Geen nieuwe bib op Budatip als het aan N-VA ligt!

Op 25 maart 2024, over deze onderwerpen: Cultuur, Gemeenteraadsverkiezingen 2024

Een nieuwe bib van ruim 40 miljoen euro op de Budatip of dat geld investeren in heraanleg en onderhoud van voet- en fietspaden? Dat dilemma schotelden we in ons Sjerpspel voor aan 1.000 Kortrijkzanen. Met een ruime meerderheid van 75% liet de Kortrijkzaan duidelijk verstaan dat de focus niet moet liggen op nieuwe grote investeringsprojecten. Daarom stellen wij met N-VA Kortrijk heel concreet voor: zet de plannen om een nieuwe bib op de Budatip te zetten on hold, maak er een leuke groenzone van en investeer het beschikbare geld in waar de Kortrijkzaan echt van wakker ligt: goed aangelegde voet- en fietspaden die net zijn en goed onderhouden worden.

Deze legislatuur heeft N-VA Kortrijk stevig gewogen op het gevoerde beleid. Met kernbevoegdheden als financiën, personeel, interne organisatie, onderwijs, cultuur en evenementen leverde N-VA Kortrijk met de twee schepenen Axel Ronse en Kelly Detavernier een bruisende en gezonde stad af. De voorbije jaren werd er stevig geïnvesteerd om Kortrijk terug een smoel gegeven. De stad is op vele plaatsen mooi vernieuwd en bruist weer. Grote stadsprojecten zoals de verlaagde Leieboorden en de nieuwe ondergrondse parking aan het station zijn twee voorbeelden waarmee de leefbaarheid en bereikbaarheid in de stad nog aangenamer gemaakt werd. De heraanleg van het Casino- en Conservatoriumplein tot een groene long en het nieuwe stationsproject zijn in volle transitie.  

Met de grote projecten op kruissnelheid is het voor N-VA Kortrijk een prioriteit om de essentie niet uit het oog te verliezen. Samen kunnen we van Kortrijk een stad maken om nog trotser op te zijn. Een stad waar veiligheid en netheid de norm zijn, waar mobiliteit soepel verloopt, waar we aandacht hebben voor onze Vlaamse identiteit en waar integratie een verhaal van rechten en plichten is.

Geen nieuwe bib met Kortrijks belastingsgeld als het aan N-VA ligt

Het plan om een nieuwe bibliotheek te bouwen tegen 2030 op de tip van het Buda-eiland kan de Kortrijkzaan niet bekoren. Maar liefst 75% van de bevraagde inwoners kiest duidelijk om de voorziene 40 miljoen euro te investeren in een nettere stad en betere voet- en fietspaden. Het past in de algemene tendens waarin inwoners duidelijk aangeven dat het prioriteit is om hun straat, plein, voet- en fietspad aan te pakken. De bestaande bibliotheek onderging recent nog een opfrisbeurt en met haar centrale ligging in de Leiestraat is ze vlot voor iedereen bereikbaar en kan ze nog jaren haar taken vervullen. Ook in de bibliotheken van Aalbeke en Bissegem werd geïnvesteerd, iets wat we ook in de overige deelgemeenten van plan zijn. De Buda-tip leent zich overigens perfect tot de, al dan niet voorlopige, aanleg van een prachtig park met een fantastisch zicht op de Leie. 

Sjerpspel

Hoe gingen we te werk? Met N-VA Kortrijk schrijven we een sterk inhoudelijk verhaal waarin uw stem telt. We deden dat – op een ludieke manier - aan de hand van het Sjerpspel. Met onze enthousiaste ploeg gingen we van deur tot deur in de Kortrijkse wijken om te luisteren waar de Kortrijkzaan wakker van ligt. Via ons Sjerpspel gaven we de Kortrijkzaan voor één dag de burgemeestersjerp waarin ze elf dilemma's kregen voorgeschoteld. De dilemma’s situeerden zich in thema’s waar iedereen dagdagelijks mee wordt geconfronteerd: veiligheid, mobiliteit, netheid en integratie & inburgering. Er was ook ruimte voor algemene opmerkingen en suggesties. Bijna 1.000 inwoners namen deel aan het sjerpspel met verrassende en soms niet verrassende resultaten. De resultaten van de andere dilemma's volgen binnenkort.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is