Vijf Kortrijkse kandidaten op nationale N-VA-lijsten

Op 12 december 2023, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2024

N-VA heeft in West-Vlaanderen de kandidaten bekend gemaakt voor de komende verkiezingen van 9 juni 2024. Daarbij vinden we vijf Kortrijkzanen terug. Voor de Kamer zijn Axel Ronse en Anke Seynaeve kandidaat. Voor het Vlaams Parlement zijn dat Kelly Detavernier en Giovanny Saelens. Voor het Europees Parlement stelt Analucia Moreno Concha zich kandidaat. 

Op 9 juni 2024 vinden de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen plaats. Voor N-VA is de inzet van deze verkiezingen hoog: om onze Vlaamse welvaart veilig te stellen is het van cruciaal belang dat de huidige Vivaldi-regering niet nog een termijn langer gaat besturen. De N-VA treedt met haar sterkst mogelijke ploeg naar de verkiezingen. 

Bij de prominente plaatsen vinden we twee Kortrijkzanen terug. Axel Ronse, 42 jaar en momenteel actief als Vlaams Parlementslid en Schepen van Cultuur in Kortrijk, staat op de derde plaats voor de Kamer. De voorbije jaren ontpopte hij zich in het Vlaams Parlement tot de arbeidsmarktspecialist van de N-VA. De sleutel tot een efficiëntere arbeidsmarkt ligt vooralsnog echter federaal en daar zal hij zich verder voor inzetten.

Axel Ronse: "Mijn drijfveer is impact. Mijn ‘hoger doel’ in de politiek is om werken altijd lonender te maken dan niet werken, ervoor te zorgen dat de middelen die alle werkenden afdragen goed besteed worden. De plaats waar ik mezelf nu het verschil zie maken is het federaal parlement. Daar debatteren en concullega's overtuigen dat we onze sociale zekerheid op Vlaams niveau moeten organiseren. Ervoor zorgen dat wie werkt en bijdraagt zich niet bekocht voelt. Da’s mijn missie."

Met Giovanny Saelens lanceert de partij ook een Kortrijkse jongere op een zichtbare plaats. Giovanny is 32 jaar, woont in Heule en werkt als kabinetschef voor de Kortrijkse N-VA-schepenen Axel Ronse en Kelly Detavernier. Hij is al meerdere jaren actief binnen de partij en was onder meer voorzitter van Jong N-VA 1302. Giovanny wordt vooruitgeschoven als eerste opvolger voor het Vlaams Parlement. 

Giovanny Saelens: “Ik wil de stem zijn van jongeren en jonge ouders in wat de belangrijkste verkiezingen van onze generatie worden. Het is tijd om kleur te bekennen en verder in te zetten op onze Vlaamse welvaart. Vlaanderen moet meer bevoegdheden in eigen handen krijgen. Onze partij trekt nu ook heel duidelijk de kaart van de jeugd. Het is aan ons om voor politieke vernieuwing te zorgen en jongeren terug te doen geloven in de politiek.”

Nog op de nationale lijsten stellen ook drie Kortrijkse vrouwen zich kandidaat. Kelly Detavernier, (44 jaar – Bissegem) staat op plaats 9 voor het Vlaams Parlement. Ze zetelt sinds 2013 in de Kortrijkse gemeenteraad en is sinds 2016 ook schepen van o.m. evenementen, financiën en onderwijs. Daarnaast is ze nog zaakvoerder van Luypaert Interieur. 

Anke Seynaeve, (30 jaar – Kortrijk Centrum) staat op plaats 12 voor de Kamer. Na haar studies in Kortrijk en Leuven werd ze kabinetsadviseur cultuur voor het kabinet van N-VA Kortrijk. Vanaf 2024 zal ze aan de slag gaan als parlementair medewerker van Bert Maertens. Ze is ook actief als bestuurslid van N-VA Kortrijk en als secretaris van Jong N-VA 1302.

Analucia Moreno Concha (33 jaar – Kortrijk Centrum) is 4de opvolger voor het Europees Parlement. Ze is geboren in Mexico en verhuisde bijna tien jaar geleden naar Vlaanderen, waar ze intussen heel goed geïntegreerd is. Ze is één van de creatieve talenten van het Magnolia Collectief en de kunstenares van de kleurrijke K-doll in Rollegem.  

Axel, Giovanny, Kelly, Anke en Analucia rekenen alvast op de steun en stem van elke Kortrijkzaan om verder te werken aan een welvarende toekomst voor Vlaanderen! 

De volledige lijsten vind je terug op de site van N-VA West-Vlaanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is