Straatnamen wijzigen na amendement Axel Ronse

Op 22 november 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Heule, Marke

Tijdens de gemeenteraad van november kwam oppositiepartij CD&V 4.0 met het voorstel om de Cyriel Verschaevestraat af te schaffen. Axel Ronse koppelde hier een amendement aan om te vermijden dat er willekeur zou worden toegepast. Dit amendement werd aanvaard: de straatnaamcommissie gaat op zoek naar nieuwe namen voor zowel de Cyriel Verschaevestraat als de Koning Leopold II-laan. Opmerkelijk is dat Vlaams Belang weigerde mee te stemmen en zo haar verantwoordelijkheid ontloopt. Ook CD&V 4.0 stemde in het wilde weg heen: met enkele nee-stemmen en enkele onthoudingen stemde niemand voor het voorstel dat er nochtans op hun aanleiding kwam.

In bijlage kan de interpellatie worden teruggevonden zoals ingediend door raadslid Hannelore Vanhoenacker. Tevens vindt u het amendement terug dat Axel Ronse liet uitdelen tijdens de interpellatie.

Geen extra kosten voor de inwoners

Axel Ronse verzekert dat stad Kortrijk er alles zal aan doen om te vermijden dat er kosten zijn voor de inwoners. De stad zal ook de inwoners zoveel mogelijk ondersteunen om de administratieve rompslomp te beperken. Op 7 december gaat hij in dialoog met de bewoners. Met het mobiele infopunt 1777 trekt de schepen naar de Cyriel Verschaevestraat en vervolgens naar de Koning Leopold II-laan. Op die manier wil hij de ongeruste inwoners geruststellen en tevens alle bekommernissen verzamelen zodat de stad hierop kan anticiperen eenmaal de nieuwe straatnamen worden toegekend.

Straatfeest bij inhuldiging

De straatnaamcommissie gaat nu op zoek naar nieuwe namen voor beide straten. Eenmaal zij een voorstel formuleren en de gemeenteraad dit principieel goedkeurt, volgt een openbaar onderzoek. Behoudens eventuele bezwaren volgt vervolgens de definitieve goedkeuring. Op dat moment zal stad Kortrijk zoals beschreven al het nodige doen om de straatnaamwijziging zo vlot mogelijk te laten verlopen. Eenmaal alles achter de rug is, belooft schepen Axel Ronse om een straatfeest te organiseren in beide straten bij wijze van inhuldiging van de nieuwe namen.

Dubbele moraal bij CD&V 4.0 en Vlaams Belang

Schepen van Cultuur, Axel Ronse: "Als je straatnamen als een eerbetoon ziet en dat niet wil voor een collaborateur, dan ook niet voor massamoordenaar Leopold 2. Tijdens de gemeenteraad was de dubbele moraal bij CD&V 4.0 en Vlaams Belang opmerkelijk. Ik had verwacht dat Vlaams Belang elke kans zou aangrijpen om Leopold II terecht te wijzen, maar ze weigerden te stemmen. CD&V 4.0 kwam zelf met de interpellatie op de proppen, maar stemde dan wel tegen mijn amendement dat gebaseerd is op gezond verstand. Hopelijk denkt CD&V 4.0 in de toekomst ook vier keer na alvorens zo'n zaken voor te stellen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is