"Laat de namen van de kerstvakantie en paasvakantie wat ze zijn"

Op 24 september 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

Kelly Detavernier, schepen van onderwijs, reageert in de pers op een foto van een vakantiekalender van een Kortrijkse school waarin de termen wintervakantie en lentevakantie worden gebruikt. Ze stelt duidelijk dat voor haar nog steeds kerstvakantie en paasvakantie de gangbare termen zijn. Dit zijn ook de officiële benamingen die door het ministerie van onderwijs worden gebruikt en brengen neutraliteit niet in het gedrang.

Op sociale media ging een foto rond waarbij de Kortrijkse school Athena Campus Drie Hofsteden een vakantiekalender zou verspreiden onder de leerlingen waarbij niet langer sprake is van kerst- en paasvakantie, maar wel van winter- en lentevakantie. Naar aanleiding hiervan werd Kelly Detavernier, schepen van onderwijs, gecontacteerd door de lokale pers. 

Kelly Detavernier: "Ik zie geen enkele reden om de namen kerst- en paasvakantie te veranderen. Ik zie niet in hoe dat de neutraliteit van een school in het gedrang zou brengen. De namen kerst- en paasvakantie staan trouwens ook op de kalender van het ministerie van onderwijs. Maar elk onderwijsnet heeft de keuze om dat vrij in te vullen. Ik ben als schepen dan ook niet bevoegd om op dat vlak in te grijpen. Ik vind wel dat er belangrijkere discussies zijn in het onderwijs dan het opmaken van een kalender. Zoals het vergroenen van scholen, op betere manieren buiten les geven, iedereen een plaats geven in het onderwijs, iedereen de kans geven om zijn talenten te ontwikkelen, acties tegen spijbelen, noem maar op"

Intussen werd de desbetreffende school ook gecontacteerd. Het blijkt niet om de officiële schoolkalender te gaan, maar om een kalender opgesteld door een graadsverantwoordelijke. 

Vanuit N-VA Kortrijk betreuren we dat scholen vrezen dat neutraliteit in gedrang zou komen door officiële termen te gebruiken zoals kerstvakantie en paasvakantie. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is