N-VA Kortrijk voert actie voor veiliger fietsverkeer

Op 13 maart 2023, over deze onderwerpen: Afdelingswerking, Onderwijs

Op maandagochtend 13 maart voerde N-VA Kortrijk actie voor veiliger fietsverkeer door 200 fietslichtjes uit te delen aan de Collegebrug in Kortrijk. Met deze actie willen ze de Kortrijkse fietsers oproepen om goede fietsverlichting te gebruiken.

 

Steekproeven uitgevoerd door de Stichting Verkeerskunde tonen aan dat één op de drie Vlaamse secundaire scholieren zonder goede fietsverlichting rijdt. De partij wil met deze actie de jongeren sensibiliseren om altijd hun fietsverlichting te gebruiken, dit om zelf gezien te worden en zo ongevallen of aanrijdingen te vermijden. 

“Dat is cruciaal voor hun eigen veiligheid. We merken dat heel wat kinderen al geen licht meer aansteken nu het wat minder donker is ‘s ochtends, maar zeker in miezerig weer blijft ook belangrijk voor je eigen veiligheid om goed verlicht te zijn”, stelt schepen van onderwijs Kelly Detavernier.  

Daarnaast roept N-VA de ouders op om de jongeren verder bewust te maken van het belang van zichtbaarheid in het verkeer en op regelmatige tijdstippen de fietsen te laten controleren. Om zelf het goede voorbeeld te geven, deelt de Kortrijkse N-VA afdeling lichtjes aan voor scholieren die zonder verlichting fietsen.

 

Goede zichtbaarheid is een must

De VZW Verkeersveilig Vlaanderen organiseert jaarlijks de verkeerscampagne ‘Verplicht verlicht’. Daarbij doen ze de oproep aan alle fietsers om gebruik te maken van een goed werkend voor- en achterlicht, reflectoren en een fluohesje. Naast scholen nemen ook gemeenten en politiezones deel aan deze campagne, die traditioneel op 1 september start met een sensibiliseringscampagne en een technische controle van de fietsen in de scholen. 

“Met de N-VA willen we er alles aan doen om het aantal ongevallen door slechte of ontbrekende fietsverlichting tot nul te herleiden. Eén actie is duidelijk niet voldoende, maar meerdere acties zijn noodzakelijk om de fietsveiligheid te verhogen”, vult fractieleider Philippe Dejaegher aan. “Daarom pleiten we voor frequent sensibiliserende controles op het gebruik van de fietsverlichting.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is