Kist van Oxford blijft minstens jaar langer in Kortrijk!

Op 16 juni 2023, over deze onderwerpen: Cultuur

Het is officieel! Dankzij de inspanningen van onze eigen schepen van cultuur, Axel Ronse, zal de Kist van Oxford, een onschatbare schat van historisch belang, tot 4 juli 2024 in Kortrijk blijven. Dit is het resultaat van succesvolle onderhandelingen met New College, Oxford, waarbij de unanieme steun van de gemeenteraad, op initiatief van raadslid Liesbet Maddens, een cruciale rol heeft gespeeld.

"We zijn verheugd om deze aankondiging te kunnen doen", zei Axel Ronse, onze schepen van cultuur. "Het is door onze onophoudelijke inspanningen dat deze unieke getuigenis van onze geschiedenis een jaar langer in onze stad kan blijven. Dit toont aan dat N-VA Kortrijk zich inzet voor cultuur en erfgoed, en dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen van deze prachtige tentoonstelling kunnen genieten."

De Kist van Oxford, beter bekend als de 'Chest of Courtrai' in Oxford, heeft een bijzondere plek in ons hart en in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar ze deel uitmaakt van de vernieuwde scenografie over de Guldensporenslag. De kist, die de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag bevat, is een essentieel stuk van ons Vlaamse erfgoed.

"Onze samenwerking met de Universiteit van Oxford en de steun van Vlaams Minister-President Jan Jambon tonen de kracht van ons engagement", voegde Ronse toe. "Het succes van deze verlenging is een bewijs van het belang dat we hechten aan cultuur en erfgoed. Onze stad verdient dit en we zijn trots dat we deze prachtige kist nog een jaar langer aan ons publiek kunnen presenteren."

De N-VA Kortrijk nodigt iedereen uit om de komende zomermaanden naar Kortrijk te komen en te genieten van dit uitzonderlijk stuk erfgoed. De Kist van Oxford draagt bij aan een levendige, multimediale presentatie van de Guldensporenslag en vormt een boeiende verbinding met de geschiedenis van Vlaanderen.

Voor meer informatie over bezoeken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Kist van Oxford, ga naar de website https://www.kortrijk1302.be/nl. De deuren zijn zeven dagen per week geopend, en het volledige parcours is gratis toegankelijk.

Kist van Oxford

De Kist van Oxford, ook bekend als de 'Chest of Courtrai' in Oxford, is een uniek historisch stuk dat taferelen van de Guldensporenslag bevat. Deze belangrijke slag, een kernpunt in onze Vlaamse geschiedenis, werd levendig afgebeeld door een meester-schrijnwerker uit Brugge, vermoedelijk kort na de gebeurtenissen in 1302.

De minutieuze details van banieren, wapens en wapenschilden op het houtsnijwerk van de kist tonen aan dat de maker goed op de hoogte was van de historische feiten. Dankzij grondig onderzoek werd bevestigd dat het hout voor het voorpaneel van de kist rond 1280 werd gekapt, waardoor het stuk kort na 1302 bewerkt zou kunnen zijn.

Schepen van cultuur Axel Ronse benadrukt het belang van de kist: "De Kist van Oxford is niet alleen een historische schat, maar ook een levend bewijs van onze Vlaamse identiteit en trots. Dankzij de vastberadenheid en samenwerking van onze partij, N-VA, konden we ervoor zorgen dat deze kist naar Kortrijk kwam, en nu blijft het nog een jaar langer bij ons."

Na haar ontdekking in 1905 in de buurt van Oxford, is de Kist van Oxford, dankzij de niet aflatende inspanningen van Axel Ronse en de steun van N-VA Kortrijk, in 2022 naar Kortrijk verhuisd. De verlenging van deze uitzonderlijke bruikleen tot 4 juli 2024 stelt meer bezoekers in staat om dit opmerkelijk stukje geschiedenis te ervaren en te bewonderen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is