Uniek kerkenplan hertekent Kortrijks kerkenlandschap

Op 29 maart 2019, over deze onderwerpen: Kerkfabrieken
Kelly Detavernier op WTV

Het nieuwe kerkenplan is klaar. Dit plan is een vervolg op het vorige document dat van 2017 dateert. Het Kortrijkse kerkenlandschap wordt nu grondig hertekend. Zowat alle Kortrijkse kerken krijgen een belangrijke her- of nevenbestemming.

Het initiële kerkenplan dateert van februari 2017. De gemeenteraad besliste toen om deze eerste fase concreet te maken en verder te werken aan een tastbaar vervolgplan. Fase 2, het vervolgplan, wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Het bevat zeer concrete projecten die het kerkenlandschap in Kortrijk draconisch zullen transformeren, zowel ruimtelijk als functioneel.
Het finale kerkenplan is ontstaan na nauw en intensief overleg met de pastorale vertegenwoordigers van de 4 hervormde parochiale entiteiten, de beide voorzitters van de centrale kerkbesturen en de Stad Kortrijk i.s.m. urbain architectencollectief. Ook diverse werkgroepen hadden een belangrijke inbreng.

Wat voorligt is uniek in Vlaanderen. Wellicht is er geen enkel ander kerkenplan dat zoveel kerken en/of kerkgebouwen omvat die een her- of nevenbestemming krijgen. Slechts 4 van de 25 Kortrijkse kerken komen voorlopig niet in aanmerking voor een neven- of herbestemming (St-Maartenskerk, St.-Brixius, St.-Eutropius en St.-Michiel) zodat er voor iedere parochiale eenheid nog 1 volwaardige kerk blijft behouden. Alle andere kerken krijgen een invulling die een meerwaarde betekent voor de lokale gemeenschap.

Ook de wijze en het plan van aanpak waarop dit document tot stand is gekomen, is uniek. Alle partners zijn er samen in geslaagd om tot unanimiteit te komen, vertrekkende vanuit een bottom-up aanpak. Hierbij werden ook participatieve werkgroepen betrokken, zodat er algehele gedragenheid ontstaat. Bovendien is het plan evolutief: we zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst nog meer opportuniteiten zullen ontstaan.

Enkele herbestemmingen trekken de aandacht. De meest opvallende veranderingen zijn te vinden in Aalbeke en Bissegem. Daar fungeert het kerkenplan als een heuse katalysator voor de beide lokale stadsvernieuwingsprojecten.

  1. De OLV-Fatimakerk (Heule) werd overgedragen aan de vzw Oranjehuis.
  2. De kerk Mariadorp (Bissegem) wordt verkocht aan de Evangelische gemeenschap.
  3. In de St.-Corneliuskerk (Aalbeke) komen er satellieten van de academie en de bib, met renovatie van de aanpalende huisjes en een verbindende nieuwbouw.
  4. Ook de St.-Audomaruskerk (Bissegem) ontvangt voortaan de academie en de bib maar ook polyvalente ruimte voor de wijkwerking en het OC.

Daarnaast:

  • Is het studiewerk opgestart voor de St.-Laurentiuskerk (Kooigem) met tentoonstellingsruimte of ‘fietskerk’ als richtpunten.
  • De kerk in Pius X wordt nu al veel gebruikt door de katholieke basisschool en wordt in die zin ook nevenbestemd.
  • Kleuter- en basisschool Sint-Theresia is geïnteresseerd in de St.-Theresiakerk.
  • De OLV-kerk wordt meegenomen in de projectdefinitie van het nieuwe museum en de opwaardering van historisch Kortrijk.
  • De annexekapel OLV-Ten Spieghele (Rodenburg) wordt geprivatiseerd.
  • VBS De Watermolen heeft interesse in de St.- Godelievekerk (Heule Watermolen).

De werkingstoelagen aan de kerkfabrieken zijn sinds 2014 in dalende lijn. In 2014 kregen de kerkfabrieken samen jaarlijks 1,45 miljoen euro van de stad. Vandaag nog 1,07 miljoen. Dat is bijna 400.000 euro per jaar minder of een daling van bijna 30%.

Kelly Detavernier, schepen van kerkfabrieken: “Ik ben blij dat we er na intensief en open overleg samen uitgekomen zijn en dat we vandaag een uniek én gedragen kerkenplan kunnen presenteren. Een plan dat ons kerkenlandschap ingrijpend verandert. Elke nevenbestemming is als het ware een levensbestemming met meerwaarde voor alle Kortrijkzanen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is