ajko een proactievere en resultaatsgerichtere aanpak m.b.t. hangjongeren en bendevorming. We willen dat de politie vaker langsgaat bij buurten die hiervan last ondervinden. We houden plaats-, toegangs- en samenscholingsverboden als harde maatregel achter de hand. We ondersteunen de scholen bij het bekampen van spijbelen.
We willen ook meer aandacht besteden aan hoe we de openbare ruimte inrichten in functie van veiligheid. We vermijden donkere plekken en gaan slimmer om met straatverlichting. Op plaatsen waar het onveiligheidsgevoel hoog is, zoals het Astridpark, laten we de verlichting ook ’s nachts aan.
We gaan extra sensibiliseren tegen onaanvaardbaar en seksueel overschrijdend gedrag. We willen iedereen bewust maken dat dergelijk intimiderend gedrag nooit aanvaardbaar is.
Ouderlijke verantwoordelijkheid mag niet uit de weg worden gegaan. Wie niet horen wil moet voelen: we knippen in sociale voordelen voor ouders die hun kinderen niet in de hand kunnen houden.
N-VA Kortrijk vindt dat ouderlijke verantwoordelijkheid niet mag worden uit de weg gegaan. Wanneer kinderen problemen veroorzaken, dienen ouders hierop gewezen te worden.
Met N-VA staan we voor law and order en vinden we dat straffeloosheid moet worden aangepakt. Dit is iets wat op federaal niveau dient te gebeuren. Op lokaal niveau hebben we beperkte slagkracht, maar kunnen we toch het verschil maken. Als stadsbestuur kennen we bepaalde voordelen of uitkeringen toe aan gezinnen die het moeilijk hebben. Vaak zijn het kinderen uit die gezinnen die voor overlast zorgen en met politie in contact komen.
Bij voldoende zware feiten of bij recidivisme willen we voortaan de ouders vorderen op het politiekantoor. Wanneer zij pertinent weigeren mee te werken aan een traject om het wangedrag van hun kinderen aan te pakken dan knippen we in de sociale voordelen die ze toegekend krijgen. Denk hierbij aan de verhoogde sociale tegemoetkoming, de UiT-pas en zo verder.
Een actiever GAS-beleid om kleine overlast aan te pakken: een verlaging van de minimumleeftijd voor GAS-boetes en meer bevoegde GAS-handhavers
Kleine overlastfeiten zoals sluikstorten leiden tot veel frustratie. De handhaving ligt nu bij een te klein team. We breiden dit uit door meer stadspersoneel de bevoegdheid te geven om als GAS-ambtenaar op te treden. Zo breiden we de werking van de gemeenschapswachten uit door hen GAS-vaststellers te maken en willen we ook zaalwachters van sportcentra de mogelijkheid geven om GAS-boetes te geven voor wie systematisch sluikstort.
Wanneer er structurele overlast is, gaan we over tot plaatsverboden. We merken dat dit zich steeds bij jongere kinderen voordoet. We verlagen daarom de minimumleeftijd voor GAS-boetes naar het wettelijk minimum van 14 jaar.
We zijn voorstander om alternatieve sancties te voorzien zoals werkstraffen en gemeenschapsdienst. Deze straffen zijn bij verschillende inbreuken op het politiereglement, zoals sluikstorten of wildplassen, vaak geschikter dan geldboetes. We willen deze ook op een dwingende manier kunnen opleggen.
We richten een vrijwilligerskorps op
We richten een vrijwilligerskorps op waarbij (jong-)volwassenen zich kunnen aanmelden. Wanneer een crisis of ramp zich voordoet, worden zij onmiddellijk op de hoogte gebracht om de hulpdiensten bij te staan. Dit kan gaan van zandzakjes uitdelen bij waternood tot het opvangen van slachtoffers bij een evacuatie.
Deze vrijwilligers worden door de stad opgeleid om bij noodsituaties op te treden. Wanneer beroep wordt gedaan op het vrijwilligerskorps kan steeds geselecteerd worden op basis van wie al de nodige training achter de rug heeft. Zo kunnen de hulpdiensten steeds rekenen op goed voorbereide vrijwilligers.
Mobiliteit
Een vlotte mobiliteit is voor N-VA één van de topprioriteiten in de stad. We maken versneld werk van nieuwe voet- en fietspaden. De auto heeft voor ons nog steeds zijn plaats in het stadscentrum en zorgen daarom dat de parkeercapaciteit voldoende blijft. We pakken asociaal rijgedrag streng aan en zorgen voor snelheidsremmende maatregelen in onze woonwijken.
We leggen voet- en fietspaden (opnieuw) aan zodat iedereen zich veilig door de stad kan bewegen.
Op veel plaatsen in de stad en deelgemeenten blijft het een pijnpunt dat de voet- en fietspaden er niet goed bijliggen. We leggen goede en brede voet- en fietspaden aan waar dat nog niet het geval is en renoveren ze waar nodig. We zorgen voor een structureel onderhoud zodat deze er steeds goed en toegankelijk bijliggen. We wenden het investeringsbudget prioritair aan voor deze (her)aanleg en zien dit als één van de belangrijkste investeringen.
Bij nieuwe en te renoveren voetpaden zetten we maximaal in op hellende borduren zodat wie zich met een rolstoel, rollator, kinderwagen verplaatst zo weinig mogelijk hinder ondervindt om deze op en af te rijden. Samen met de lokale adviesraad bepalen we de prioritaire looplijnen waar we eerst werk van maken.
We zorgen dat al deze werken goed op elkaar afgestemd zijn zodat werven zo kort mogelijk van duur zijn en de hinder zoveel mogelijk beperkt wordt.
De bovengrondse parkeercapaciteit blijft behouden.
We staan voor een modal shift en moedigen alternatieve transportvormen aan om het autoverkeer in het centrum te beperken. We erkennen echter wel dat heel wat mensen nood hebben aan de wagen om zich naar het centrum van de stad te verplaatsen en dat dit ook voor onze handelaars een belangrijk cliënteel met zich meebrengt. We gaan de parkeercapaciteit in het centrum niet verder afbouwen.
Als omwille van stadsvernieuwingsprojecten parkeerplaatsen sneuvelen, compenseren we die op andere nabijgelegen plaatsen.
Parkeren moet betaalbaar blijven
We behouden het principe van ‘het eerste uur gratis’ in al onze ondergrondse parkings.
Ook blijven de grote parkings in onze deelgemeenten, zoals Parking Rietput, gratis.
De shop&go-plaatsen zijn een grote troef en willen we ook maximaal behouden. We laten ook toe dat ondernemers buiten de handelskern eenvoudig een shop&go-plaats voor hun zaak kunnen aanvragen.
Voor ondernemers die niet in het centrum wonen maar hier wel hun zaak hebben voorzien we een parkeerabonnement aan verlaagd tarief in onze stad, zodat zij niet langer aan het hoogste tarief moeten betalen.
We zetten verder in op randparkings en voorzien shuttles die de verplaatsing naar het centrum mogelijk maken.
Om de leefbaarheid in het stadscentrum te verzekeren en om de parkeerdrukte, voor wie een bovengrondse parkeerplaats in het centrum nodig heeft, onder controle te houden, willen we meer inzetten op randparkings.
We zorgen dat zowel de ondergrondse parkings in het centrum als de randparkings goed aangeduid worden met dynamische borden. Zo wordt bestemmingsverkeer tijdig naar de juiste parking geleid en vermijden we zoekverkeer in de stad.
We willen het gratis P+R principe meer in de kijker zetten: wie op een randparking parkeert doet dit gratis en kan bovendien gratis met het openbaar vervoer naar het stadscentrum. Dit is nog te weinig gekend. Wanneer de frequentie van het openbaar vervoer onvoldoende is, willen we met de stad zelf shuttles inzetten.
Zorgverleners en mantelzorgers moeten vlot en gratis kunnen parkeren
Dokters en thuisverplegers moeten bij huisbezoeken bij de patiënten vlot kunnen parkeren. We staan toe dat zij bij huisbezoeken gratis parkeren op bewonersparkeerplaatsen en gewone parkeerplaatsen en werken hiervoor een sluitend systeem uit.
Ook voor mantelzorgers werken we dit parkeersysteem uit.
Fietsstraten die hun nut voorbijstreven schrappen we
De afgelopen jaren zijn er heel wat fietsstraten ingevoerd. We evalueren of al deze fietsstraten hun doel bereiken. We schrappen fietsstraten waar blijkt dat dit niet het geval is. We blijven het idee genegen om vooral in schoolstraten via fietsstraten veilig verkeer te garanderen.
We pleiten bij Agentschap Wegen en Verkeer voor het invoeren van dynamische borden voor fietszones en -straten zodat fietsstraten beperkt kunnen worden tot de piekuren waar relevant.
We blijven ook de verschillende zones 30 evalueren en voeren zoveel mogelijk dynamische borden in.
Geen extra flitspalen, maar wel snelheidsremmende maatregelen
We voeren geen extra vaste flitspalen in. We blijven voorstander van de mobiele controles die de politie uitvoert op plaatsen waar het nodig is om de veiligheid te verhogen. Om snelheid in bepaalde straten en woonwijken aan te pakken, kiezen we voor duurzame oplossingen zoals snelheidsremmende maatregelen. We betrekken steeds de buurtbewoners om tot een gerichte aanpak te komen.
Kordate aanpak van asociaal rijgedrag aan met focus op elektrische steps, luide brommers en onveilig fietsgedrag
Elektrische steps zijn een recente vorm van duurzame mobiliteit, maar brengen heel wat overlast met zich mee. We weren ze uit het winkelwandelgebied en voeren een strenger parkeerbeleid. Ook het rijgedrag van de elektrische steps laat vaak te wensen over en hierop willen we controleren en handhaven.
We willen dat elektrische deelsteps voortaan op centrale punten moeten parkeren, gezien het maar niet lukt om gebruikers aan te moedigen deze op een correcte manier achter te laten. Bij aanhoudende overlast zetten we het aanbod van de elektrische deelsteps stop.
Luide brommers hebben geen plaats in het stadscentrum. We stappen in testprojecten met decibelmeters en lawaaiflitspalen en voeren deze in wanneer het systeem op punt staat. Intussen verwachten we dat de politie blijft controleren op opgevoerde voertuigen.
Kortrijk zet zich steeds meer als fietsstad op de kaart en dat is een goede zaak. Tegelijk merken we dat heel wat fietsers zich niet aan de regels houden. We willen meer controles op het naleven van de wegcode door fietsers en vragen scholen hier meer op te sensibiliseren. We willen bijvoorbeeld gericht het verbod op fietsen in het winkelwandelgebied op bepaalde tijdstippen of op de maandagmarkt gaan handhaven en voeren preventieve controles in schoolomgevingen.
We stimuleren deelmobiliteit
Ondanks de overlast van deelsteps bewijzen andere vormen van deelmobiliteit hun nut. Zowel deelwagens als deelfietsen zetten we beter in de markt. De private initiatieven hierrond maken we beter kenbaar.
Onveilige kruispunten pakken we prioritair aan
Verkeersveiligheid blijft cruciaal en we willen dat kruispunten zo conflictvrij mogelijk zijn. Bij kruispunten met verkeerslichten breiden we het systeem verder uit waarbij voetgangers en fietsers tegelijk groen krijgen. We zorgen dat de impact op de verkeersdoorstroming minimaal blijft.
We willen dat oversteekplaatsen ook afgestemd zijn op blinden en slechtzienden. Bij verkeerslichten werken we steeds met een auditief signaal om aan te duiden wanneer het groen is en brengen we maximaal wegmarkeringen aan.
Een structurele samenwerking met gps-aanbieders zoals Waze om parking aan te duiden en sluipverkeer te vermijden
GPS-aanbieders zoals Google Maps en Waze hebben een grote impact op het verkeer in onze stad. We gaan actief samenwerken om vrije parkeerplaatsen aan te duiden en bestemmingsverkeer tijdig naar randparkings toe te leiden.
We willen sluipverkeer in rustige wijken vermijden en gaan hiervoor ook samenwerken met de navigatie-applicaties. Enerzijds willen we op basis van alle beschikbare data zelf maatregelen kunnen nemen om dit tegen te gaan, anderzijds willen we dat de sluiproutes minder vaak worden voorgesteld in de navigatie.
Meer inspraak van inwoners over verkeerscirculatie
Verandering ligt altijd gevoelig. Toch is het vaak nuttig om circulatie in een buurt te herbekijken. We willen inwoners actiever betrekken bij het beslissingsproces en via data aantonen waarom bepaalde beslissingen genomen worden.
Ingrijpende aanpassingen moeten ook steeds geëvalueerd worden. Zo gaan we de knip in Bissegem evalueren eenmaal de vernieuwde Driekerkenstraat terug open is en de impact op de verkeersdrukte gemeten kan worden.
Voldoende laadpalen op openbaar domein
De versnelde uitrol van elektrische wagens brengt uitdagingen met zich mee. We voeren de capaciteit van laadpalen op. We focussen hierbij in eerste instantie op de randparkings, maar rusten ook onze ondergrondse parkings uit met de nodige laadcapaciteit.
We organiseren kennisfora m.b.t. slimme laadoplossingen en energiebeheer bij private woningen. We werken een kader uit voor laadkabels die over het voetpad liggen.
We bekijken de optie om panden/gronden die vrijkomen aan te bieden aan private aanbieders van laadoplossingen.
Mobiliteitsbeleid op basis van data
Er zijn steeds meer tools ter beschikking om verkeersstromen, snelheden en onveilige kruispunten in kaart te brengen. We zetten in op deze (anonieme) dataverzameling om op basis van slimme datacaptatie het juiste mobiliteitsbeleid te kunnen voeren. We stimuleren inwoners om in te tekenen op initiatieven zoals Telraam.
Een goede verbinding tussen het stadscentrum en Hoog Kortrijk
Op Hoog Kortrijk zijn er hoger onderwijsinstelling en bedrijventerreinen waar heel wat studenten en werknemers aan de slag zijn. Op vandaag missen we een vlotte verbinding naar het centrum waardoor velen onder hen niet met het openbaar vervoer reizen of in hun vrije tijd de verplaatsing naar het stadscentrum niet maken.
We blijven het initiatief om Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) te voorzien tussen het stadscentrum en Hoog Kortrijk dan ook ondersteunen. We willen in eerste instantie eigen shuttles proberen en in de markt zetten. Een trambus is voorlopig niet aan de orde. We verwachten dat de buurt betrokken wordt bij de uitrol.
Vrachtverkeer moet geweerd worden uit dorpskernen en schoolomgevingen
We willen vrachtverkeer maximaal weren uit de binnenstad en dorpskernen. We stimuleren distributiecentra aan de rand van de stad van waaruit kleinere bestelwagens leveringen naar de binnenstad brengen.
We verbieden vrachtverkeer in schoolomgevingen tijdens de piekuren. We duiden dit aan met dynamische borden zoals de dynamische zone 30 borden en stellen deze op dezelfde tijdstippen in.
We bouwen kruispunten met voorrang van rechts af door duidelijke signalisatie te plaatsen
Er zijn nog heel wat kruispunten zonder signalisatie, waardoor er standaard voorrang van rechts geldt. We gaan deze één voor één gaan aanpakken en een voorrangsweg aanduiden. Dit is duidelijker en verhoogt de veiligheid.
Enkel bij landelijke wegen waar het om praktische redenen onhaalbaar is, behouden we de huidige situatie.
Netheid
Het is een kerntaak van de stad om ervoor te zorgen dat haar openbaar domein er proper bij ligt. Tegelijk verwachten we van de burger ook de juiste ingesteldheid om hier mee voor te zorgen. We treden preventief op door zoveel mogelijk vuilnisbakken te voorzien en sluikstorten te ontmoedigen, maar treden ook hard op tegen wie effectief zwerfvuil nalaat. We versterken het systeem van GAS-boetes door er werkstraffen aan toe te voegen.
Meer vuilnisbakken op het openbaar domein
Het is nog te vaak zoeken naar een vuilnisbak. We willen dat op alle logische locaties, zoals bij in- en uitgangen van parken of langs alle pleinen vuilnisbakjes te vinden zijn.
We kiezen hierbij zoveel mogelijk voor de nieuwste technologieën zoals slimme vuilnisbakken die het vuil onmiddellijk pletten of die een signaal geven wanneer ze vol zijn.
We verwachten van takeaway-horecazaken dat zij tijdens de openingsuren ook een vuilnisbak plaatsen voor hun zaak.
Beter onderhoud van het openbaar domein
Ons openbaar domein oogt vaak slordig door onkruid of door elementen die tekenen van slijtage vertonen. Dit moet beter en vaker onderhouden worden. We plannen dit onderhoud structureel in en gaan meldingen hieromtrent via 1777 beter behandelen en opvolgen.
We plannen hiervoor een uitbreiding in het personeelsbestand zodat er extra groendienstploegen op pad zijn. We versoepelen de aanwerving voor team Nette Stad door vb geen attest van goed gedrag en zeden meer te verwachten.
Door als stad het goede voorbeeld te geven en het openbaar domein goed te onderhouden, mogen we verwachten dat ook iedereen zorgt dat zijn eigen stoep er netjes bijligt.
We schakelen leefloners in via werkervaringstrajecten om onze stad net te houden
Bovenop de rechtstreekse uitbreiding van het personeelsbestand verwachten we van mensen die een leefloon genieten om via werkervaringstrajecten (art. 60 OCMW-wetgeving) de weg naar de arbeidsmarkt terug te vinden. Als stad nemen we hierin het voortouw door hen in te schakelen in belangrijke jobs zoals het net houden van ons openbaar domein. Dat kan gaan van groendienst tot afvalophaling.
Een lik-op-stukbeleid voor sluikstorters met naast GAS-boetes ook werkstraffen
Het GAS-reglement omschrijft al heel wat feiten die te maken hebben met netheid zoals sluikstorten, hondenpoep of sigarettenpeuken. Toch merken we weinig beterschap. We willen meer handhaving op het huidige reglement.
We verhogen de GAS-boetes voor sluikstorters en pakken recidivisten strenger aan. We richten werkstraffen in voor wie hardnekkig blijft sluikstorten en laten hen mee de stad opkuisen.
Een mobiele (fiets)ploeg die snel kan schakelen om meldingen binnen de 24u op te lossen
We willen dat er snel geschakeld kan worden wanneer er meldingen zijn van plaatsen die er niet net bijliggen. We laten de medewerkers die onze stad net houden zich verplaatsen via de fiets. Ze krijgen niet enkel vaste routes toegewezen, maar kunnen ook flexibel op basis van meldingen zich verplaatsen naar diverse plaatsen in de stad.
Ook de deelgemeenten kunnen rekenen op de mobiele afvalploegen.
We engageren ons om de meldingen die specifiek met zwerfvuil te maken hebben binnen de 24u op te lossen.
We detecteren zelf sneller zwerfvuil
We rusten de voertuigen van stad Kortrijk uit met slimme camera’s die via beeldherkenning zwerfvuil kunnen detecteren en automatisch een melding maken naar de mobiele ploeg. We investeren in software die beelden, zowel van meldingen door burgers als van deze automatische meldingen, herkent en meteen naar de juiste ploeg doorstuurt.
Centrale (ondergrondse) afvalcontainers
We installeren gecentraliseerde afvalcontainers, bij voorkeur ondergronds, waar mogelijk. Deze kunnen door meerdere personen gebruikt worden via een badgesysteem. Denk hierbij aan de Grote Markt waar ondernemers hun afval kunnen loodsen of dichtbij appartementenblokken voor inwoners die hun afval niet kunnen stockeren.
We behouden de wekelijkse huisvuilophaling
Er gaan steeds meer stemmen op om de huisvuilophaling tweewekelijks te organiseren. Voor een stad als Kortrijk is dat niet haalbaar. We blijven de huisvuilophaling wekelijks organiseren.
We moedigen bij nieuwbouwprojecten aan om te kiezen voor ondergrondse afvalinzameling en sorteerpunten.
Onze recyclageparken ook open op zondag
Wie voltijds werkt moet de kans hebben om in het weekend naar het recyclagepark te gaan. Daarom willen we de containerparken in Heule en Rollegem voortaan ook op zondag open houden. Om dit betaalbaar te organiseren sluiten we het park op de weekdagen met de minste bezetting. Ook hier schakelen we leefloners in om de containerparken te openen.
Mobiele recyclagepunten zijn een succes en blijven we behouden op de relevante locaties.
We onderzoeken de mogelijkheid om afval ongesorteerd aan te bieden voor wie weinig tijd heeft. Het aangeboden afval wordt vervolgens door de medewerkers van het containerpark gesorteerd tegen een meerkost.
Beter onderhoud van onze begraafplaatsen
We willen dat onze begraafplaatsen, zowel in het centrum als in onze deelgemeenten, serene plaatsen zijn waar nabestaanden hun familie en vrienden kunnen herdenken. Het is onaanvaardbaar dat grafzerken overwoekerd zijn door onkruid. We verhogen het structureel onderhoud en kijken hoe we de vrijwilligerspool kunnen inzetten om mee zorg te dragen voor de begraafplaatsen.
We rollen versneld de zerkenzoeker, die nu al bestaat voor begraafplaats Sint-Jan, uit.
Inburgering
Kortrijk wordt een steeds diversere stad. Het aandeel inwoners van buitenlandse herkomst is gestegen tot bijna een kwart van de totale Kortrijkse bevolking. Dat brengt uitdagingen met zich mee. N-VA staat voor een verhaal van rechten en plichten waar iedereen de kansen krijgt die hij verdient mits die daar ook de nodige inspanningen voor levert. Een verhaal waar we de voordelen van diversiteit omarmen, maar niet blind zijn voor de uitdagingen die ermee gepaard gaan.
We koppelen ouderlijke verantwoordelijkheid aan het verkrijgen van sociale voordelen via een inspanningsverbintenis.
De toekomst van de kinderen is cruciaal. Het engagement van ouders is absolute noodzaak en dat mag niet enkel overgelaten worden aan de school of maatschappelijk werkers. We koppelen de sociale voordelen zoals de verhoogde tegemoetkoming en het kansentarief van de UiT-pas aan een inspanningsverbintenis. We verwachten van nieuwkomers dat ze
- maximaal gebruik maken van de vele initiatieven die hen helpen om Nederlands te leren en hun kinderen maximaal met Nederlands in contact laten komen.
- kinderen vanaf 2,5 jaar naar de kleuterschool sturen.
- als ouder zelf actief betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kinderen door naar oudercontacten te gaan.
- zelf de kinderen zindelijk maken, motiveren om te leren fietsen, engageren in de jeugdbewegingen, sport – of cultuurverenigingen, deelname aan (sport)kampen in vakantieperiodes…
Het volgen van een inburgeringscursus schrijven we in als voorwaarde tot OCMW-bijstand.
We bieden nieuwkomers de nodige tools om zich te in onze stad in te burgeren.
Met een toegankelijke introductievideo heten we iedereen in onze stad welkom. We willen nieuwkomers het rijke verleden van onze stad leren kennen en hen vertellen waar ze op vandaag terechtkunnen om actief deel te nemen aan onze maatschappij. We betrekken actief onze Kortrijkse jeugd-, sport- en culturele verenigingen bij dit traject zodat nieuwkomers de mogelijkheden ontdekken om zichzelf of hun kinderen in te schrijven voor de vele mogelijkheden die onze stad biedt.
We verhogen de frequentie van onthaalmomenten en breiden deze ook uit naar jongeren die het ouderlijk nest verlaten en toch in Kortrijk blijven wonen. We betrekken initiatieven zoals de Tripster-werking actief.
We maken de website van stad Kortrijk toegankelijker voor nieuwkomers zodat ze sneller hun weg vinden naar cursussen Nederlands of naar informatie over het vrijetijdsaanbod.
Nieuwkomers moeten sneller Nederlands leren
We zorgen voor een intensieve opleiding Nederlands voor nieuwkomers. We werken hiervoor samen met universiteitspsychologen om aandacht te hebben voor cultureel bewustzijn. Na afloop van het intensieve traject volgt onmiddellijk aansluitend loopbaanbegeleiding en opleidingen.
We verwachten dat kinderen uit gezinnen, waar Nederlands niet de thuistaal is, actief deelnemen aan zomerscholen om hun Nederlands op peil te houden tegen de start van het nieuwe schooljaar. We verwachten dat deze kinderen in hun vrije tijd voldoende met Nederlands in contact komen door actief te zijn in verenigingen zoals sportclubs of jeugdbewegingen.
Iedereen moet fier kunnen zijn op zijn identiteit en mag geen schrik hebben om met diversiteit in contact te komen.
In een diverse stad als Kortrijk hoeft niemand onzeker te zijn over zijn eigen cultuur en achtergrond. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. De toekomst bouwen we samen.
In samenspraak met de scholen lanceren we een didactisch pakket om actief en interactief rond thema’s als diversiteit aan de slag te gaan met een lokale insteek over hoe we dit in Kortrijk aanpakken. Zo leren we kinderen van jongs af nadenken en debatteren over maatschappelijke thema’s. We verwachten dat Abby als museum, dat identiteit centraal stelt, hier een rol in speelt.
We willen dat de evenementen in onze stad voor iedereen toegankelijk zijn en de bezoekers bijgevolg een weerspiegeling zijn van wie in onze stad woont. Initiatieven zoals KortRIJK aan culturen ondersteunen we en tillen we naar een hoger niveau. We zorgen dat deze initiatieven beter gekend zijn.
We laten een canon van Kortrijk opstellen om zowel wie hier geboren is, al jaren woont of pas nieuw is in onze stad laagdrempelig onze stad en haar geschiedenis te leren kennen.
Eerder werden met ‘Kadul en Keirepap’ al een verhalenbundel uitgebracht gericht op anderstalige nieuwkomers om spelenderwijs Nederlands te leren en Kortrijk beter te leren kennen. Recent werd nog met ‘Boven op de toren. Met Manten en Kalle op stap door Kortrijk’ ook een kinderboek uitgebracht dat kinderen het erfgoed van de stad op originele manier leert kennen.
We moedigen deze initiatieven aan en willen deze beter bekend maken in het onderwijsveld. We willen ook verder gaan: in navolging van de Vlaamse canon willen we een canon van Kortrijk laten opstellen door een groep van onafhankelijken. Deze canon zal bestaan uit verschillende onderwerpen die een zicht bieden op de geschiedenis van Kortrijk en alles wat onze stad typeert. Van belangrijke historische feiten tot markante Kortrijkse figuren of typische streekproducten. De canon heeft als doel om elke Kortrijkzaan fier te maken op de stad en zo het gemeenschapsgevoel te versterken.
We verdelen de Kortrijkse canon in boekvorm, maar zorgen ook dat deze ingebed kan worden in musea, wandelroutes etc. We bieden alle Kortrijkse scholen divers lesmateriaal aan om hier vrijblijvend mee aan de slag te gaan.
Zorgzaam en rechtvaardig
Tegenover inspanningen staan rechten. Dat gaat over eigentijdse woonzorgcentra, kwaliteitsvolle sociale woningen en voldoende kinderopvang. We zorgen voor 250 extra eigentijdse kamers in onze woonzorgcentra en voorzien minstens 100 bijkomende plaatsen in kinderopvang. Wat sociale woningen betreft zorgen we voor een betere uitstroom, zijn we strenger aan de instroom en doen we een inhaalbeweging op vlak van renovatie. Elke vorm van sociale fraude pakken we streng aan.
Minstens 100 extra kinderopvangplaatsen
Het is voor toekomstige ouders een huzarenstukje op voorschoolse kinderopvang te vinden. Wie een kindje verwacht heeft vaak geen uitzicht op een plaats in de crèche kort na de geboorte. We drijven daarom de kinderopvangplaatsen in onze stad op.
We willen in onze eigen zorginstellingen zoals woonzorgcentra kinderopvangplaatsen voorzien, zoals nu ook al gebeurt in het pas geopende woonzorgcentrum ’t Huis (het voormalige Sint-Jozef). We willen daarnaast ook private spelers maximaal aanmoedigen om een kwalitatieve crèche te beginnen en brengen hiervoor de locaties in kaart waar de druk het hoogst is.
We behouden de ambitieuze Kortrijk-norm van 60 plaatsen per 100 kinderen en streven hiervoor naar minstens 100 extra kinderopvangplaatsen tegen 2030. We willen deze groeinorm ook de jaren daarna aanhouden.
Een lokaal aanmeldsysteem voor kinderopvang
Ouders hebben op vandaag helaas de crèches niet voor het uitkiezen. Vaak is het rondbellen tot er een crèche wordt gevonden waar nog een plaats is. We bouwen daarom een lokaal aanmeldsysteem uit en houden dit aan zolang er een capaciteitstekort is.
Het centrale systeem zal alle kinderopvanginitiatieven in Kortrijk in kaart brengen. Ouders dienen zich hierop één keer te registreren en kunnen hun voorkeur doorgeven. In tegenstelling tot het aanmeldsysteem in het onderwijs willen we dit niet bindend maken, maar zien we dit als hulpmiddel voor ouders die op zoek zijn naar kinderopvang.
We laten de keuze aan de aanbieders van kinderopvang over hoeveel plaatsen ze voorzien via het centrale systeem en hoeveel plaatsen ze vrij blijven aanbieden. Dat laatste kan nuttig zijn om plaats vrij te houden voor broertjes en zusjes.
250 extra eigentijdse kamers in de woonzorgcentra
We willen onze ouderen een kwalitatieve oude dag laten beleven. We stellen een langetermijnplan op om al onze woonzorgcentra te renoveren. In eerste instantie richten we ons op WZC Ter Melle in Heule en WZC Biezenheem in Bissegem. We gaan naar een totaalrenovatie die de bestaande kamers opkrikt naar eigentijdse kamers en we breiden de capaciteit uit.
We zorgen dat deze zorgcentra ook kinderopvang kunnen huisvesten en we zo de functie van ouderenzorg en kinderopvang samen kunnen brengen.
Buurtzorgplan voor ambulante zorg in samenwerking met private zorgsector.
Naast kwalitatieve woonzorgcentra moeten we ook inzetten op ambulante zorg. Ouderen die dit wensen willen we zo lang mogelijk thuis kunnen verzorgen en begeleiden. Zo creëren we zorg op verschillende belangrijke fronten.
Daarom maken we met de private spelers in onze stad samen een buurtzorgplan en bouwen zo antennepunten uit bij elk woonzorgcentrum zodat een basis ambulante zorg kan gegeven worden.
Via een gezamenlijk meerjarenzorgplan met alle zorgactoren in onze stad (en regio) bekijken we de nood en zetten we een uitrolplan op die alle facetten bevat: woonzorgcentra, dagcentra, assistentiewoningen, antennepunten, …
Versnelde renovatie van sociale woningen en strenge aanpak van sociale fraude
Sociale woningen zijn er voor wie er echt nood aan heeft. We zijn strenger aan de instroom, maken werk van een betere uitstroom en pakken elke vorm van sociale fraude hard aan.
Wie recht heeft op een sociale woning, heeft ook het volste recht dat dit een kwalitatieve woning is. Daarom willen we onze sociale woningen versneld gaan renoveren. We zorgen dat deze woningen voldoen aan de nodige voorwaarden. We verwachten dat de sociale huurder de woning als een goede huisvader beheert.
De renovatie van het bestaande patrimonium heeft voor ons voorrang op de bouw van nieuwe sociale woningen. Waar er nieuwe sociale woningen gebouwd worden, vermijden we gettovorming.
Met de sociale woonmaatschappij maken we een eigen lokaal toewijzingsbeleid en degelijke huurreglementen. Bovendien is de verwerving van een sociale woning geen verwerving voor het leven. De mate waarin men wil activeren wordt streng hieraan gekoppeld.
We blijven via de sociale woonmaatschappij buitenlands eigendomonderzoek voeren zodat sociale woningen gaan naar wie het echt nodig heeft.
We voeren een vrijwillig burgerschapstraject in
We zetten een burgerschapstraject op dat gericht is op 18-jarigen, maar waar iedereen vrijwillig kan op intekenen. Het betreft een traject van één jaar waarbij je ervaring opdoet als vrijwilliger in verschillende diensten en sectoren. We zorgen dat het haalbaar blijft om te combineren met studies of job.
Zo zorgen we voor een sterker gemeenschapsgevoel en geven we de jongeren die instappen een praktische ervaring in verschillende sectoren en de mogelijkheid op jonge leeftijd belangrijke sociale vaardigheden te ontwikkelen.
We moedigen scholen aan om in het laatste jaar secundair hiermee aan de slag te gaan om leerlingen te motiveren hierop in te tekenen.
We sporen armoede op en pakken het aan
We willen mensen die in armoede leven of dreigen in armoede terecht te komen detecteren en helpen. We helpen hen niet vooruit door hen te betuttelen met allerlei sociale voordelen. Wie geen job heeft, maar wel nog kan werken, gaan we gericht terug toeleiden naar de arbeidsmarkt omdat dit de snelste weg is om uit de armoede en eenzaamheid te geraken. Wie niet meer kan werken helpen we om rond te komen via het leefloon en stimuleren we om te blijven deel uitmaken van het sociale leven.
We evalueren kritisch de bestaande sociale voordelen en het doel ervan. Wie recht heeft op een tegemoetkoming moet hier automatisch naar worden toegewezen. Wie geen recht meer heeft op een sociaal voordeel, moet dit ontnomen worden.
We werken drempels naar de arbeidsmarkt weg en helpen mensen maximaal om te gaan solliciteren.
We laten niemand achter
We houden in alle facetten van het beleid van het stadsbestuur zoveel mogelijk rekening met iedereen. We gaan voor een integraal toegankelijk beleid. We betrekken de verschillende adviesraden zoals de Kortrijkse Ouderenadviesraad of de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap veel meer dan op vandaag al het geval is.
We verhogen de strijd tegen eenzaamheid. We willen via gebiedswerkers, maatschappelijk werkers, wijkagenten… eenzaamheid actief gaan opsporen en kijken voor gerichte maatregelen.
We erkennen het belang van nabije dienstverlening. Zo willen we er blijven voor zorgen dat iedereen in zijn buurt een bankautomaat heeft.
We zorgen dat de stadscommunicatie ook is afgestemd op voor wie dit vandaag niet toegankelijk is. We zetten verder in op de digitale kennis bij ouderen.
Deelgemeenten
Onze deelgemeenten zijn minstens even belangrijk als het stadscentrum. We willen dat elke deelgemeente een bloeiende dorpskern heeft. Alle punten die we in ons programma opnoemen hebben dan ook evenzeer betrekking op de deelgemeenten als op het centrum. Ook voor onze deelgemeenten ligt de prioriteit op onze vijf hoofdthema’s: veiligheid, netheid, vlotte mobiliteit, goede inburgering en een rechtvaardig sociaal beleid. Wat ons betreft geen grote projecten, maar zorgen dat elke inwoner van elke deelgemeente op zijn minst kan rekenen dat de basis in orde is.
Aalbeke
Aalbeke krijgt opnieuw een eigen wijkagent, die een centrale rol zal spelen in de strijd tegen inbraken en grenscriminaliteit en o.m. burgers zal informeren en ondersteunen bij het plaatsen van privé-camera’s. Op donkere grensplaatsen zoals bij de Sjouwer voeren we gerichte controles uit in de strijd tegen drugs.
Ook in Aalbeke is er werk aan de winkel wat onderhoud van het openbaar domein betreft. Vooral de hoofdwegen liggen er onverzorgd bij. Daarnaast zetten we ons in voor het proper onderhouden van de begraafplaats en het aangrenzende speelplein.
Op enkele hotspots, zoals de Aalbekekerkstraat, zullen de voetpaden worden vernieuwd.
We willen ook in Aalbeke deelwagens beschikbaar stellen en kijken hiervoor naar de private partners die dit al elders in de stad aanbieden. We plaatsen extra publieke laadpalen op de parkings rond de kerk. In bepaalde straten, zoals de Aalbekekerkstraat, is het voetpad aan vernieuwing toe
We waken over het eigen karakter van Aalbeke en willen de dorpskern maximaal behouden. We zorgen voor de installatie van een bankautomaat en onderzoeken de mogelijkheden om het oude parochiecentrum te transformeren tot een multifunctionele faciliteit. Hierin kunnen sportvoorzieningen worden gecombineerd met een concessie voor kleinhandel, zoals een slagerij.
Bissegem
We ontwikkelen de dorpskern verder tot een dynamische en kindvriendelijke plaats waar de horeca maximale terrasruimte krijgt en de kinderen een speelplein. We moedigen horeca en verenigingen aan samen initiatieven te nemen zoals een jaarlijks dorpsfeest, kleinschalige kerst- en zomermarktjes enz.
Op vlak van mobiliteit heeft Bissegem heel wat ingrijpende ingrepen achter de rug. We evalueren deze en hebben steeds de algemene verkeersveiligheid voor ogen. De parkings Rietput, Vlienderkouter en Vlaswaagplein blijven gratis.
We pakken donkere plekjes aan zoals de parking aan de sporthal Biezenheem. We willen dat iedereen zich steeds veilig voelt in Bissegem.
We plaatsen extra vuilnisbakken in het openbaar domein zoals langs het Leiepad en treden strenger op tegen hondenpoep. We pakken de begraafplaats aan die er nu veel te slordig bijligt. Naast regelmatig onderhoud gaan we deze ook opfrissen.
We zorgen dat bestaande speelpleintjes er steeds proper bijliggen en renoveren speeltoestellen waar nodig. We houden toezicht op vandalisme en straffen streng wie schade toebrengt.
We renoveren het woonzorgcentrum Biezenheem zodat er extra kwalitatieve plaatsen voor ouderenzorg bijkomen. We bekijken de integratie van kinderopvang om aan de stijgende vraag te blijven voldoen.
Bellegem
De huidige lokalen van de chiro zijn ferm verouderd. We willen een nieuw chirolokaal bouwen en doen dit bij voorkeur door als stad de huidige GO-site te kopen en te ontwikkelen tot multifunctionele infrastructuur met lokalen die zowel door chiro als verenigingen kunnen gebruikt worden en een kindvriendelijke natuurzone die publiek toegankelijk is.
We waken erover dat Bellegem veilig blijft. We stimuleren sterke buurten en zetten in op inbraakpreventie.
We voeren het groenonderhoud op zodat paden en trottoirs niet overwoekerd worden en zo de doorgang niet belemmeren. We frissen het skatepark op en onderhouden het regelmatiger.
Zodra de ingrijpende werken in het centrum gedaan zijn pakken we de omliggende straten aan die door het sluipverkeer hinder en schade ondervonden hebben. We blijven met De Lijn in gesprek gaan om het openbaar vervoer beter af te stemmen op de schoolgaande jeugd.
Heule
Heule is de snelst groeiende deelgemeente van Kortrijk en botst daardoor op groeipijnen wat kinderopvang en ouderenzorg betreft. We grijpen de noodzakelijke renovatie van WZC Ter Melle aan om de zorgcampus van de toekomst te bouwen waar naast kwaliteitsvolle ouderenvoorzieningen ook extra kinderopvang is voorzien. We onderzoeken de piste om dit op Muster te ontwikkelen.
We willen dat onze kinderen veilig in Heule kunnen opgroeien. Donkere plekken pakken we aan met extra verlichting. We verhogen het toezicht in de buurt rond het Astridpark.
Op vlak van mobiliteit staat met de groene verbinding een groot project in de steigers. We willen dat de werken verder ordentelijk verlopen en evalueren de aangepaste verkeersmaatregelen tijdig met de buurt. We hebben aandacht voor straten die te vaak als sluiproute gebruikt worden. We willen buurten leefbaar houden en installeren snelheidsremmende maatregelen waar wenselijk.
We gaan voet- en fietspaden versneld renoveren en houden hierbij de toegankelijkheid voor rolstoelen en kinderwagens in het achterhoofd. Wie vb van Heule Watermolen richting Kortrijk wandelt, kan nu niet rekenen op deftige voetpaden. We zorgen dat al onze infrastructuur ook goed onderhouden wordt.
Het zwembad in Heule blijft open en het containerpark krijgt ruimere openingsuren.
Kooigem
We maken van de Sint-Laurentiuskerk dé ontmoetingsplaats bij uitstek. We verhuizen de buurtbib naar de kerk en schrijven een concessie uit zodat de kerk ook een horecagelegenheid huisvest gericht op het fietstoerisme.
We willen de verkeersdruke in de dorpskern beperken en kiezen voor vergroening van Kooigemplaats. Zwaar verkeer moet geweerd worden uit de dorpskern. We zetten meer in op verkeersveiligheid. We vernieuwen o.m. de Molentjesstraat, Koninklijkestraat en Oude Pastorijstraat.
We frissen het pleintje op. We gaan vandalisme en overlast tegen. Samen met de Kooigemnaren maken we een plan op om deze ruimte terug aantrekkelijk te maken. We hebben een dynamisch en modulair plein voor ogen zodat dit een gezellige ontmoetingsplaats wordt voor jong en oud.
We willen de zonevreemde industrie omvormen naar woongelegenheden. Zo gaan we Kooigem aantrekkelijker maken voor jonge gezinnen en gaan we de algemene vergrijzing van deze gemeente tegen.
Marke
We verhogen de patrouilles van politie om inbraak- en diefstalpogingen tegen te gaan en om de overlast van hangjongeren rond het Olympiadeplein te beperken. We informeren bewoners over buurtnetwerken (SAVE) en over hoe ze zich kunnen wapenen tegen vb. autodiefstal.
Verschillende fiets- en wandelpaden liggen er onverzorgd bij, zoals tussen de Leerbergestraat en VCS Marke door afgebroken takken. Ook zwerfvuil is op bepaalde plaatsen een probleem. We verhogen de frequentie van groenonderhoud en schakelen de mobiele ploeg in om zwerfvuil aan te pakken. Op plaatsen waar hardnekkig gesluikstort wordt installeren we camera’s.
De fietsstraat in de Van Belleghemdreef stuit op veel onbegrip. We willen deze afschaffen. In overleg met de scholen en ouderraden zorgen we dat het afzetten en ophalen van kinderen door hun ouders op een ordentelijke manier gebeurt.
De buiteninfrastructuur aan het Olympiadeplein is de afgelopen jaren onder handen genomen met een kunstgrasveld en looppiste. We willen nu ook de sporthal zelf onder handen nemen en een nieuwe sportvloer leggen.
Rollegem
Rollegem wordt al langer geteisterd door inbraken. We voorzien verhoogd toezicht en extra patrouilles. We informeren de burgers over hoe ze zich kunnen wapenen tegen inbraak.
We willen het kerkplein van Rollegem vernieuwen zonder dat er parkeerplaatsen verdwijnen. Ook de parochiezaal is aan vernieuwing toe.
In het Tulpenpark staan heel wat sociale woningen leeg. We gaan deze versneld gaan renoveren of afbreken en opnieuw opbouwen om het aantal degelijke kwalitatieve sociale woningen omhoog te brengen.
Veel (private) woningen zijn nog steeds niet aangesloten op het rioleringsnet. We maken een plan van aanpak zodat deze versneld kunnen aangesloten worden hierop.
Cultuur
De afgelopen jaren investeerde de stad meer dan ooit in cultuur. Binnenkort opent met Abby een gloednieuw museum dat op vlak van beeldende kunsten topniveau zal zijn en in 2026 opent de Schouwburg opnieuw haar deuren na de meest ingrijpende renovatie sinds lang. Met museum 1302, gehuisvest in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, kwam er een unieke opstelling rond de Guldensporenslag en intussen is Kortrijk grote kanshebber om de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030 binnen te halen.
We maken werk van de noodzakelijke renovaties van de Academie, het Conservatorium en ondersteunen Buda Kunstencentrum en theater Antigone in hun infrastructuurdossiers
Het deeltijds kunstonderwijs staat sterk in Kortrijk en barst uit zijn voegen. We maken werk van de noodzakelijke renovaties voor Academie en Conservatorium. Op de Academie bouwen we een extra bouwvolume dat toelaat om het aantal leslokalen en activiteiten uit te breiden. In het Conservatorium gaan we voor een totaalrenovatie waarbij meer aandacht is voor grote open ruimtes waar lessen en repetities kunnen doorgaan.
Ook professionele partners als Buda KC en vzw Antigone zijn toekomstgericht bezig om hun infrastructuur te laten matchen met hun ambitieniveau. Als stad gaan we mee in deze ambities en verdedigen we deze dossiers op hogere niveaus.
Kortrijk moet Champions League spelen op museaal vlak
Met Abby opent een museum voor beeldende kunsten dat laagdrempelig en toegankelijk zal zijn. We willen dat Abby bij de volgende Vlaamse subsidieronde in 2027 erkend wordt op het landelijke niveau en ook van Vlaanderen de nodige werkingssubsidies ontvangt. Van Abby verwachten we niet alleen toptentoonstellingen met brede internationale weerklank, maar willen we dat Abby ook extras muros durft gaan met haar exposities.
Texture is al tien jaar een vaste waarde in Kortrijk om het rijke vlasverleden aan jong en oud te vertellen. We verwachten dat Texture verder evolueert naar een interactief museum met wisselende opstellingen en aantrekkelijke scenografie. Met Studio Texture zetten we in op een creatieve makersplek rond textiel.
Kortrijk 1302 wist in amper twee jaar tijd al ruim 80.000 bezoekers te verwelkomen. We zorgen dat deze museale beleving zichzelf blijft heruitvinden om bezoekers te laten terugkomen. We grijpen steeds de meest innovatie technologieën aan om naar wisselende beelden te gaan die het verhaal van de Guldensporenslag kunnen vertellen. We brengen een waardig alternatief voor de Kist van Oxford en gaan in gesprek met Vlaanderen om de Kist aan te kopen binnen de topstukkencollectie.
Onderhoud van kunst en erfgoed in de publieke ruimte
Kunst in de publieke ruimte is essentieel. De afgelopen jaren werden heel wat oude en nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte geplaatst. We zetten in op structureel onderhoud en restauratie van kunst en erfgoed zodat de werken er steeds goed uit blijven uitzien. Ook op onze begraafplaatsen voorzien we serene kunst en zorgen we voor goed onderhoud. We blijven nieuwe ideeën met een open blik verwelkomen.
Onze stad is rijk aan erfgoedsites. We willen deze maximaal ontsluiten voor het grote publiek zodat iedereen de verhalen leert kennen die achter de bakstenen schuil gaan en ook de sites zelf meer kan bezoeken.
Cultuur moet inspireren en aanzetten tot experimenteren. We zetten ons Kortrijkse talent met de nodige trots in de kijker
Ongeacht of we de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2030 binnenhalen of niet, het traject er naar toe was meer dan geslaagd. Het heeft de basis gelegd om heel wat Kortrijkzanen en verenigingen met cultuur in contact te brengen en zelf met ideeën aan de slag te gaan. We behouden DURF2030 als experimenteerhub.
We willen dat cultuur ook niet op een eiland blijft zitten en meer in andere sectoren zijn weg vindt. Zo willen we binnen sport een kunstmarathon naar Kortrijk halen waarbij deelnemers lopen langs een parcours vol kunst in al haar vormen en moedigen we onze handelaars aan om hun zaken op te fleuren met kunstwerken. Leegstaande handelspanden zetten we in als tijdelijke atelier- en expositieruimte voor kunstenaars.
We zetten het vele Kortrijkse talent in de kijker. We grijpen onze eigen evenementen en festivals aan om talent van eigen bodem een podium te geven. We richten jaarlijkse Cultuur Awards in om de prestaties van de vele Kortrijkse kunstenaars en verenigingen positief in de kijker te zetten. Deze worden uitgereikt op een groots evenement.
We stimuleren ons bruisende verenigingsleven
Er zijn heel wat socio-culturele verenigingen in Kortrijk waarin vrijwilligers zich engageren om mensen te laten samenkomen. Als stad willen we onze faciliterende rol hierin blijven opnemen. We evalueren het huidige subsidiesysteem zodat meer kan ingezet worden om nieuwe projecten te steunen. We stellen stedelijke infrastructuur maximaal ter beschikking van onze verenigingen en vragen aan scholen, sportclubs en bedrijven hetzelfde te doen.
We blijven de cultuurraad-verenigingsplatform ondersteunen als spreekbuis voor de verenigingen.
De bib als centrale ontmoetingsplek met haar sterktes rond Letterzetter en vinylcollectie
De recent gerenoveerde bib in de Leiestraat is meer dan ooit een open huis voor iedereen. We breiden de openingsuren opnieuw uit om de rol als centrale ontmoetingsplek nog meer op te nemen.
De sterktes van de bib zetten we verder in de kijker. Het Letterzettercollectief levert sterk werk, maar is nog niet gekend genoeg. Ook het jaarlijkse Memento Woordfestival richt zich teveel op een nichepubliek. We willen ook het brede publiek met deze initiatieven in contact brengen.
Het sterke regioverhaal zorgt dat bezoekers vlot in alle bibs terecht kunnen om boeken te ontlenen. We zetten daarom sterk in op wat Kortrijk uniek maakt zoals de vinylcollectie.
We versterken onze bibs in de deelgemeenten zowel op vlak van infrastructuur als op vlak van openingsuren. Ze zijn een belangrijke plek van ontmoeting.
We verwachten dat de bib een nauwe relatie onderhoudt met het onderwijs en samen met de verschillende scholen lespakketten ontwikkelt.
Meer boekenruilkastjes in de stad
We plaatsen meer boekenruilkastjes op verschillende plaatsen in de stad. Zo stimuleren we lezen en creativiteit. We zetten literatuur zo nog meer in de kijker. We zorgen dat deze kastjes goed onderhouden worden.
De kunstentriënnale moet gericht zijn op interactieve kunsten waar kinderen met plezier naartoe komen
We evalueren de voorbije drie edities van de kunstentriënnale en werken een plan uit voor de toekomst. We mikken hierbij op de succesformule van PLAY: interactieve kunst met een speels karakter waar jong en oud plezier aan beleeft. We geloven dat dit kan met minder budget dan de voorbije edities.
We bouwen onze reputatie als Muziekstad verder uit
Kortrijk heeft al een stevige reputatie als muziekstad. We creëren een veld waar we muzikanten uit verschillende genres met elkaar in interactie laten gaan. Nieuwe ontmoetingen kunnen leiden tot mooie samenwerkingen. We bieden een podium aan beginnende muzikanten. We richten op geregelde basis een vrij podium in op verschillende plaatsen in de stad zoals aan het muziekcentrum of op het Plein.
We bouwen het kader rond straatartiesten degelijk uit.
We herzien het kansentarief van de UiT-pas
De UiT-pas is een vrijetijdspas die extra kortingen geeft aan wie dit nodig heeft. Wie recht heeft op het laagste kansentarief betaalt zo maar 20% van het tarief terwijl 40% door de stad en 40% door de aanbieder wordt betaald.
We willen dit systeem herzien zodat het nog steeds het hoofddoel kan nastreven. We vinden dat de UiT-pas prioritair moet ingezet kunnen worden voor kinderen die anders geen kansen zouden hebben om aan vrije tijd deel te nemen. Voor volwassenen bouwen we het systeem af door een beperking in te stellen in het aantal activiteiten per jaar. Dat houdt het systeem eerlijk en betaalbaar.
Betere communicatie van het uitgebreide vrijetijdsaanbod in onze stad
Er zijn heel wat activiteiten die in onze stedelijke huizen georganiseerd worden. Die worden elk op hun eigen manier gecommuniceerd en tot bij de burger gebracht. We willen dat elk huis zijn eigen identiteit kan bewaren, maar bouwen daarnaast ook een gecentraliseerd platform dat alle info bundelt. Van openingsuren van onze musea tot voorstellingen in de Schouwburg.
We breiden CUBO verder uit
Op ons initiatief lanceerden we enkele jaren terug een cultuurpas waarmee je voor een beperkt bedrag per maand ongelimiteerd kan genieten van het aanbod van de Schouwburg en de Budascoop. Dit werd meteen een succes en verlaagde de drempel om ook naar minder courante voorstellingen te gaan.
We willen CUBO verder uitbouwen en commercieel in de markt zetten. We willen het uitbreiden naar andere aanbieders van cultuur in de stad.
Economie en toerisme
Een aantrekkelijke stad is een stad waar handelaars alle kansen krijgen om te ondernemen. Een stad met een bloeiend handelsapparaat trekt ook toerisme aan. We streven verder naar een sterke handelskern en pakken leegstand aan.
Startende ondernemers verdienen alle steun
We willen ondernemers aanmoedigen om hun zaak te starten in onze stad. We versterken het premiesysteem voor startende ondernemers. We herzien jaarlijks het premiereglement om dynamisch in te spelen op de noden van dat moment. We beperken ons hierbij niet tot ondernemers die zich vestigen het stadscentrum.
De kennis en het gebruik van de Nederlandse omgangstaal nemen we op als één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor premies.
Leegstand wordt strenger aangepakt
Heel wat panden in het centrum staan leeg. We verstrengen de leegstandstaks om eigenaars van leegstaande panden aan te moedigen zo snel mogelijk werk te maken van het verhuren/verkopen van hun gebouw.
Tegelijkertijd differentiëren we de onroerende voorheffing waardoor bv startende ondernemers tijdelijk geen onroerende voorheffing betalen.
We versterken Kortrijk Zaait en werken alle drempels weg voor eigenaars om hun pand open te stellen. Van pop-up winkels tot atelierruimtes voor kunstenaars, alle initiatieven zijn welkom om te vermijden dat handelspanden leegstaan. We promoten de werkgelegenheid in kerngebieden om grote leegstaande panden te kunnen herbestemmen en de handel te stimuleren.
Boven handelspanden is er vaak ook leegstand en worden woonruimtes als stockruimte gebruikt. We begrijpen dat het niet evident is om hier bewoning in aan te trekken, maar verwachten wel dat het er proper blijft uitzien en leggen daarom minimale eisen op in ons beeldkwaliteitsplan. Bij verbouwingen verwachten we dat waar mogelijk een aparte toegang wordt voorzien naar de woonruimtes zodat verhuur wel weer mogelijk wordt.
We lanceren een aangepast parkeertarief voor handelaars
Handelaars die hun zaak in het stadscentrum hebben, maar hier niet wonen, betalen nu hun parkeerabonnement aan het maximumtarief dat geldt voor niet-bewoners. Om de handel in het centrum te blijven ondersteunen, geven we elke handelaar de mogelijkheid om één parkeerabonnement aan een lager tarief te bekomen voor een parking in het centrum. Immers behoren handelaars tot de investeerders in onze stad.
Onze studenten zijn de ondernemers van morgen
Hangar K is een inspirerende hub waar ondernemers elkaar ontmoeten en in een co-workspace met elkaar werken. De lancering van Start@K waarbij de vier hoger onderwijsinstellingen samenwerken met Hangar K om studenten toe te leiden naar student-ondernemerschap is een goede zet. We willen Start@K nog verder gaan professionaliseren zodat er meer student-ondernemers in het traject stappen.
We willen dat student-ondernemers zich na het traject ook in Kortrijk vestigen. We maken budget vrij om hen de nodige incentives te geven hiervoor.
De lokale middenstand krijgt onze volle steun
We willen horeca en winkeliers actief steunen in de vraag om regelmatig kleinschalige evenementen te organiseren die hun lokaal handelsapparaat versterken. We willen het initiatief hiervoor zoveel mogelijk bij de ondernemers zelf laten, maar geven als stad de nodige ondersteuning om evenementen te organiseren.
We promoten het lokaal winkelen bij handelaars uit Kortrijk en deelgemeenten actief naar de bevolking. Als stadsbestuur geven we het goede voorbeeld door bij aanbestedingen steeds de lokale ondernemers actief aan te schrijven en de kans te geven deel te nemen aan overheidsopdrachten. Dit stimuleert de lokale economie en bevordert duurzame samenwerking.
We hebben meer aandacht voor de beeldkwaliteit en verstrengen het vergunningenbeleid
Zonder in te boeten op creatief ondernemerschap willen we dat het stadsbestuur de regie kan houden over de beeldkwaliteit van de stad. We schrijven een kader uit waaraan gevels, etalages, terrassen… moeten voldoen en gaan als stad nieuwe en bestaande ondernemers maximaal begeleiden. We willen geen eenheidsworst, maar willen wel vermijden dat er een kakafonie komt van neonlichten, publiciteitsborden…
We voeren een strenger vergunningenbeleid in rond zaken die een zekere overlast met zich meebrengen. Zo vermijden we een wildgroei aan nachtwinkels, shishabars, pitazaken, barbershops… Dit doen we onder meer door de straal te verhogen waarbinnen nieuwe zaken kunnen worden geopend. We controleren ook regelmatiger op het correct naleven van de uitbatingsvergunning.
Tegelijk vereenvoudigen we de administratie voor ondernemers, van vergunningsaanvragen tot toelatingen. We zorgen dat het duidelijk is voor onze ondernemers bij wie ze terechtkunnen.
Het toeristisch onthaal verhuist naar Broelkaai 6
Kortrijk trekt steeds meer bezoekers aan uit binnen- en buitenland. Heel veel informatie is online beschikbaar, maar toeristen blijven het vaak gemakkelijker vinden om een fysiek toeristisch onthaal binnen te wandelen. Het huidige infopunt aan het Begijnhof is te klein en onvoldoende zichtbaar.
We willen het toeristisch onthaal onderbrengen in Broelkaai 6, centraal gelegen aan de Broeltorens, de meest toeristische trekpleister van de stad. We koppelen hieraan een international house waar internationale studenten en expats terecht kunnen. De tuin en Orangerie blijven een open plek waar we via concessie een permanente horeca-functie toekennen.
We voorzien goede signalisatie richting het toeristisch onthaal. Aan elke parking voorzien we een stadsplan waarop het toeristisch onthaal goed aangeduid staat.
We spelen de troeven van onze stad beter uit
Door de evolutie van de stad in de afgelopen jaren en door gerichte citymarketing staat Kortrijk terug op de kaart binnen Vlaanderen. We willen nu ook meer de troeven van de stad gaan uitspelen. We zetten onze geschiedenis, ons erfgoed, onze streekproducten enz in de kijker.
We promoten Kortrijk niet enkel als mooie stad om te bezoeken, maar ook als stad waar veel te beleven valt en toeristen een volwaardige daguitstap of meerdaagse citytrip kunnen beleven. We betrekken horeca en ondernemers maximaal bij het uitwerken van toeristische plannen.
We zetten Kortrijk ook verder op de kaart als congres- en eventbestemming.
We werken actief stadswandelingen uit
Wie in een nieuwe stad terechtkomt wil vaak de stad ontdekken via een stadswandeling. We breiden het aanbod uit en houden rekening met verschillende doelgroepen en creëren zo wandelingen op maat van gezinnen met kinderen, op maat van senioren enz. We zorgen dat deze geregeld vernieuwd worden en zo aantrekkelijk blijven voor wie de stad later nog eens bezoekt.
We zetten deze initiatieven in de kijker en zorgen dat de parcours, zowel online als op papier, vlot te vinden zijn voor toeristen.
We brengen geregeld een actuele brochure uit die in een oogopslag vertelt wat er deze periode allemaal te doen is in de stad. Deze info ontsluiten we ook online.
Evenementen
Kortrijk leeft en bruist weer. Dat is de verdienste van een goed uitgewerkt evenementenbeleid waarin we met o.m. het stadsfestival Sinksen het voortouw in hebben genomen. We willen verder gaan op dit elan. We richten ons op enkele evenementen in eigen organisatie en moedigen daarnaast vooral de creativiteit van ondernemers en particulieren aan om evenementen te organiseren doorheen de stad.
Sinksen moet verder kunnen groeien zonder uit zijn voegen te barsten
Sinksen is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een groots stadsfestival. De enorme groei bracht ook extra kosten met zich mee om te blijven voorzien in bewakingsfirma’s, openbare toiletten, herbruikbare bekers enz. De budgetten om zelf nog in straattheater en programmatie te voorzien werden zo beperkt.
We trekken daarom het budget van Sinksen op zodat we als stad nog steeds voldoende eigen programmatie kunnen voorzien en tegelijk de nodige ondersteuning kunnen geven aan initiatieven van externe partners.
De Vlaamse Feestdag moet een feest voor iedereen zijn
De Vlaamse Feestdag is een feest voor iedereen, ongeacht politieke voorkeur. We tilden de Guldensporenviering naar een hoger niveau en introduceerden met de Leiefeesten een mini-festival. Dat laatste blijkt echter onvoldoende gekend en kon tot op heden ook nog niet op een vaste locatie rekenen.
We herzien het concept van de Leiefeesten en stappen af van één dag met grote artiesten of DJ’s. We zorgen dat er aansluitend op de Guldensporenviering aan de Groeningekouter, die steeds op 10 juli plaatsvindt, opnieuw optredens zijn. Op 11 juli willen we dat doorheen het stadscentrum de sfeer van de Vlaamse Feestdag voelbaar is. We zorgen voor meer Vlaamse vlaggen in het straatbeeld en betrekken actief handelaars en horeca om een leuk programma uit te bouwen.
Kortrijk Weide maken we aantrekkelijker voor evenementen
Op Kortrijk Weide is sinds enkele jaren de unieke combinatie van de indoor evenementenhal Depart en het outdoor evenementenplein. We merken dat nog niet voldoende evenementen de weg vinden naar deze locatie. We gaan deze locatie actief in de markt zetten om grotere concerten naartoe te halen. We leggen een planning vast in overleg met de buurt om overlast te beperken.
De Reuzenstoet keert terug
We willen ons cultureel erfgoed en onze tradities meer in de kijker zetten tijdens onze evenementen. Zo willen we de Kortrijkse Reuzen vaker ontsluiten voor het publiek en roepen we een Reuzenstoet terug in het leven. Bissegem krijgt hierin een prominente rol als bakermat van deze traditie.
Een gezellige kerstmarkt die uitnodigt om te blijven hangen
Met Winter in Kortrijk brengen we gezelligheid in de stad. Het hoogtepunt daarvan is de jaarlijkse kerstmarkt. De afgelopen jaren is die al te vaak verhuisd of van concept veranderd. We willen dat de kerstmarkt centraal op de Grote Markt wordt georganiseerd en zoeken een goede partner die dit in concessie wil doen. De kerstmarkt moet de sfeer van een echte kerstmarkt uitstralen. Als stad zorgen we daarbij voor warme randanimatie.
De Paasfoor op een aaneengesloten parcours
De Paasfoor is een traditie in Kortrijk. We gaan opnieuw op zoek naar locaties die logisch op elkaar aansluiten voor de foor zodat we lange wandeltijden tussen de verschillende pleinen vermijden. We doen dit in overleg met het Paasfoorcomité.
Elke buurt en deelgemeente heeft recht op zijn eigen feest
We moedigen alle initiatieven aan om buurt-, wijk- en straatfeesten te organiseren. Of het nu gaat over een kleinschalig evenement voor de straat of over een groots meerdaags evenement voor de ganse deelgemeente, als stad willen we deze initiatieven maximaal ondersteunen.
Financiën, bestuur en dienstverlening
Met N-VA trekken we duidelijk de kaart van een lokaal bestuur dat focust op haar kerntaken. De burger mag van haar stadsbestuur een betrouwbare dienstverlening verwachten. Om ons programma te realiseren kijken we kritisch naar de uitgavenkant en bouwen we het beleid af waarvan wij vinden dat het geen kerntaak is van een stadsbestuur. Zonder de belastingen te verhogen blijven we staan voor een verantwoordelijk financieel beheer waarbij de schuldgraad onder controle blijft. We gaan voor een ambitieus en modern personeelsbeleid.
Evaluatie en bijsturing van bestaande subsidies
Met gerichte uitgaventoetsingen gaan we alle bestaande uitgaven, subsidies en premies gaan toetsen aan het oorspronkelijke doel. We schaffen subsidies af waar deze niet langer opportuun zijn en gaan voor gerichtere samenwerkingsovereenkomsten en subsidiereglementen waar ze wel nog blijven bestaan.
Door het oorspronkelijke doel steeds voor ogen te houden en dit in goede afspraken te verankeren, vermijden we dat subsidies en premies een blanco cheque zijn voor wie overheidsgeld krijgt.
Kerntakenoefening binnen de stadsorganisatie
Stad Kortrijk bestaat uit ruim 1.800 werknemers. Ruim de helft van het jaarlijkse exploitatiebudget van de stad gaat naar personeelskost. We doen een grondige oefening om te kijken waar we wel nog op willen inzetten als stad en waar niet. Zo kunnen we het personeel efficiënter inzetten voor kerntaken. Waar nodig schrappen we functies. Vooraleer we als stad intekenen op toekomstige bovenlokale subsidietrajecten kijken we ook kritischer naar de impact op personeelsinzet.
Geen belastingverhoging en kritische blik op bestaande gemeentebelastingen
We verhogen de particuliere belastingen (aanvullende personenbelasting en onroerende voorheffing) niet.
We herbekijken de bestaande gemeentebelastingen en schaffen die af waar niet langer relevant, zoals de filmbelasting. We voeren een belasting in op tweede verblijven omdat dit gaat over mensen die wel de lusten van onze stad, maar op vandaag nog niet de lasten dragen. We voeren ook een belasting in op nachtwinkels, shishabars en private bureaus voor telecommunicatie in omdat dit gaat over zaken die vaak overlast met zich meebrengen en een negatieve impact hebben op de beeldkwaliteit van de stad.
We voeren de differentiëring van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing in, bijvoorbeeld om startende ondernemers tijdelijk vrij te stellen. Ook in de strijd tegen leegstaande panden kan een tijdelijk lagere onroerende voorheffing een hulpmiddel zijn.
De schuldgraad mag niet boven de 100% uitkomen
De afgelopen jaren zijn er vele grote investeringsprojecten gebeurd waar de stad geld voor moest lenen. De komende jaren willen we de schulden afbouwen. We waken erover dat de schuldgraad nooit boven de 100% uitkomt.
Een modern personeelsbeleid
Er is al heel wat werk gebeurd om het personeelsbeleid van de stad te moderniseren. Zo werken er nauwelijks nog statutaire ambtenaren binnen de organisatie. We grijpen de nieuwe rechtspositieregeling aan om ons concurrentiëler te kunnen opstellen op de arbeidsmarkt en nog meer instroom te genereren. Zo willen we een aantrekkelijker loonpakket kunnen aanbieden waarbij we goed presterende mensen sneller belonen met extra loon of premies. Bij aanwerving laten we ervaring evenwaardig meetellen aan een diploma en houden we de procedures zo kort en efficiënt mogelijk.
Neutrale en onpartijdige dienstverlening
Onze burgers hebben recht op een neutrale en onpartijdige dienstverlening. Die neutraliteit en onpartijdigheid worden zichtbaar gemaakt door een neutrale kledingstijl voor personeel dat rechtstreeks contact komt met onze burgers in de openbare dienstverlening en bij contact met externe partners. Religieuze of ideologische symbolen zijn dus niet toegelaten in deze functies.
De communicatie van de stad gebeurt uitsluitend in het Nederlands. Enkel voor toeristische doeleinden of in acute situaties voor de volkgeszondheid kan hiervoor worden afgeweken. Wie naar het stadhuis komt en geen Nederlands kan, wordt enkel in een andere taal geholpen op voorwaarde dat hij hier nog geen twee jaar woont en een inschrijvingsbewijs in een cursus Nederlands kan voorleggen. In alle andere gevallen verwachten we dat deze persoon zelf voorziet in een tolk.
De dienstverlening van ons stadhuis moet zo efficiënt mogelijk verlopen
Met 1777 hebben we in Kortrijk een goed werkend systeem om meldingen te doen. Toch blijft het vaak onduidelijk wat de status van een melding is. We willen dat de duurtijd tussen het aanmaken van een melding en het oplossen ervan zo kort mogelijk is en willen dat de burger steeds zicht heeft op waar de melding zich in het proces bevindt.
We herevalueren de openingsuren van het stadhuis en stemmen deze beter af op wie voltijds werkt.
We richten de mogelijkheid in om documenten zoals rijbewijzen en identiteitskaarten voortaan af te halen uit een pakjesautomaat. Zo is de afhaling mogelijk buiten de openingsuren van het stadhuis en is hiervoor geen nieuwe afspraak nodig.
Geen digitaal referendum meer
De burger mag van de gemeenteraadsleden verwachten dat ze politieke keuzes kunnen en durven maken. Bovendien waren de referenda de voorbije legislatuur vrij belachelijk omwille van de irrelevante themakeuzes.
We willen uiteraard burgers en adviesraden blijven inspraak geven over het beleid en werken met een grote impact.
Jeugd en onderwijs
Onze jeugd is onze toekomst. We willen kinderen laten opgroeien zonder zorgen en onze jongeren alle kansen geven in onze stad. We betrekken hen meer dan ooit bij het beleid. We voorzien kwaliteitsvolle jeugdlokalen en zorgen dat onze kinderen in de openbare ruimte veilig kunnen bewegen en spelen.
We lanceren het Kortrijks Jeugd Parlement
Een klassieke jeugdraad is voorbijgestreefd en heeft in Kortrijk nooit goed gewerkt. Toch willen we jongeren actiever betrekken bij het beleid en hen niet alleen als klankmuur voor beleidsbeslissingen inzetten, maar ook proactief zelf laten nadenken over de maatschappelijke uitdagingen waar we als stad voor staan.
In navolging van het concept van het European Youth Parliament (EYP) lanceren we in Kortrijk een Kortrijks Jeugdparlement (KJP). Dit KJP kent jaarlijks zijn hoogtepunt in een congresweekend waar doorheen verschillende commissies voorstellen worden gelanceerd om vervolgens aan het stadsbestuur voor te leggen. Doorheen het jaar wordt het bestuur van het KJP ook actief betrokken bij het beleid.
Versnelde renovatie van jeugdlokalen
Jeugdbewegingen zijn de ontmoetingsplaats bij uitstek. Ze zijn een sociale uitlaatklep voor kinderen en brengen hen bovendien spelenderwijs met Nederlands in contact. We willen dat de jeugdinfrastructuur op punt staat voor alle jeugdbewegingen in de stad. We maken versneld werk van de nog geplande renovaties. We willen de infrastructuur maximaal openstellen voor gedeeld gebruik.
We willen ook jeugdhuizen blijven ondersteunen en aantrekkelijk maken om uit te baten. Als stad nemen we hierin een regierol op. We willen dat deze ontmoetingsplekken voor jongeren kunnen blijven bestaan.
Meer plaatsen in basis- en secundair onderwijs
Bevolkingsprognoses wijzen uit dat er honderden extra plaatsen nodig zullen zijn in zowel basis- als secundair onderwijs. We ondersteunen de bestaande scholen in hun subsidiedossiers voor de Vlaamse overheid. Bij opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen houden we rekening met mogelijkheid tot nieuwe scholen.
Scholen moeten kwalitatief onderwijs kunnen aanbieden
Scholen moeten kunnen focussen op kennisoverdracht en dienen niet belast te worden met taken die weggelegd zijn voor de ouders. We wijzen ouders op hun verantwoordelijkheid in het leerproces en in de opvoeding van hun kinderen. We willen maatschappelijke opdrachten niet doorschuiven naar scholen en leerkrachten.
Met de gemeentescholen in Kooigem en op het Halenplein hebben we binnen het kleuter en lager onderwijs twee scholen in handen die we als voorbeeldscholen willen stellen. We hameren op het verderzetten van deze gemeentescholen nadat uit eerdere gesprekken al bleek dat overhevelen van de scholen aan het gemeenschaps- of katholiek onderwijs nefast zou zijn voor het voortbestaan van de scholen.
We bieden vanuit de stad lespakketten aan rond relevante en actuele thema’s en moedigen scholen aan hier maximaal gebruik van te maken.
In onze gemeentescholen staat neutraliteit centraal en is geen plaats voor zichtbare tekens die deze neutraliteit schenden, zoals religieuze tekens. Dit geldt zowel voor leerlingen en leerkrachten.
We dagen leerlingen en studenten uit het beste van zichzelf te geven
Op ons voorstel werd recent een Kortrijkse scriptieprijs ingevoerd. Zo worden studenten aangemoedigd een paper, bachelorproef of masterthesis te schrijven rond een Kortrijks thema en kunnen ze hiervoor beloond worden. We werken dit verder uit en gaan het beter promoten in het onderwijsveld.
Ook voor lagere en middelbare scholen willen we initiatieven nemen. Zo denken we aan een Kortrijkse olympiade waarbij leerlingen getest worden op hun kennis over Kortrijk en koppelen we hier een leuke prijs aan. Op die manier willen we kinderen aanmoedigen meer te leren over de stad waar ze wonen of naar school gaan. De Kortrijkse canon (zie hoofdstuk Inburgering) kan hiervoor aangewend worden.
Andere initiatieven zoals De Schrijfwijzen in de Kortrijkse bib blijven we ondersteunen en maken we meer bekend en toegankelijk voor kinderen.
Het schoolaanbod, inschrijvingsprocedures en andere info moeten beter gekend zijn
Er is heel veel info beschikbaar over onderwijs op verschillende locaties. We maken werk van één centrale website met duidelijke lay-out die alle nodige info bevat. We zetten hierbij het aanbod in de kijker van zowel kleuter-, basis-, secundair, hoger en volwassenenonderwijs.
Naast het centraliseren van alle info, willen we ook de info actiever tot bij de ouders brengen via gerichte communicatie.
We verlengen de samenwerking met Onderwijsambassadeurs, een project van de Federatie van Mondiale & Democratische Organisaties (FMDO) om anderstalige nieuwkomers wegwijs te maken binnen het schoolsysteem.
Het flankerend onderwijsbeleid moet focussen op kinderen een volwaardige schoolcarrière te laten volgen
De leerplicht gaat in vanaf 5 jaar, maar het is wenselijk dat kinderen zo vroeg mogelijk naar school gaan. We willen via brugfiguren maximaal ouders sensibiliseren en aanmoedigen hun kinderen vanaf 2,5 jaar naar school te sturen.
Daarnaast willen we het aantal vroegtijdig schoolverlaters doen dalen. We focussen hierbij op het mentaal welzijn van de kinderen op school en de combinatie met hun thuissituatie. We besteden meer aandacht aan het volledige schooltraject en het toekomstperspectief dat geboden wordt.
Brugfiguren blijven cruciaal in dit proces en bewezen al hun waarde. We willen hiervoor verdere financiering ontvangen via de Vlaamse Overheid om onze brugfiguren verder uit te bouwen en te ondersteunen.
We bouwen ons deeltijds kunstonderwijs verder uit
Ons deeltijds kunstonderwijs (DKO) barst letterlijk uit zijn voegen. De komende jaren ligt de focus op de renovatie van de Academie en het Conservatorium (zie hoofdstuk Cultuur). We zorgen dat alle lessen onverminderd kunnen doorgaan tijdens de renovatiewerken. We brengen zoveel mogelijk kinderen in contact met het aanbod van DKO via de buitenschoolse kinderopvang.
Kortrijk Studentenstad moet een actief aanbod bieden aan de vele studenten in Kortrijk
We brengen de samenwerking met vzw Kortrijk Studentenstad naar een hoger niveau. We verwachten een ruimer en creatiever aanbod voor de vele studenten in Kortrijk. We willen dat studenten via Kortrijk Studentenstad met de verschillende vrijetijdspartners in Kortrijk contact komen. We willen dat ook de horeca, zowel op ’t Hoge als in het stadscentrum nauw betrokken wordt.
We behouden Student Welcome op Kortrijk Weide en houden de toegang betaalbaar voor de studenten.
Kortrijk Studentenstad dient ook een rol te spelen in het promoten van Kortrijk als studentenstad naar leerlingen in het secundair onderwijs. Dit door gerichte promotiecampagnes, het verder uitwerken van ambassadeurs die langsgaan in secundaire scholen enz.
We willen de braindrain tegengaan
We zetten nog meer in om studenten aan te moedigen na hun studies in Kortrijk te blijven werken en wonen. Met initiatieven als Start@K en de Kortrijkse Scriptieprijs zetten we de voorbije jaren al in op het versterken van de band met Kortrijk tijdens de studies. We willen verder gaan en in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven een actieplan ontwikkelen om studenten in Kortrijk te houden.
We willen dat jongeren elkaar kunnen ondersteunen bij mentale problemen
Steeds meer jongeren worstelen met problemen op vlak van mentaal welzijn. Voor ze professionele hulp zoeken, kan een luisterend oor van leeftijdsgenoten vaak al een grote hulp zijn. We richten daarom het platform Luisterend Oor op waarbij we jongeren die dit willen zich laten aanmelden om, al dan niet anoniem, in gesprek te gaan met wie het nodig heeft. We voorzien voor hen de nodige opleiding en ondersteuning. We betrekken bestaande jongerenwerkingen hier actief in.
We breiden het op termijn uit naar de wijde regio.
Klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn
We hebben met N-VA aandacht voor de uitdagingen op vlak van klimaat. Tegelijk zijn we realistisch dat zowel op vlak van budget als bevoegdheden het lokaal bestuur beperkt is.
De stadsorganisatie moet het goede voorbeeld tonen op vlak van beperken van CO2-uitstoot en energiezuinig zijn.
We willen dat het patrimonium van de stad voldoet aan de hedendaagse normen op vlak van energie en klimaat. In eerste instantie willen we een grondige patrimoniumstudie doen en stoten we stadsgebouwen af waar mogelijk. We renoveren de gebouwen die we behouden zodat deze ook energiezuinig zijn.
We zorgen dat alle dakoppervlaktes van de stad optimaal voorzien worden van zonnepanelen. Waar mogelijk plaatsen we eigen windturbines. Warmtenetten en andere innovatieve manieren om energie te delen gaan we verder uitrollen.
We gaan voor een energiezuinig en kostenefficiënt wagenpark en zorgen voor andere vervoersmodi zoals fietsen.
We zorgen dat de openbare verlichting volledig verled is tegen het einde van de legislatuur.
Intensieve renovatiebegeleiding voor inwoners
Als stadsbestuur gaan we inwoners niet met het vingertje wijzen op wat ze wel of niet moeten doen om hun woning energiezuinig te maken. Anderzijds gaan we als stad hier ook geen premies voor voorzien. Deze taak is voor Vlaanderen.
We willen met renovatiecoaches wel particuliere huishoudens bijstaan met tips over hoe ze hun woning energiezuiniger kunnen maken. We begeleiden onze inwoners maximaal bij de klimaatverwachtingen die vanuit hogere overheden worden gesteld.
Meer groen in de stad
Of het nu gaat over extra bossen of extra groenelementen, we staan achter meer groen in de stad. Dit geeft letterlijk zuurstof aan elke Kortrijkzaan en heeft ook een positieve impact op het mentaal welzijn. Bij heraanleg van openbaar domein hebben we dan ook aandacht hiervoor. Zoals we aanhalen in het hoofdstuk mobiliteit zijn we waakzaam dat dit niet ten koste gaat van de bovengrondse parkeercapaciteit.
We wapenen ons tegen extreme weersomstandigheden
We maken onze stad bestendig tegen extreme weersomstandigheden. Extra groen zorgt voor een betere hittebestendigheid. We richten waar mogelijk of waar nodig bufferbekkens en wadi’s in.
We hebben aandacht voor overstromingsgevoelige gebieden bij het afleveren van bouwvergunningen. We maken een hemelwater- en droogteplan op.
We informeren alle inwoners over hoe ze zichzelf kunnen wapenen tegen overstromingen, onweren enz.
Een luchtkwaliteitsplan op basis van verzamelde gegevens
We werken actief een luchtkwaliteitsplan in Kortrijk uit waarbij we maatregelen opstellen om de pieken van fijn stof, stikstofoxiden en ozon in de stad te verminderen. Data is hierbij cruciaal en daarom gaan we metingen uitvoeren naar fijnstofvervuiling via mobiele en vaste meetpunten.
Honden horen aan de leiband behalve in hondenloopweides
Er zijn steeds meer gevallen van honden die andere honden aanvallen. We verwachten daarom dat eigenaars hun honden aan de leiband houden in het openbaar en gaan hier op handhaven.
We richten voldoende hondenloopweides in waar honden zonder leiband kunnen ravotten.
We pakken de rattenplagen aan
Op verschillende plaatsen in de stad is er overlast van ratten. We voorzien meer middelen om deze rattenplagen te bestrijden.
We willen de biodiversiteit in de stad op peil houden
We investeren in bijenkasten en insectenhotels omwille van het grote belang voor de biodiversiteit in de stad. We zorgen dat zowel in de binnenstad als in de deelgemeenten rekening wordt gehouden met de impact van projecten op de leefomgeving van dieren.
We maken werk van de bouwshift
Voldoende open ruimte behouden is cruciaal. Vlaanderen legt ons dat ook terecht op. Daarom moeten we sommige harde bestemmingen zoals woongebied omvormen tot zachte bestemmingen zoals natuur. Dat betekent dat we eigenaars van bouwgrond moeten vergoeden voor planschade. We gaan in gesprek met Vlaanderen om hier voldoende middelen voor te krijgen zodat we dit ook daadwerkelijk kunnen realiseren.
Sport
In 2018 kreeg Kortrijk de titel European City of Sport toegewezen en sindsdien zijn steeds meer Kortrijkzanen aan het sporten gegaan. Of het nu individueel of in teamverband is, de stad heeft als rol iedereen die sport ten volle te ondersteunen. We willen zowel jong als oud aan het sporten krijgen.
We lanceren een Netflix voor sport: een abonnement waarmee kinderen maandelijks van een andere sport kunnen proeven zonder meteen een langdurig engagement aan te gaan.
Kinderen weten op jonge leeftijd vaak nog niet wat ze willen en proberen graag verschillende sporten uit. Veel clubs werken nu met een jaarabonnement waardoor kinderen gebonden zijn aan een sport en minder vaak andere sporten uitproberen. We lanceren een Netflix voor sport waarmee kinderen maandelijks een andere sport kunnen beoefenen bij de clubs die in het project instappen.
Daarnaast breiden we ook het aanbod van sport- en recreatiekampen uit. We vinden het een kerntaak van de stad om in de schoolvakanties kampen aan te bieden waar kinderen kunnen bewegen en ravotten zodat hun ouders zonder zorgen kunnen gaan werken. Het uitbaten van een eigen fitness is dat niet en daarom geven we de fitness in de Lange Munte voortaan in concessie.
We zorgen dat denksporten en e-sports hun plaats hebben in het diverse sportaanbod dat we aanbieden. We willen ook deze domeinen naar een hoger niveau tillen in onze stad.
We brengen de bestaande sportinfrastructuur naar en hoger niveau en bouwen de Wembley om tot een nieuwe topsportsite. Ook in openbaar domein voorzien we sportelementen.
Stad Kortrijk heeft heel wat sportcentra in eigen beheer. We willen van site Wembley een volwaardige topsportsite maken die het niveau van de Lange Munte evenaart. In de openbare ruimte voorzien we plaats voor voldoende vrij toegankelijke sportmogelijkheden: omnisportveldjes, calisthenics- en fitnesstoestellen, een Finse piste…
Naast de openbare sportcentra zijn er momenteel nog heel wat locaties, zoals sportzalen in scholen, die niet opengesteld worden. We willen maximaal inzetten op het gedeeld gebruik van infrastructuur en moedigen scholen aan hun sportzalen ook na de schooluren open te stellen. Als stad voorzien we in de nodige toegangssystemen hiervoor.
Niet enkel op Wembley of Lange Munte kan er gesport worden, maar ook op andere openbare plaatsen moedigen we sporten aan. Bij nieuwe projecten of heraanleg van openbaar domein kijken we of sportelementen kunnen worden toegevoegd. Hierbij zijn we waakzaam dat dit geen overlast voor de buurt meebrengt. Langs populaire loop- en fietsroutes zoals de Leie voorzien we drankfonteintjes waar lopers zich kunnen verfrissen en fietsers hun drinkbus kunnen bijvullen.
Al onze professionele sportclubs verdienen onze steun
Steeds meer clubs spelen op het hoogste niveau, zoals KV Kortrijk en de Kortrijk Spurs, of zijn op weg om een profclub te worden. Daar hoort topinfrastructuur bij. Het is niet aan de stad om hier zelf de lead in te nemen, maar wel om zoveel mogelijk te ondersteunen en faciliteren wanneer de clubs nieuwe infrastructuur willen bouwen of bestaande infrastructuur willen renoveren.
We onderhouden goede contacten met alle sportclubs en moedigen hen via samenwerkingsovereenkomsten aan ook maximaal aandacht te hebben voor G-sport.
Het zwembad in Heule en het openluchtzwembad blijven open
We behouden het zwembad aan het Lagaeplein in Heule. Dit is een belangrijke uitvalsbasis voor schoolzwemmen van de vele leerlingen in Heule. We blijven goede contacten houden met Lago om zowel de site op Kortrijk Weide als op het Lagaeplein betaalbaar te houden.
We willen ook het openluchtzwembad aan de Abdijkaai behouden, maar willen dit combineren met een nevenfunctie die de exploitatie rendabel maakt.
We breiden de mogelijkheden tot openwaterzwemmen uit.
We verwachten meer respect voor scheidsrechters en wedstrijdofficials en nemen hier een voorbeeldrol in
We werken een campagne uit om spelers, ouders, trainers… op te roepen meer respect te tonen voor scheidsrechters en wedstrijdofficials. Deze campagne rollen we uit in alle Kortrijkse sportclubs.
We zetten hen ook in de kijker op de jaarlijkse United Spurs Awards.
Een definitieve ijspiste in Kortrijk
We ondersteunen Ijsbaan De Piste om verder uit te groeien tot grootste aanbieder van schaatsen en andere wintersporten in de regio.
Stadsvernieuwing
De voorbije 12 jaar hebben we met de stadscoalitie de stad een nieuwe smoel gegeven. We hebben heel wat grote stadsvernieuwingsprojecten achter de rug die Kortrijk terug op de kaart hebben gezet en bezoekers en toeristen naar onze stad haalt. De komende jaren werken we de geplande projecten verder af, maar plannen we geen nieuwe grote projecten. We willen het beschikbare investeringsbudget prioritair inzetten voor de (her)aanleg van voet- en fietspaden en zorgen dat niet enkel het centrum er verzorgd bijligt, maar ook elke buurt en deelgemeente.
De verlaging van de Leieboorden wordt verder doorgetrokken
De Verlaagde Leieboorden zijn een toeristische trekpleister in Kortrijk. De komende jaren werken we het project verder af. We trekken de verlaging door tot aan de Noordbrug en creëren zo een aangename en vlotte wandel- en fietsverbinding naar Kortrijk Weide.
Op Budatip komt een mooi park
Wanneer het ziekenhuis aan de Reepkaai definitief haar deuren sluit, komt op de Budatip een toplocatie in onze stad vrij. We bergen de plannen op om hier een nieuwe bibliotheek te plaatsen zodat we het investeringsbudget kunnen inzetten voor kerntaken.
Op de Budatip creëren we een mooi park, dat is haalbaar en betaalbaar. We houden bij dit project, net als bij alle stadsvernieuwingsprojecten, rekening met de onderhoudskosten die het met zich meebrengt.
De stationsomgeving wordt verder ontwikkeld
De komende jaren starten de werken aan het nieuwe station. Zo wordt ook een betere verbinding gecreëerd tussen het stadscentrum en de achterkant van het station. We werken de plannen verder uit voor het nieuwe stationsplein en de stationsomgeving. We willen dat de hinder voor onze ondernemers en inwoners tot een minimum beperkt kan blijven tijdens de werken.
Onze pleinen krijgen een opfrisbeurt
Met N-VA geen grote prestigeprojecten de komende jaren. We zetten het investeringsbudget in dicht bij de mensen. Zo willen we de buurtpleinen heraanleggen of opfrissen waar nodig. Denk hierbij aan de heraanleg van het kerkplein in Rollegem of het plein rond de Sint-Elisabethkerk.
We bestrijden leegstand en kopen waar mogelijk zelf woningen om te renoveren en te verkopen.
We willen actief een opportuniteitenlijst bijhouden waar we als stad mogelijkheden zien om woningen of gronden zelf te kopen in functie van stadsvernieuwing zodra deze op de markt komen. In het geval van langdurig leegstaande panden of in de strijd tegen verkrotting, gaan we actief als stad zelf woningen aankopen om te renoveren en opnieuw op de markt te brengen.
We houden maximaal rekening met het erfgoed in de stad bij nieuwe projecten
Kortrijk mag terecht trots zijn op het onroerend erfgoed in de stad. Bij renovatieprojecten en nieuwe projecten houden we maximaal rekening met ons erfgoed. We gaan steeds in dialoog met de Adviesraad voor Bouwkundig Erfgoed in Kortrijk (ABEKO). We maken een concreet plan op om ons erfgoed structureel te onderhouden en beter in de kijker te zetten. We zorgen ook dat onze monumenten ’s avonds mooi verlicht zijn.
We nemen actief deel aan initiatieven zoals Open Monumentendag en Erfgoeddag.
We gaan voor kwalitatieve verdichting
De voorbije tien jaar is het inwonersaantal van 75.000 naar 80.000 inwoners toegenomen. Een toenemend inwonersaantal mag nooit een doel op zich zijn. We willen in de eerste plaats dat het aangenaam leven en wonen is voor wie hier al woont, zonder ons in de kijker te zetten om nog meer inwoners aan te trekken.
Wij staan voor kwalitatieve verdichting en willen geen extra open ruimte gaan bebouwen.
De site Van Marcke wordt een nieuw stadsdeel
We werken het masterplan voor de site Van Marcke verder uit en willen hier een nieuw stadsdeel creëren waar creativiteit centraal staat met o.m. nieuwe woonvormen.