Kortrijk gaat een prachtige Vlaamse zomer tegemoet!

Op 2 juni 2022, over deze onderwerpen: Cultuur

Kortrijk gaat een prachtige Vlaamse zomer tegemoet! De Guldensporenslag wordt in een musical gebracht en de Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt omgetoverd tot een multimediaal museum over de slag en het Graafschap Vlaanderen! Bovendien komt de échte Kist van Oxford deze zomer naar Kortrijk. Tel daarbij nog eens de Leiefeesten met traditionele Guldensporenviering en je weet dat Kortrijk haar troef als fiere, Vlaamse stad deze zomer meer dan ooit zal uitspelen!

Spektakelmusical '1302, De Slag der Gulden Sporen'

Op 1 juli gaat de musical ‘1302, De Slag der Gulden Sporen’ in première aan de Verlaagde Leieboorden. Het is een totaalspektakel aan de Leie met ridders te paard, 50 acteurs en een 20-koppig live orkest, helemaal in het kader van 11 juli en de Leiefeesten. Surf naar www.1302.live en koop snel je ticket! Lid van N-VA? Ga aan kortingstarief mee op 11 juli, klik hier voor meer info

Axel Ronse, schepen van cultuur: “Het is fantastisch om dit geplant zaadje te zien uitgroeien tot de grootse musical die het zal worden. Een unieke beleving aan de Leie over een van de belangrijkste gebeurtenissen van onze Kortrijkse en Vlaamse geschiedenis!”

Onze-Lieve-Vrouwekerk wordt totaalbeleving rond de Guldensporenslag! 

Op 11 juli 2022 start in de historische Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar iconische Gravenkapel een multimediaal concept rond thema 1302: via projectie en virtual reality zal de bezoeker ondergedompeld worden in de tijd van het Graafschap Vlaanderen. Hoe kwam de Guldensporenslag tot stand? Hoe werd de slag beleefd door vriend en vijand? Wat is de impact van de slag op onze Vlaamse identiteit en wat was de rol van de doorvertelling door Conscience daarin? Je komt het allemaal te weten in deze totaalbeleving. 

Deze museale invulling zal 7 op 7 te bezoeken zijn van 10u tot 17u en is volledig gratis toegankelijk! Stad Kortrijk investeert onder impuls van Axel Ronse maar liefst 2 miljoen euro in dit project.  

De Kist van Oxford komt naar Kortrijk! 

Een historisch moment! Exact 720 jaar na de Guldensporenslag komt de Kist van Oxford terug naar Kortrijk. De kist werd destijds door een Bruggeling vervaardigd en toont taferelen van de Brugse Metten en de Guldensporenslag. Vermoedelijk werd de kist nadien als geschenk aan de Engelsen gegeven om vervolgens later ontdekt te worden in het New College van de Oxford University. Nadat eerdere onderhandelingen steeds op niets uitdraaiden, slaagde schepen van cultuur Axel Ronse er samen met Vlaams Minister-President Jan Jambon nu wel in om de kist naar Kortrijk te halen! Een Vlaamse en Kortrijkse delegatie gingen in mei de bruikleen voor minstens één jaar bezegelen in het New College. 

De Leiefeesten worden stilaan een vaste waarde...

De Leiefeesten bieden in het weekend van 9 en 10 juli opnieuw heel wat beleving. Verpoos op de parking Broeltorens voor een hapje en een drankje en geniet ‘s avonds van live bands zoals Soul Avenue en een spectaculair DJ-duo Kestified en Eagl! Op zondag 10 juli kan je voor heel wat kinderanimatie terecht op Buda Beach aan de Ijzerkaai of aan het Groeningemonument.  

... met de Guldensporenviering als vaste waarde! 

Vanaf 17 uur op zondag 10 juli moet je aan de Maagd van Vlaanderen zijn voor de officiële plechtigheid van de Vlaamse Feestdag. In organisatie van het Guldensporencomité komt minister-president Jan Jambon er zijn jaarlijkse 11 juli-toespraak geven. Daarna kan je genieten van de receptie op de Groeningekouter om later op de avond terug richting Parking Broeltorens te trekken voor ‘Vlaanderen Zingt’, waar je uit volle borst kan meezingen met talloze Vlaamse klassiekers of alombekende popdeuntjes. De avond wordt afgesloten met het jonge Kortrijks DJ-talent de Stereo Troopers.  

Kelly Detavernier, schepen van evenementen: “We halen voor de Leiefeesten alles uit de kast, met bekende DJ’s en leuke optredens. Vlaanderen Zingt komt terug naar Kortrijk en zal ongetwijfeld voor een swingende avond zorgen!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is