Hangar K, co-creatiehub voor en van ondernemend Kortrijk

Op 18 april 2018, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen
Opening Hangar K

Gisteren opende Hangar K, Kortrijks nieuwe en unieke co-creatiehub, officieel de deuren. Hangar K is hét pronkstuk voor en van ondernemend Kortrijk en brengt start-ups, bedrijven en kennisinstellingen onder één dak. Het is een open platform dat innovatieve ondernemers ondersteunt en een netwerk biedt om ondernemingen op een duurzame wijze te doen groeien.

Hangar K is een gezamenlijk initiatief van Barco, Cronos, Howest, KU Leuven, Stad Kortrijk, Start it @ KBC, Unilin, UGent en Vives. De combinatie van digitaal onderwijs, expertise in digitale technologie en mentorschap van starters leidt tot betere toepassingen voor technologie en sterkere economische groei van de regio. Dankzij het open ecosysteem kunnen verscheidene andere partners instappen in de community, klaar om samen oplossingen te ontwikkelen voor nieuwe technologische uitdagingen.

Alle huidige en toekomstige partners delen dezelfde visie, verdedigen dezelfde waarden en streven dezelfde doelstellingen na. CEO Piet Verhoeven gaat samen met de partners op zoek naar originele projecten, ondernemers en gevestigde ondernemingen om samen een bruisende gemeenschap te vormen en de positie van de regio te versterken. Hangar K maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Kortrijk Weide, een regio met een sterke industrie.

De focus komt te liggen op de samenwerking met het uitgebreide Kortrijkse ecosysteem, voornamelijk actief in de maakindustrie (smart factory), medtech, edutech en entertainment/visualisatie.

Het is een publiek geheim dat heel wat starters hun heil zoeken in Gent en andere plaatsen. Dit initiatief heeft de ambitie om dit tegen te gaan door ondernemers naar Hangar K te lokken. Hangar K moet helpen om jonge bedrijven te verankeren die anders zouden uitwijken naar steden als Gent of Antwerpen.

De loods biedt een unieke locatie. Een plek waar vroeger op de weides het linnen werd gebleekt voor de vlasindustrie en die aan de roots ligt van de creatieve maakindustrie in onze streek. In 1954 werd hier een goederenloods gebouwd door de NMBS. Door het opengooien van de Europese grenzen werd het gebouw overbodig voor de NMBS. Nu krijgt het een nieuw invulling, vandaar ook de naam.

De voornaamste doelgroep van Hangar K is het grote publiek. Als co-creatiehub zorgt Hangar K voor werkgelegenheid in de regio en voor een florerende economie door de groei van starters, bedrijven in ontwikkeling en de gevestigde industrie te stimuleren.

Hangar K is voortdurend in ontwikkeling. De ruimtes veranderen en worden ingenomen door steeds andere ondernemers en bedrijven. Sommige blijven er een tijdje, andere komen dan weer af en toe hun licht opsteken. Of ze blijven op kantoor en zoeken elkaar online op, in de cyberloods. Door steeds in beweging te blijven ontstaat een constante stroom van nieuwe inzichten en groeit de expertise op het vlak van technologie exponentieel. En dit zowel nationaal als internationaal.

Schepen Rudolf Scherpereel en kabinetsadviseur Christian Verdin haalden de mosterd uit Rijsel (EuraTechnologies) en zetten hun schouders onder dit project. Het resultaat: een bijzonder ecosysteem met sterke partners waaronder enkele captains of industry en de vier Kortrijkse kennisinstellingen, 2.100 m2 ruimte om te creëren en innoveren, en 180 werkplekken waarvan meer dan 60% reeds is ingevuld!

 

Hangar K, unieke co-creatiehub

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is