Groeningekapel wordt voorlopig beschermd

Op 11 juni 2022, over deze onderwerpen: Afdelingswerking, Cultuur, Erfgoed, Vlaamse regering

De Groeningekapel wordt voorlopig beschermd. Dat maakte minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele bekend tijdens een plaatsbezoek in Kortrijk. De kapel is een historisch monument en herdenkt de Guldensporenslag. Schepen van cultuur Axel Ronse forceerde de doorbraak in het beschermingsdossier.

Op vrijdag 10 juni bracht minister Diependaele een bezoek aan Kortrijk. Dit alles in het teken van de doorbraak in het beschermingsdossier van de Groeningekapel. In bijzijn van schepen van cultuur Axel Ronse en schepen van kerkfabrieken Kelly Detavernier werd het dossier ondertekend. De voorlopige bescherming is een eerste stap om het kapelletje, dat er nu verloederd bijstaat, terug in ere te gaan herstellen. 

Axel Ronse, schepen van cultuur: "Kortrijk is dé Guldensporenstad en de herdenking van 1302 blijft een belangrijke pijler binnen de Vlaamse identiteit. Vanaf deze zomer opent het nieuwe belevingsmuseum 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, kan je genieten van de musical 1302 aan de Verlaagde Leieboorden, komt de kist van Oxford naar Kortrijk én gaan we richting bescherming van de Groeningekapel als monument. Het kleine historische kapelletje is een belangrijk monument in de herdenking van onze geschiedenis."

Speciale dank aan onze voormalige voorzitter Jorgen Deman en voorzitter van de adviesraad voor bouwkundig erfgoed Nicole Pannier die de inhoudelijke voorbereidingen trof.

Cultuur in Kortrijk

De minister maakte ook tijd voor een bezoek aan andere locaties in Kortrijk. Hij bezocht de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar vanaf 11 juli 2022 het museum 1302 zal herrijzen. De minister kreeg enkele eerste beelden te zien en was onder de indruk van de immersieve, multimediale manier waarop de Guldensporenslag tot leven zal worden gebracht. Daarna trok hij richting het grootste cultuurproject van deze legislatuur: de renovatie van de Schouwburg. Het masterplan werd er uit de doeken gedaan en de maquette van de gerenoveerde Schouwburg werd bezocht.

's Avonds nam de minister nog tijd om tijdens een gezellige drink in gesprek te gaan met leden en bestuursleden van onze afdeling.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is