Philippe Dejaegher veroordeelt amokmakers in Lago

Op 4 juli 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad
9 Philippe Dejaegher

Op de gemeenteraad van juli kwam Philippe Dejaegher, fractievoorzitter van N-VA Kortrijk, tussen over de gebeurtenissen in LAGO Kortrijk Weide op 18 juni. Hij veroordeelt streng wat die dag gebeurd is: Noord-Franse jongeren zetten alles op alles om het zwembad binnen te geraken zonder dat ze gereserveerd hadden en klommen daarbij zelfs langs de spoorweg over hekken. Dejaegher roept tevens op om op federaal niveau snel werk te maken van een grondige regeling rond het toegangs- en plaatsverbod.

Philippe Dejaegher vroeg op de gemeenteraad welke maatregelen genomen werden naar aanleiding van de gebeurtenissen op 18 juni. Zo blijkt dat er maar liefst 38 amokmakers in juni op de zwarte lijst zijn terechtgekomen, waardoor er nu 89 op die lijst staan. Die zwarte lijst was vroeger drie maand geldig en wordt voortaan ook uitgebreid naar één jaar. Helaas is deze lijst wel enkel geldig per domein, wat betekent dat de amokmakers intussen gewoon in alle Vlaamse domeinen kunnen binnen geraken en daar voor overlast zorgen. Dejaegher stelt voor om snel werk te maken van een uniforme zwarte lijst waar alle recreatiedomeinen en (openlucht)zwembaden beroep op kunnen doen.

Dat laatste ligt federaal op tafel en werd in 2020 al goedgekeurd op voorstel van federaal parlementslid Koen Metsu (N-VA). Toen werd in de Kamer beslist om een regeling uit te werken die ervoor kan zorgen dat amokmakers die overlast creëren in het ene recreatiedomein of openluchtzwembad ook in alle andere domeinen geweigerd kunnen worden. Tot op heden is dit voorstel echter nog niet uitgewerkt door de federale regering.

Philippe Dejaegher: “Zaterdag 18 juni was letterlijk en figuurlijk een hete zomerdag in LAGO. Ik vind het schrijnend dat amokmakers er de boel op stelten komen zetten. Het is al zo moeilijk om overal personeel te vinden en de toestanden van die dag zullen het er niet gemakkelijker op maken. Ik hoop dat er op federaal niveau snel werk gemaakt wordt om het voorstel van Koen Metsu verder vorm te geven door te zorgen dat de zwarte lijst gedeeld kan worden over verschillende recreatiedomeinen heen. Als het mogelijk is om voetbalsupporters uit alle stadions te weren, dan moet dat ook voor zwembaden en recreatiedomeinen kunnen.”

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is