151 N-VA voorstellen voor Kortrijk

Op 1 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018
151 N-VA voorstellen voor Kortrijk

N-VA Kortrijk maakt haar programma voor de komende 6 jaar bekend. Het gaat om 151 concrete voorstellen. De partij doet dat op de Klijtberg in Bellegem.

Kandidaat-burgemeester Axel Ronse: “Deze locatie illustreert heel goed waar deze verkiezingen voor ons om gaan: identiteit, verkeersveiligheid en groene ruimte. Het zuiden van onze stad is prachtig vanwege de mooie open ruimte. Zuinig ruimtegebruik en groen zijn zeer belangrijke punten uit ons programma. Daarnaast is de buurt rond de Klijtberg ook heel erg bezorgd over het mogelijke vrachtverkeer naar aanleiding van de klei-ontginning. We stellen vast dat heel wat gelijkaardige woonbuurten in stad- en deelgemeenten last hebben van gevaarlijk snel en ook zwaar verkeer.”

Je kan hier de 151 voorstellen nalezen.

Enkele voorstellen vallen erg op:

Trajectcontroles in woonbuurten en maar liefst 10 miljoen euro voor voet- en fietspaden

N-VA wil maar liefst 10 miljoen euro investeren in veilige voet- en fietspaden en wil ook trajectcontroles in zoveel mogelijk woonbuurten gaan toepassen. Kopvrouw Kelly Detavernier en kandidaat-burgemeester Axel Ronse: “Te veel woonbuurten worden geteisterd door verkeer. Mensen durven hun kinderen niet meer alleen laten fietsen of spelen in de straat. We moeten sluip- en te snel verkeer keihard aanpakken. Trajectcontroles zijn een heel effectief middel, we willen die op zoveel mogelijk plaatsen inzetten. We moeten ook meer zones 30 gaan creëren. Ik besef als schepen van financiën heel goed dat 10 miljoen euro een gigantisch bedrag is maar het volgend stadsbestuur moet echt die keuze maken” zegt Kelly Detavernier.

Schepen An Vandersteene: “Mensen hebben recht op een veilige omgeving, ook aan onze scholen. Wat mobiliteit betreft wil N-VA ook dat deelgemeenten rechtstreeks met mekaar worden verbonden in plaats van steeds te moeten omrijden langs het station.”

500 leegstaande panden opknappen

“Zowel in de deelgemeenten als in het centrum staan nog te veel panden leeg” zegt schepen Rudolf Scherpereel. N-VA wil maar liefst 3 miljoen euro investeren in een fonds om die aan te kopen en op de markt te zetten voor specifieke doelgroepen zoals jongeren. “Die 3 miljoen van de stad moet dienen om ontwikkelaars aan te trekken. Op vandaag kijken die vooral naar projecten in hoogbouw of verkavelingen. Als we als stad aantonen dat we het menen om te investeren in bepaalde buurten die op vandaag verloederd zijn zullen ze daar een markt in zien en ook over de brug komen met centen. We moeten van ons overaanbod aan woningen een echte troef maken” zeggen Detavernier en Ronse.

N-VA Kortrijk verwacht dat de private sector door deze investering ook met geld over de brug komt waardoor een veelvoud van het vooropgesteld aantal panden zal worden gerenoveerd. Ronse en Detavernier: “Als we als stad via aanzienlijke investeringen het potentieel van een bepaalde buurt aantonen dan zal de private sector daar zeker opspringen.”

Starre verkavelingsvoorschriften versoepelen

Axel en Kelly in Bellegems café
N-VA Kortrijk maakt een opvallend punt van eenzaamheid. “We zien dat te veel mensen hier echt eenzaam zijn. Dat gaat vooral over oudere mensen.” De partij wil werk maken van het splitsen van woningen. Ronse en Detavernier: “Op de Rodenburg bijvoorbeeld wonen heel wat oudere mensen in grote huizen. Tegelijk zijn jongeren op zoek naar betaalbare woningen. Door de starre verkavelingsvoorschriften mogen veel woningen niet opgesplitst en verbouwd worden tot meersgezinswoningen. Nochtans is dat voor veel oudere mensen de oplossingen om in hun ‘geliefde nest’ te blijven wonen en zich te laten omringen door jongeren mensen. Als we die voorschriften versoepelen zorgen we in een mum van tijd voor een uniek woonaanbod en pakken we de eenzaamheid drastisch aan.”

N-VA schuift ongeziene investeringen in veilige fiets- en voetpaden alsook vergroening van buurten naar voor

De N-VA plant 160 miljoen euro aan investeringen de komende 6 jaar. Daarvan werden reeds voor 90 miljoen euro aan projecten vastgelegd door de huidige bestuursploeg zoals het stationsproject en het nieuwe stadsdepot. Wat de nieuwe investeringen betreft voorziet het N-VA programma in 70 miljoen euro. Daarin zit voor 40 miljoen aan projecten die reeds door de stadsadministratie geraamd werden zoals het nieuwe stadsmuseum en het masterplan schouwburg. De andere projecten zijn ongeziene investeringen die de N-VA naar voor schuift: 10 miljoen euro voor veilige fiets- en voetpaden, 4 miljoen voor vergroening van buurten, 3 miljoen voor de aanpak van leegstaande woningen en 2 miljoen voor extra slimme camera’s.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is