Stad Kortrijk neemt maatregelen om energiefactuur te verkleinen

Op 20 september 2022, over deze onderwerpen: Financiën

Als schepen van financiën waakt Kelly Detavernier over een begroting in evenwicht voor Stad Kortrijk. Niet evident in tijden waarin de energieprijzen het dak uitswingen. Daarom zijn moedige keuzes vereist en beslist ze samen met het stadsbestuur om enkele ingrijpende maatregelen te nemen om de energiefactuur te drukken. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van het patrimonium om ook op lange termijn de factuur onder controle te houden.

Onze schepen van financiën, Kelly Detavernier, staat voor een gezond financieel beleid. Om de evenwichtsvoorwaarden die worden opgelegd aan lokale besturen te kunnen blijven halen, wordt elk jaar de begroting kritisch bekeken. Waar nodig wordt steeds bijgestuurd in een aanpassing van het meerjarenplan. De aanpassing die er dit jaar zit aan te komen, zal meer dan ooit uitdagend zijn. De coronacrisis zindert nog na terwijl de oorlog in Oekraïne voor een torenhoge inflatie zorgt. Vooral de energieprijzen swingen daarbij uit het dak. Daarom beslist Stad Kortrijk om deze maatregelen te nemen om de energiefactuur te doen dalen.

  1. De openbare verlichting wordt voortaan gedoofd tussen 23u en 06u, behalve op vrijdag en zaterdag. Het stadscentrum, de dorpskernen en de gevaarlijke kruispunten blijven wel steedsverlicht.
  2. De monumentverlichting wordt gedoofd
  3. Tijdens Winter in Kortrijk komt er geen ijspiste en zal de kerstverlichting beperkt worden
  4. De temperatuur in de openbare gebouwen wordt verlaagd
  5. De temperatuur van douches in sportcomplexen wordt geoptimaliseerd
  6. De stadsgebouwen worden efficiënter ingezet naar ruimtegebruik
  7. Er wordt 5 miljoen geïnvesteerd om de energetisch slechtste stadsgebouwen versneld aan te pakken
  8. Er komen versneld extra zonnepanelen en er wordt ingezet op energiedelen
  9. De inzet van het wagenpark wordt geoptimaliseerd om brandstof te beperken
  10. Het stadspersoneel wordt gesensibiliseerd om minder te verbruiken
  11. Er komt versterking voor het energieteam van de stad

Kelly Detavernier: "We gaan allemaal door een ongeziene energiecrisis. Als stad nemen wij onze verantwoordelijkheid om de stadsfinanciën op orde te houden. Nadat we eerder al besparingen aankondigden, stellen we vandaag ons energieactieplan voor waarmee we ook heel wat zuiniger met onze energie zullen gaan omspringen. We kiezen er zo bewust voor om onze eigen kosten te gaan drukken, zodat we de belastingen voor de Kortrijkzaan niet moeten verhogen. Ons energieactieplan bevat niet enkel maatregelen die op korte termijn renderen, maar omvatten ook slimme investeringen waar onze stad op lange termijn de vruchten van zal plukken."

    Hoe waardevol vond je dit artikel?

    Geef hier je persoonlijke score in
    De gemiddelde score is