U bent hier
Studiedag ongekwalificeerde uitstroom
In Kortrijk verlaat 9,3% van de jongeren de school zonder diploma op zak. Hiermee doet onze stad het beter dan de andere Vlaamse centrumsteden, maar het blijft een werkpunt want ongekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs verhoogt het risico op (langdurige) werkloosheid en op een maatschappelijk zwakkere positie als volwassene. Deze schooluitval heeft verschillende oorzaken, die zowel gelinkt zijn aan de school- als de thuiscontext. Dit is een ingewikkelde problematiek die een overkoepelende aanpak vraagt.
WOW
Sinds 2014 bestaat in Kortrijk de WOW-samenwerking. WOW brengt actoren uit de Welzijns-, Onderwijs- en Werkwereld samen die de handen in elkaar slaan om het aantal jongeren die ongekwalificeerd de schoolbanken verlaten te verlagen. Stad Kortrijk en OCMW Kortrijk ondersteunen en regisseren deze samenwerking. Op 26 januari 2017 vond een succesvolle studiedag plaats in het Fatimaklooster te Kortrijk. Bevoegde schepenen Kelly Detavernier en Rudolf Scherpereel leidden samen met Fons Leroy (afgevaardigd bestuurder van de VDAB) het plenaire gedeelte in.
Acties
In 2017 focust WOW op 5 concrete acties.
1. Jobactie
Met deze werking wordt heel expliciet ingezet op acties naar en met werkgevers. Dit gaat van heel gerichte contacten tussen bemiddelaars en werkgevers, de organisatie van jobbeurzen, het uitzetten van projecten naar bepaalde doelgroepen.
2. Verbindend schoolklimaat
Een actiegroep die zich verdiept in het bouwen aan een aangenaam leef- en leerklimaat en in harmonie onderwijzen en leren samenleven. Via dit verbindend schoolklimaat worden jongeren sterker gemaakt om de regie in handen te nemen over hun toekomst vanuit mogelijkheden, talenten en passies. De mogelijkheden tot ruimte creëren voor en inzetten op ontmoeting bij iedereen, intern of extern, betrokken op de schoolcontext, worden bekeken en uitgewerkt. Deze actiegroep organiseert in eerste instantie een inspiratiedag op 22 maart 2017.
3. Verbinding
Binnen deze actiegroep wordt werk gemaakt van de verbinding tussen school- en thuiscontext. In eerste instantie wordt onderzocht of ook in het secundair onderwijs kan worden gewerkt met brugfiguren zoals deze die in het basisonderwijs worden ingezet.
4. Beroependorp – beroepenrally
In het voorjaar vindt voor de eerste maal het beroependorp plaats. Daarop zijn alle leerlingen van het 5de leerjaar welkom om heel concreet kennis te maken met beroepen en de daarbij horende competenties. Dit traject wordt verdergezet in het najaar van 2017 met de beroepenrally, waarbij leerlingen van het 6de leerjaar de kans krijgen om één of meerdere bedrijven te bezoeken en daar kennis te maken met de beroepen. Op die manier willen we werk maken van heel concrete informatie die een juiste studie – en beroepskeuze nog beter mogelijk maken.
5. Studiedag – middaggesprekken
Na de studiedag van 26 januari 2017, zet WOW de mogelijkheid tot uitwisselen van informatie en verdere samenwerking verder via middaggesprekken. Een middaggesprek is een info- en/of uitwisselmoment op kleinere schaal (een uurtje over de middag). De werkgroep verzamelt suggesties en inhoudelijke insteken en organiseert samen met de stad en/of OCMW een aantal momenten per jaar.