Voorontwerp renovatie Schouwburg voorgesteld

Op 8 februari 2022, over deze onderwerpen: Cultuur

Nooit eerder investeerde stad Kortrijk zoveel in cultuurinfrastructuur. Het is de verdienste van schepen van cultuur Axel Ronse die hier niet enkel binnen de stad heel wat budget voor wist vrij te maken, maar ook bij de Vlaamse regering aanklopte en ook daar middelen kon verkrijgen om verder te investeren. Het project waarvoor het meeste budget is voorzien komt nu in een stroomversnelling terecht: de eerste voorontwerpen van het masterplan van de Schouwburg zijn bekend gemaakt!

In het initiële meerjarenplan van Stad Kortrijk was voorzien om het masterplan van de Schouwburg gefaseerd uit te voeren: een deel zou enkel deze legislatuur worden uitgevoerd, terwijl de tweede fase pas in de volgende bestuursperiode zou kunnen worden gestart. In 2020 wist Axel Ronse echter extra middelen naar Kortrijk te halen: hij overtuigde Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon om 15 miljoen euro extra te investeren in Kortrijkse cultuurinfrastructuur. Hierdoor kon onder meer het budget voor de renovatie van de Schouwburg worden opgetrokken naar 14,3 miljoen euro en kan de volledige realisatie van het masterplan deze legislatuur worden uitgevoerd.

Nadat 19 architectenbureaus zich kandidaat stelden om het ontwerp uit te tekenen voor de renovatieplannen van de Schouwburg, werd na een grondige selectie WIT Architecten weerhouden. Op 7 februari 2022 stelden zij hun voorontwerp voor aan de buitenwereld. De belangrijkste zaken opgelijst:

  • Cultuurcafé: een nieuw cultuurcafé dat zowel onafhankelijk als in nauwe verbinding met de Schouwburg kan functioneren. Dit zal ook de centrale toegang vormen tot de Schouwburg, waar nu vaak onduidelijk is voor bezoekers waar de ingang is.  
     
  • Theaterzaal: een nieuwe theaterzaal met vlakke vloer en telescopische tribune voor ca 200 toeschouwers. Dit zal van buitenaf het grootste zichtbare element zijn: een nieuwe verschijning tussen de historische daken. De theaterzaal komt bovenop het cultuurcafé. Veel kleinere voorstellingen, vb voor scholen, die nu noodgedwongen in de grote zaal doorgaan, zullen er terecht kunnen.  
     
  • Polyvalente zaal: een nieuwe en polyvalent inzetbare foyerruimte in contact met de circulatieruimte. Kan zowel onafhankelijk fungeren als in combinatie met grote zaal, kleine zaal en café. 
     
  • Logistieke ruimte: het verbeteren van de logistieke ruimte voor laden en lossen en de logistieke stromen. Het koetshuis in de Hazelaarsstraat zal toelaten om tegelijk een grote en een kleine vrachtwagen te laten overdekt laden en lossen.  
     
  • Backoffice: De realisatie van een hedendaagse personeels- en artiestenruimte 
     
  • Circulatie en toegankelijkheid: het verbeteren van de publieksstromen, met een nieuwe ruime inkom met onthaal en het verbeteren van de integrale toegankelijkheid over de hele site 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is