U bent hier
Kortrijk ontvangt internationale conferentie over herstel
Schepen van Onderwijs, Kelly Detavernier, heeft woensdag het internationale congres over 'Community Well-Being and Resilience' geopend. Dit congres kwam tot stand in samenwerking met vzw Oranjehuis en Ligand. Die laatste zette ook een sorry-campagne op poten waarbij de Kortrijkzaan wordt uitgenodigd om even stil te staan bij ruzies en conflicten.
Op het Buda-eiland vindt van 15 tot 17 mei een conferentie over herstelgericht werken plaats. Het initiatief komt van het Amerikaanse International Institute for Restorative Practices. Dit instituut heeft een stevig partnerschap met Ligand en vzw Oranjehuis, wat Kortrijkse initiatieven zijn die uitblinken op het domein van herstelgericht werken. Deze discipline draagt bij tot het versterken en herstellen van relaties met een veerkrachtig samenleven als doel. Onze schepen van onderwijs, Kelly Detavernier, werd uitgenodigd om de conferentie te openen.
Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs: “We zijn zeer trots dat we als stad dit internationaal congres mogen ontvangen en heel wat kennis binnenhalen. Dankzij onze partner vzw Oranjehuis/LIGAND focussen we nogmaals op een veerkrachtig samenleven, zowel op school als op het werk en met je buur of je familie.”
In aanloop van deze conferentie organiseert Ligand ook een heuse sorry-campagne, waarbij Kortrijkzanen worden aangezet om conflicten, ruzies, meningsverschillen en onenigheden op te lossen. Daarnaast kunnen foto's en boodschappen verspreid worden. Daarnaast doet men een oproep om op sociale media via hashtag #sorrytime foto's en boodschappen te delen waarbij je laat zien hoe jij het met iemand hebt bijgelegd. In Kortrijkse scholen werd hierrond gewerkt in de vorm van sorrycirkels. Hierbij zitten leerlingen in een cirkel en hebben ze het over conflicten en kunnen ze kwijt aan wie zij sorry zouden willen zeggen. Ook Kelly Detavernier nam deel aan zo'n sorrycirkel om de campagne te onderstrepen.
Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs: “Herstelgericht werken is een essentieel onderdeel binnen de schoolmuren. De scholen zijn vragende partij naar goede gespreksmethodieken om met de leerlingen in gesprek te gaan. Jongeren hebben het vaak nog moeilijk met sorry zeggen, maar het kan zeker opluchten”