Extra plaatsen buitengewoon onderwijs voor Kortrijk

Op 28 juni 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaamse regering

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) investeert € 3.642.731 in Kortrijk. Met dit geld kunnen scholen in Kortrijk 187 extra plaatsen creëren. Specifiek kunnen er extra plaatsen worden gecreëerd voor GO! Athena 0V4 en Buso De Lage Kouter. In totaal wordt er € 45 miljoen geïnvesteerd voor extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs, en dat is € 20 miljoen méér dan aanvankelijk voorzien. “Dit gaat over onderwijskwaliteit voor de meest kwetsbare kinderen”, zegt Weyts.

Er zijn deze regeerperiode al 5.000 structurele extra plaatsen gerealiseerd voor het buitengewoon onderwijs. Dit is ongezien, maar de vraag naar plaatsen in het buitengewoon onderwijs blijft toenemen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft voor het eerst alle noden volledig in kaart gebracht met een capaciteitsmonitor specifiek voor het buitengewoon onderwijs. Er werd voor het eerst ook een capaciteitsbudget specifiek voor het buitengewoon onderwijs vrijgemaakt. “Dit gaat over onderwijskwaliteit voor de meest kwetsbare kinderen”, zegt Weyts.

Weyts voorzag hiervoor aanvankelijk een budget van € 25 miljoen, en dat wordt nu opgetrokken tot € 45 miljoen. Concreet gaat er € 35 miljoen naar 20 projecten die vanaf volgend jaar samen meer dan 1.000 structurele extra plaatsen realiseren in het buitengewoon basisonderwijs en buitengewoon secundair onderwijs. Daarnaast is er ook € 5 miljoen om op korte termijn – tegen september - extra plaatsen te creëren, door bijvoorbeeld tijdelijk extra lokalen te huren. Er is nog eens € 5 miljoen zodat scholen die volgend schooljaar extra leerlingen opnemen ook extra personeelsleden kunnen aannemen

Kelly Detavernier, schepen van onderwijs in Kortrijk: “Het is een goede zaak dat minister Weyts alle noden in kaart heeft gebracht via de capaciteitsmonitor. Daaruit blijkt duidelijk de nood voor Kortrijk om nog meer te gaan investeren in buitengewoon onderwijs. Ik ben opgetogen dat onze minister dat nu ook doet met ruim 3,6 miljoen euro aan investeringen. Het zal ons onderwijs ten goede komen met 187 extra plaatsen!”

GO! Athena OV4 + 87 plaatsen (€ 2.390.860)

BuSO De lage Kouter + 70 plaatsen (€ 959.341)

BuSO De lage Kouter + 30 plaatsen (€ 292.530)

 

 


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is