Kelly Detavernier voorziet noodopvang tijdens afkoelweek

Op 21 december 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs

Kelly Detavernier, schepen van onderwijs, heeft de voorbije weken in allerijl geschakeld zodat alle Kortrijkse kinderen deze week kunnen opgevangen worden. De afkoelweek die het Overlegcomité had beslist, zorgde immers voor heel wat opvangproblemen. Hoewel de meeste scholen in staat bleken om zelf opvang te voorzien, was dat niet overal een evidentie. Daar springt Stad Kortrijk nu bij.

Persbericht Stad Kortrijk:

Tijdens de afkoelweek (20 - 24 december) in het basisonderwijs voorziet Stad Kortrijk drie locaties waar noodopvang wordt aangeboden. Daar kunnen de kinderen terecht die deze week niet thuis kunnen opgevangen worden en van wie de school op korte termijn geen opvang kon voorzien. 

De basisscholen zijn uitzonderlijk een weekje vroeger gesloten nadat op het Overlegcomité beslist werd een afkoelweek in het basisonderwijs in te voeren. Voor de vele Kortrijkse basisscholen betekent dit een hele logistieke operatie om alsnog noodopvang te voorzien voor kinderen die thuis niet kunnen worden opgevangen. Daarom besliste Stad Kortrijk om ook nu weer de basisscholen maximaal te ondersteunen. 

Alle scholen hebben in eerste instantie getracht om de noodopvang binnen de eigen muren te organiseren. Voor meer dan de helft van de scholen bleek dit ook te lukken of was er geen nood naar extra opvang. Voor de scholen die ondanks de geleverde inspanningen geen noodopvang konden voorzien, springt de stad bij.

Op drie stadslocaties wordt noodopvang ingericht: in de Condédreef, OC Groeningeheem en JC Tranzit. Op deze locaties zullen zo'n 150 leerlingen uit 13 verschillende scholen opvang vinden. Vooral in het begin van de week hebben veel kinderen opvang nodig. Naar het einde van de week wordt dat minder, aangezien dan ook steeds meer ouders al in verlof zijn en hun kinderen thuis kunnen opvangen.

Kelly Detavernier, schepen van onderwijs: "Alle basisscholen hebben maximaal inspanningen geleverd om zelf noodopvang te kunnen voorzien, maar dat is niet overal even evident. Sommige scholen kampen zelf met veel afwezige leerkrachten en zorgpersoneel omwille van ziekte of quarantaine. Daarom ondersteunen wij, net als vorig jaar, maximaal de scholen door zelf ook noodopvang te voorzien. Ook voor onze organisatie geen evidentie. Vorige keer konden we nog personeel inzetten dat op tijdelijke werkloosheid stond, maar nu is zowat iedereen aan het werk. Gelukkig kunnen we rekenen op heel wat vrijwilligers die zich hiervoor op heel korte termijn hebben geëngageerd. Zo kunnen alle kinderen kwalitatieve opvang genieten!Kelly Detavernier, schepen van onderwijs"

Deze operatie was niet mogelijk geweest als de stad niet in allerijl had kunnen rekenen op heel wat mensen. In totaal staat er een poule klaar van 33 begeleiders, bestaande uit vrijwilligers (waaronder van Refu Interim, Doerak en FMDO), studentenjobs en poetspersoneel van scholen. De stad zelf voorziet ook personeel vanuit De Puzzel en de stadsadministratie om dit alles in goede banen te leiden. Food Act zal ook voor een lekker tussendoortje zorgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is