Erik Desimpelaere volgt Peter Verhoyen op als directeur Conservatorium

Op 21 januari 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Onderwijs

Schepen van Deeltijds Kunstonderwijs, Kelly Detavernier, stelde gisteren de nieuwe directeur van het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk voor. Erik Desimpelaere, die nu al leerkracht is aan het conservatorium, zal op 16 maart huidig directeur Peter Verhoyen opvolgen. Die gaat aan de slag als voltijds musicus.  

Peter Verhoyen startte in 2016 als directeur van het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk. De afgelopen jaren leidde Peter het artistieke project van de school. De muren tussen de verschillende delen in het Muziekcentrum werden letterlijk gesloopt, waardoor het conservatorium een open leerplek werd. Peter kreeg tijdens zijn bewind onder meer te maken met het nieuwe decreet rond Deeltijds Kunstonderwijs in Vlaanderen, wat heel wat opportuniteiten bood. Sinds vorig schooljaar kunnen kinderen al vanaf zes jaar terecht in het conservatorium. Hij breidde ook het aanbod aan opleidingen uit met nieuwe studierichtingen die perfect aansluiten bij het DNA van de school en de stad: Cabaret & Comedy, DJ en radio maken. Het conservatorium groeide uit tot een podiumschool met een uitstekend imago en een sterk groeiend leerlingenaantal: in vier jaar tijd steeg het van 1.670 naar 1.994 leerlingen. 

Peter Verhoyen, afscheidnemend directeur: “Na vier jaar aan het hoofd gestaan te hebben van het Conservatorium van Kortrijk heb ik beslist te kiezen voor mijn carrière als musicus. Voor mij persoonlijk was dit een erg moeilijke beslissing. Ik ben erg blij met het werk dat ik de voorbije jaren voor de school kon verrichten. De Jonge Talent-richting die vier jaar geleden werd opgestart biedt onze leerlingen de kans zich succesvol voor te bereiden op een professionele carrière in de podiumkunsten. De visie van de stad om het Conservatorium onder te brengen in een Muziekcentrum met complementaire en inspirerende partners is uniek in Vlaanderen en begint meer en meer voelbare en zichtbare resultaten te leveren. Ik ben erg blij met de aanstelling van Erik Desimpelaere als mijn opvolger. Ik ben er van overtuigd dat hij de geknipte persoon is om het mooie traject dat het Conservatoriumteam de voorbije jaren heeft afgelegd verder te zetten. Ik kijk terug op een fijne samenwerking met de stad en in het bijzonder met een zeer betrokken schepen Kelly Detavernier.”

Vanaf maart zal Erik Desimpelaere de taak overnemen. Erik is een 29-jarige componist, pianist en dirigent. Eerst studeerde hij Master of Arts in de Muziek – Compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en Master of Arts in de Muziek – Piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Daarna trok hij naar het Conservatorium van Amsterdam waar hij zijn Bachelor of Arts in de Muziek – Orkestdirectie behaalde. In 2016 behaalde hij zijn pedagogisch diploma van leraar en ging hij aan de slag als leerkracht compositie en muziektheorie in het Kortrijkse conservatorium. Hij is ook chef-dirigent van het Kortrijks Symfonisch Orkest en het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke. 

Erik Desimpelaere, nieuwe directeur: “De afgelopen jaren heb ik als leraar mijn steentje kunnen bijdragen aan het prachtige project dat onder directeur Peter Verhoyen is gestart in het Conservatorium van Kortrijk. Het is een project waar ik tweehonderd procent in geloof en dat ik in de toekomst als directeur verder wil uitbouwen. Met onze aanwezigheid in het muziekcentrum Track en het rijk cultureel leven in Kortrijk hebben we heel sterke troeven achter de hand om artistiek verder te kunnen groeien. Daarnaast wil het Conservatorium ook een sterke pijler zijn in het educatief aanbod van de stad. Dit alles met als doel ook in de toekomst de podiumkunstenaars van morgen te blijven opleiden.”

In 2020 bestaat het Kortrijkse Conservatorium 150 jaar. Voor Erik wacht dus meteen de boeiende uitdaging om het conservatorium extra in de verf te zetten. Binnenkort wordt het programma van dit feestjaar bekend gemaakt.

Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs: “Peter is erin geslaagd om van het conservatorium een open huis te maken met een meer publieksgerichte werking. Hij heeft letterlijk de muren rond dat huis gesloopt. Men komt er nu voorbij, gaat er leren, repeteren of gewoon genieten. Het is spijtig dat we van iemand met zoveel passie moeten afscheid nemen. Ik kijk terug op een fijne samenwerking. Met de komst van Erik start een nieuw hoofdstuk waar ik ook heel erg naar uit kijk. Erik is nog jong, maar heeft toch al bakken ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat hij de juiste persoon op de juiste plaats is om Peter op te volgen.”

(persbericht Stad Kortrijk)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is