U bent hier
Kortrijk komt met financieel evenwicht uit de crisis
Op 11 mei stelde Kortrijk 'De Weg uit de Crisis' voor: een onderbouwd en becijferd plan om uit de coronacrisis te komen. Schepen van Financiën, Kelly Detavernier, had hier een belangrijk aandeel in om te waken over het financiële plaatje. Het gezonde beleid van de voorbije jaren werpt meer dan ooit haar vruchten af, want ook na de stevige investeringen om uit de crisis te komen zal Stad Kortrijk haar financiële evenwicht kunnen behouden.
De coronacrisis heeft een hele grote impact op de stadsfinanciën. Eerder was al gekend dat de crisis Stad Kortrijk 7,5 miljoen euro zou kosten. Dit was enerzijds een gevolg van dalende belastingsontvangsten zoals inkomsten aan parkeergelden, het vrijstellen van bepaalde taksen voor de ondernemers etc. Anderzijds was er ook de daling van de omzet en retributies zoals in de vrijetijdssector. Tot slot waren er ook al allerhande meeruitgaven ten gevolge van de crisis zoals het voorzien in beschermingsmiddelen voor het personeel en de bevolking. Intussen werd ook becijferd dat er een daling van de aanvullende personenbelasting verwacht kan worden ten gevolge van de economische crisis, wat neerkomt op 3,4 miljoen minder inkomsten voor de stad in de komende jaren.
Vandaag, 11 mei, stelt Kortrijk haar plan 'De Weg in de Crisis' voor waarin nog eens bijna 7 miljoen aan investeringen worden aangekondigd om uit de crisis te komen. Het detail daarvan kan nagelezen worden in het plan, dat te vinden is op www.kortrijk.be. Dat brengt het totale kostenplaatje van de coronacrisis op 17.860.000 euro.
Stad Kortrijk stelde eerder dit jaar haar meerjarenplan voor en daaruit bleek al dat Stad Kortrijk een voorbeeld was voor andere steden met een financieel gezond meerjarenplan. Het gezonde beleid van de voorbije jaren zorgde er voor dat Stad Kortrijk ook strategische buffers kon aanleggen dat aangewend zou kunnen worden in nood. De uitzonderlijke crisis die we vandaag ervaren is zo'n geval waarin dit gerechtvaardigd is en helpt om ook nu de crisis met een financieel evenwicht door te komen.
Naast het aanwenden van strategische buffers en het inbrengen van overschot op de jaarrekening 2019, werden ook enkele moedige keuzes gemaakt om te schrappen aan de investeringszijde. Toch kan Stad Kortrijk deze crisis doorkomen met een daling van slechts 8 miljoen euro op het investeringsbudget en blijft het huidige bestuur een investeringscoalitie met nog steeds 283 miljoen aan investeringen in deze legislatuur.
Kelly Detavernier, schepen van financiën: "De crisis kunnen we enkel doorkomen door ook te blijven investeren, want dat is wat onze stad op lange termijn aantrekkelijk zal maken. Nieuwe investeringen trekken toerisme, nieuwe handelaars en nieuwe inwoners aan. Ons plan is duidelijk becijferd en is niet op drijfzand gebouwd. Daarmee zijn we uniek in Vlaanderen."
Ook voor de Kortrijkse interne organisatie heeft de coronacrisis heel wat uitdagingen met zich meegebracht. Het telewerken werd van de ene op de andere dag de norm, het digitale vergaderen steeg naar ongeziene hoogtes tot 167 vergaderingen op één dag en de informatica-dienst draaide op volle toeren om iedereen hierin te ondersteunen. Intussen werd er meer dan ooit aandacht besteed aan welzijn op het werk. Het personeel werd voorzien van extra beschermingsmateriaal en de werkplekken worden optimaal aangepast in functie van heropstart na de crisis.