Nieuwe hoger onderwijsopleidingen voor Kortrijk en Brugge

Op 14 maart 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs, Vlaamse regering

De Vlaamse Regering geeft groen licht voor nieuwe hoger onderwijsopleidingen in West-Vlaanderen. Dat verneemt Vlaams Volksvertegenwoordiger Axel Ronse van de bevoegde Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts. In Kortrijk zal je voortaan een master kunnen halen in ‘Sustainable Food Packaging’ en wordt de opleiding marketing van CVO Miras omgevormd tot een volwaardig graduaat in de ‘sales support’. Ook in Brugge komt een nieuw graduaatopleiding juridisch-administratieve ondersteuning. 

De participatiegraad van het hoger onderwijs ligt in West-Vlaanderen lager dan in de meeste andere Vlaamse provincies. Minder West-Vlaamse jongeren volgen hoger onderwijs en de West-Vlaamse jongeren die dat wél doen, trekken in veel gevallen naar andere provincies. De Vlaamse Regering geeft nu groen licht voor nieuwe hoger onderwijsopleidingen in West-Vlaanderen. Het verhogen van het aanbod van hoger onderwijsopleidingen zal zonder twijfel ook een positieve impact hebben op de participatiegraad.

Bij Vives Noord in Brugge komt er een nieuw graduaat in juridisch-administratieve ondersteuning: een sterk praktijkgerichte opleiding, die studenten ook laat werkplekleren op bijvoorbeeld notariaten, griffies en gerechtsdeurwaarderskantoren. De UGent mag in Kortrijk de master in ‘Sustainable Food Packaging’ aanbieden: een in Europa unieke opleiding die focust op het verpakken van levensmiddelen op duurzame wijze. Nog in Kortrijk wordt de opleiding marketing van het Centrum voor Volwassenenonderwijs Miras omgevormd tot een volwaardig graduaat in de 'sales support’ bij hogeschool Vives Zuid: studenten worden er klaargestoomd om aan de slag te gaan bij een commerciële binnendienst, die bijvoorbeeld verkoop opvolgt of klanten ondersteunt. Deze nieuwe opleidingen kunnen starten vanaf volgend academiejaar (2022-2023).

Kelly Detavernier, schepen van onderwijs in Kortrijk, reageert uitermate tevreden: “Het is van cruciaal belang om kwalitatieve hoger onderwijsopleidingen te kunnen aanbieden dichtbij huis. Niet iedereen is immers in de mogelijkheid om op kot te gaan of buiten de provincie te gaan studeren. Specifiek voor Kortrijk is het bijzonder goed nieuws dat we twee nieuwe opleidingen kunnen aanbieden. Kortrijk is nu al de grootste studentenstad van West-Vlaanderen en dit zal onze stad enkel ten goede komen.”

Axel Ronse, Vlaams Volksvertegenwoordiger: “Dit is goed nieuws voor Kortrijk en de regio. Ik blijf de belangen verdedigen van onze hoger onderwijsinstellingen in Brussel en met deze nieuwe opleidingen zetten we alweer een stap in de goede richting. Het is niet enkel belangrijk om veel opleiding te kunnen aanbieden, maar ook om unieke en kwalitatieve opleidingen te voorzien. Dat is hier duidelijk het geval.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is